HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALMASIN!

Best FM Haber Merkezi, geçtiğimiz günlerde üzerinde durduğu bir konu için telefonla İstanbul Tabip Odası numarasını aradı. Santraldeki ses ise şöyle diyordu;
“Hekimseniz ve şiddete uğradıysanız şu tuşa basın!”
Hekimlerin şiddete bu denli yüksek sayılarda maruz kalması Haber Merkezi’mizi harekete geçirdi.

Best FM Haber Müdürü İsa Telci denetiminde editörümüz Elçin Gören’ ve Web Editörü Doğan İncekara’nın hazırladığı özel haberle, sağlık dünyasında önemli yer tutan değerli Türk Hekimlerin’nin şiddet sorunu masaya yatırıldı.

Ne yazık ki medya’da ''Hekime şiddet'” başlıklı haberlere ajanslarda söz edildiği kadar sık rastlanmıyor.Sağlığın, milyon dolarlık yatırımlardan önce yıllarını eğitime ve araştırmaya vermiş, mesleğini başarı ve huzurla yerine getiren Türk hekimlerine ihtiyacı varken onların şiddete maruz kalmasına sessiz kalınmaması gerekiyor.

"İdareciler hasta yakınlarını kışkırtıyor"

Röportaj yaptığımız İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, hekimlere şiddet olaylarıyla ilgili olarak görüşlerini bildirdi:“Ne yazık ki telesekreterimizde de görüldüğü gibi sağlık çalışanlarına şiddet, güncel ve kanıksanan bir konu haline geldi. Biz bu yüzden çok büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Ancak bir hekim öldüğünde ya da yaralandığında kamuoyunda haber değeri taşıyor.
Oysa sağlık hizmeti toplumsal bir hizmettir. Sağlık hizmetinin şiddetle çözülemeyeceği düşüncesinin yaygın bir şekilde kamuoyunda yerleşmesi gerekiyor. Hekime yönelik şiddette büyük bir artış var. Son 10 ayda yapılan 48 ayrı başvuruya göre yaklaşık 70-80 hekim şiddete maruz kalmış durumda. Bu genel olarak toplumdaki şiddet eğilimiyle paralel olarak artış gösteriyor ya da azalıyor.


Sağlık ortamında şiddetin hiç yeri olmaması gerektiğini ve kabul edilebilir bir şey olmadığının ısrarla altını çiziyoruz. Sağlık hizmetiyle şiddet bir araya getirilemez. Ancak siyasetçilerin ve iradecilerin tutumu bu konuda da kışkırtıcı bir rol oynuyor. Her türlü sağlık sorununda hastaların ve hasta yakınlarının muhatap olarak hekimi görmeleri bu şiddete yol açıyor. Burada hekimler de hasta yakınları da mağdur oluyor.

İdarecilerin müşteri olarak gördüğü hastaları ve hasta yakınlarını kışkırtmaktan vazgeçmeleri bu şiddet potansiyelini ortadan kaldıracak bir sağlık ortamı yaratmaları gerektiğini düşünüyoruz. Hiçbir gerekçe hekime ve sağlık çalışanına yönelik şiddete maruz kalmamalıdır. Bir sorun varsa bunu hekime değil idareye iletmeleri gerektiği öğrenilmelidir. Bu toplumsal bir bilinç haline getirilmelidir. Özellikle acil servislerde hemen her gün ciddi bir şiddet olayıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu meslektaşlarımızı olumsuz etkiliyor. Siyasetçiler ve idarecilerden şiddeti ortadan kaldıracak söylemlere dönmelerini rica ediyoruz. Hekime ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti gündem yapmış olmak İstanbul Tabip Odası olarak bizi memnun etti"


"Sağlık Bakanlığı hekimlerle ilgilenmiyor"
Şu an özel bir hastanenin cerrahi bölümünde görev yapan dünyaca tanınmış hekimlerimizden Op.Dr.Atilla Kırcelli de konuyla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı:"Ben de dahil olmak üzere çoğu meslektaşımız sözlü ve fiziksel saldırılara maruz kalabiliyor. Bu tip olaylar çalışma ortamında huzursuzluk yaratıyor. Karşı tarafı düşünüp onlara hak veriyoruz. Edilen bütün lafları sineye çekerek sindiriyoruz.

Ya hakarete maruz kalıyoruz ya da küfür yiyoruz. Sonuçta hiçbir doktor hastasının kötülüğünü istemez. Hastalar doktorlarıyla ilgili şikayetlerini sağlık bakanlığına ulaştırabiliyorlar. Fakat biz doktorlar sağlık bakanlığına ulaşamıyoruz. En azından Tabip Odası hekimlere sahip çıkabiliyor.Hekimler yasalarda yapılan son düzenlemelerden sonra çok yalnız kalmıştır.

Buna bir çözüm üretilmesi gerekiyor."

Haber Servisi : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim