Dünyada  vermekle mücadele eden insanların sayısı gittikçe artıyor. Bu durum, beraberinde sağlıksız diyetlerin her yerde dolaşmasını sağlıyor. Günümüzdeki verilere göre dünya nüfusunun yaklaşık% 52'si aşırı kilolu veya obez. Bu insanların çoğu hayatlarında en az bir kere kilo vermek için çaba sarf ediyor, bazıları ise ortaya çıkan her diyeti deneyerek adeta deneme tahtasına dönüyor. Ancak araştırmalara göre, hızlı kilo verdiren diyetler, uzun vadeli bir çözüm olmamakla birlikte sağlığa da ciddi zararlar veriyor.

Şok diyetler kas kaybettiriyor

Hızlı kilo verdirmeyi amaçlayan diyetler, kilo vermek amacıyla ciddi kalori kısıtlaması gerektirir. Bu diyetler, ilk birkaç hafta içinde büyük kilo kaybına neden olsa da, kaybedilen ağırlık yağdan değil kas dokusundan gider. Tıbbi uzmanlara göre, şok diyetler öncelikle su kaybını, daha sonra kas kaybını ve en son aşamada yağ kaybını sağlıyor.

Kas kaybı metabolizmayı yavaşlatır

Kendinizi aç bıraktığınızda önce vücudunuzun kas dokusu erir. Bunun nedeni, vücudun yeterli besin almadığında enerjiyi korumaya almasıdır. Kas kitlesinin kaybı, metabolizma hızını düşürür, bu da kilo alımına neden olur. Yani verdiklerinizi misliyle geri alırsınız.

Sağlıklı kilo verme nasıl olur?

Öncelikle, bilinmesi gereken şey, başarılı bir diyette yavaş yavaş kilo verildiğidir. Böylece, bir beslenme alışkanlığı kazanılmış olur. Ayrıca kilo verebilmek için yediğinizden daha fazla hareket etmelisiniz. Kilo vermenize yardımcı olacak diğer şeyler arasında, temel sağlık koşullarının kilo kaybınızı destekleyip desteklemediğini öğrenmektir.

Editör: TE Bilisim