banner175

Kurban Bayramında Beslenme Tüyoları Diyetisyen Büşra Çengel’den

Kurban bayramına saylı günler kala Ülkemizin ilk özel sağlık kuruluşları içinde yer alan Avrasya Hastanesi Zeytinburnu Yerleşkesi diyetisyenlerinden Büşra Çengel’in yolunu tuttuk.

Kurban Bayramında Beslenme Tüyoları Diyetisyen Büşra Çengel’den

Kurban bayramına saylı günler kala Ülkemizin ilk özel sağlık kuruluşları içinde yer alan Avrasya Hastanesi Zeytinburnu Yerleşkesi diyetisyenlerinden Büşra Çengel’in yolunu tuttuk.

istanbultimes
istanbultimes
14 Ağustos 2018 Salı 13:34
Kurban Bayramında Beslenme Tüyoları Diyetisyen Büşra Çengel’den
banner171

Ülkemizde toplumun % 99’u’ nun kutladığı 2 bayramdan birisi olan Kurban Bayram geliyor

Ülkemizde birisi Ramazan diğeri de Kurban olmak üzere iki tane dini bayramı toplumun % 99’ u kutluyor. İstanbul Times Gazetesi ve www.istanbultimes.tv olarak okurlarımızın ve izleyenlerimizin Kurban bayramında nelere dikkat etmeleri gerektiğini işin uzmanı Avrasya Hastanesi diyetisyeni Büşra Çengel’e sorduk

İstanbul Times Haber Merkezi / Hüseyin Çetiner

İşte Uzmanından bayramda beslenme tüyoları :

Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, geniş sofraların kurulduğu ikramların bol olduğu günlerdir.

Özellikle kurban bayramı boyunca kırmızı et tüketim miktarı ve tatlı tüketim sıklığı artmaktadır.

Bu dönemde kronik hastalığa sahip olan kişilerin özellikle ;

-Kalp-damar hastaları

-Diyabet hastaları

-Hipertansiyon hastaları

-Böbrek hastalarının dikkat etmesi gerekiyor.

Kurban bayramında; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli alımına özen gösterilmelidir.

Gün içinde toplam tüketilmesi gereken protein miktarı kişiye göre değişiklik göstermektedir. Hayvansal kaynaklı proteinlerin büyük bir kısmını etler oluşturuyor. Fakat hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat edelim.,

Kurban Eti nasıl pişirilmelidir ?

Eti pişirme yöntemi oldukça önemlidir. Etlerin yağda kavrulması veya kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Buna bağlı olarak etlerin buğulama, ızgara,haşlama şeklinde pişirilip, tüketilmesi sağlık açısından daha yararlıdır.

Kurban kesildikten sonra eti ne kadar bekletilip tüketilmelidir ?

Bayram günü kesilen et, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. En sağlıklı tüketim şekli ise etin 24 saat dinlendikten sonra tüketilmesidir. Bu sayede mide rahatsızlığı olan bireyler daha rahat bir bayram geçirmiş olacaklardır.

Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşulları da oldukça önemlidir. Doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile besin öğelerinin kayıplarını en aza indirmiş oluruz.

Etler; büyük parçalar şeklinde değil ancak kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.

Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

Nelere dikkat edilmelidir ?

Et hazırlamada kullanılan malzemelere dikkat edilmelidir özellikle et kesme tahtasında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır.

Etin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ tüketilmesi daha sağlıklı olur. Bu yöntem hem besin çeşitliliğini sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.

Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir, kömürleşen etlerde kanserojen maddeler oluşmaktadır. Etin ateşe yakın olmaması ve ateşe temas etmemesi gerekir.

Et kullanılarak yapılan sebze ya da baklagil yemeklerine yağ ilave edilmemelidir. Etin kendi yağı ile pişmesi kilo kontrolü için önemlidir.

Özellikle Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.

Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edildiğinde daha dengeli bir gün geçirmiş oluruz.

Etlerin yanında pilav veya makarna yerine bulgur ; asitli ve gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tüketilmesi daha yararlı olur.

Günlük en az 8 bardak su tüketimine dikkat etmeliyiz. Özellikle çay, kahve tüketiminin arttığı bu günde su unutulmamalı. Ayrıca bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bu tür içeceklerin tüketilen miktarlarına dikkat edilmelidir.

Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanmalı, kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır. Gün içerisinde et tüketimi olacak ise bayram boyunca sabah yumurta tüketimi aza indirebilir veya bayram boyunca birkaç gün tüketmeyebiliriz.

Ve tabii ki ,sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı olan fiziksel aktivitenin arttırılmasına özen göstermeliyiz .Bayram boyunca da, günlük tempolu yürüyüşlere devam edilmelidir.

Son olarak neler söylemek istersiniz

Bütün okur, izleyici ve takipçilerinize sağlıklı , mutlu bayramlar dilerim...

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Son Güncelleme: 19.08.2018 15:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner186