Avrasya Hospital’in başarılı doktorlarından Dr.Nurcan Dalan  Avrasya Hospital’in konferans salonunda Kadın Hastalıkları ve gebelik hakkında bir seminer verdi.Biz de İstanbul Times Yayın Grubu olarak semineri sizler için takip ettik.
 
İstanbul Times Haber Merkezi-Sibel Gülersöyler
 
Türkiye’de ve dünyada  en önemli gelişmişlik düzeylerinden birisi de anne ve bebek ölümlerinin azlığıdır. Dünyada her  yıl  400.000  civarında  anne  ölümü olmaktadır.
 
Türkiye de ise bu oran;
 
2002 yılında  anne  ölüm  oranı  yüzbin  canlı  doğumda  64  iken, 
2005 yılında  yapılan  28,5’a,
2012 yılında  15,4’e, 
bebek  ölüm  hızı;  2002  yılında  binde  31,5  iken
2012 yılında 7,4’e düşürülmüştür.
 
Peki Bu Oranın Düşürülmesi İçin Ne Yapılmalı?
 
*Her  gebenin  en  az;  4  kez  nitelikli izlenmesi,
doğum  sonrası  hastanede  3,  evde  3  olmak üzere 6  kez lohusa   izleminin   yapılması,
*Normal   doğum   sonrası   24   saat, sezaryen  sonrası  48  saat  hastanede  takip  edilmesi, 
*Her  doğumun hastanede    gerçekleştirilmesi
 
Gebelikte Riskli Durumlar
 
*Aile öyküsünde kalıtsal hastalıkların (konjenital hastalıklar,,kas hastalıklar, metabolik hastalıklar, endokrin hastalıkları, psikiyatrik hastalıklar vb.) varlığı.
*Madde bağımlılığı (sigara, alkol, uyuşturucu) ,Toprak vb. yeme 
*Kronik sistemik hastalıklar (diabetes mellitus, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalığı, epilepsi, tiroid hastalıkları vb.) Sürekli kullanmak zorunda olduğu ilaçlar (antiepileptikler, antidiyabetikler, antihipertansifler vb.)
*Geçirilmiş veya tedavisi sürmekte olan enfeksiyon  hastalıkları (tüberküloz, brucella, paraziter hastaliklar, vb.)  Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (CYBE) öyküsü     
*Psikiyatrik hastalıklar
*Talesimili taşıyıcılığı
*Geçirilmiş  operasyonlar,  jinekolojik operasyonlar (histerotomi, myomektomi vb.)
*ilaç allerjisi
 
Gebelikte Tehlike İşaretleri
 
*Vajinal kanama
*Konvülziyon (sara nöbeti  gibi kasılmalar)
*Başağrısı ile beraber görmede bozulma
*Ateş 
*Günlük aktivitelerini yerine getirememe
*Karın ağrısı
*Solunum güçlüğü veya sık solunum
*Suyunun gelmesi
*Yüz, el ve bacaklarda şişme
 
Gebelik ve Kalp Hastalığı
 
*Bilinen veya kuşkulanılan, doğuştan veya edinilmiş kalp damar hastalığı olan her kadın gebe kalmadan önce risk değerlendirmesinden geçirilmeli ve danışmanlık hizmeti almalıdır. 
*Önemli kalp hastalığı olan kadınlar, perinatoloji uzmanı ve kardiyolog tarafından ortaklaşa izlenmelidir. 
*Gebe kalmayı planlayan hastaların fonksiyonel kapasitesi, muayene bulguları, istirahat elektrokardiyogramı, ekokardiyografisi değerlendirilmelidir. 
*Bilinen kalp hastalığı nedeni ile ilaç kullanan kadınlarda, gebelik sırasında hangi ilaçların sakıncalı olduğu, kesilmesi ve/veya değiştirilmesi gerektiği önceden belirlenmeli, gerekli ise başka tedavi seçeneklerin kullanılabilmesi için gebe kalınmadan önce bir risk değerlendirmesi yapılmalı ve tedavi gözden geçirilmelidir.  
*Gebeliğin ilerleyen evrelerinde hemodinamik sorunlar görülebileceği açıklanmalı, hasta ile (ve mümkünse eşiyle) izlem planı tartışılmalıdır. 
 
Gebelik ve Epilepsi

*Gebelik   öncesi,   nöroloji   uzmanı   ile   kadın   hastalıkları   ve doğum  uzmanından  mutlaka  görüş  alınarak  gebelik  öncesi, sırası  ve  sonrasındaki  takipleri  de  bu  bölümler  tarafından yapılmalıdır. 
*Gebelik  mutlaka  planlı  olmalıdır.    ilaç  değişim  programları hasta   gebe   kalmadan   en   az   6   ay   önce   tamamlanmalıdır.
*Monoterapi tercih edilmeli ve anti epileptik ilaç mümkün olan en az dozda önerilmelidir. 
*Gebe     kalmadan     3     ay     önce     bebekte     oluşabilecek malformasyonları en aza indirgemek için günde 400 mcg folik asit  desteği  başlanmalı  ve  gebeliğin  10.  haftasının  sonuna kadar sürdürülmelidir.  
*Antiepileptik    ilaç    mutlaka    nöroloji    uzmanı    tarafından düzenlenmelidir. Nöroloji uzmanına danışılmadan ilaç dozu ve etken    maddesi    değilştirilmemelidir.
 
Doğum Sonu Bakım

*Doğum    Sonu    Bakım    Yönetim    Rehberine    uygun izlenmelidir. 
*İlaç     kullanılmasına     rağmen     emzirmeye     devam edilmelidir.
*Loğusa doğum sonu 1.-3. haftada ilaç ve doz değişikliği için nöroloji uzmanı tarafından görülmelidir
 
Gebelik ve Astım

Gebelik  sırasında  astımlı  gebe  için  astım  ilaçlarını  kullanmak bu  tedaviyi  almadığında  gelişecek  olan  kontrolsüz  astım  ve atakların   yaratacağı   risklerle   karşılaştırıldığında   çok   daha güvenlidir
 
 Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Editör: TE Bilisim