Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Tezer,  ilkbahar aylarında hava sıcaklığının 16 dereceye ulaşmasıyla kenelerin toprak altından çıktığını söyledi. Kenelerden geçen KKKA hastalığından uzun yıllardır ölümler yaşandığına dikkati çeken Tezer, insanların her kenenin hastalık bulaştırdığını düşündüğünü, oysa böyle bir durum olmadığını kaydetti.
Sadece "Hyalomma" denilen kene grubunun hastalığı bulaştırdığını bildiren Tezer "Her kene virüs taşımadığı için her hyalomma türü kene de hastalığı bulaştırmıyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığının verdiği bilgilerin yakın bir şekilde takip edilmesi gerekiyor. Ona göre de önlemlerin alınması lazım" diye konuştu.
PİKNİK SONRASINDA VÜCUDUNUZU KONTROL EDİN
Bu yıl da her yıl olduğu gibi havaların ısınmasıyla KKKA vakalarının ortaya çıkacağına işaret eden Tezer, şöyle konuştu:
"KKKA tamamıyla yok edilebilecek bir hastalık değildir. Keneler de biz de yaşadığımız sürece onlarla temas etmeye devam edeceğiz. Bu hastalıklar da görülecek. Dikkat etmemiz gereken bazı hususlar ve önlemler var. Sağlık Bakanlığı bu konuda çok iyi çalışıyor. Mevsim başlamadan önce riskli bölgelerdeki insanlar ciddi şekilde bilinçlendiriliyor. Ciddi materyaller dağıtarak insanların bu konuda bilinçlenmesi için elinden geleni yapıyor."
Tezer, vatandaşların da riskli bölgelere gittiklerinde önlem alması gerektiğini vurgulayarak, piknik sonrası soyunup koltuk altlarının ve cinsel bölgelerin kontrol edilmesinin önem taşıdığını ifade etti. Bu bölgelerin kenelerin tutunduğu yerler olduğunun altını çizen Tezer, "İnsanlar bazen utanıyor, söyleyemiyor veya bakamıyor. O bölgelerin kontrol edilmesi lazım. Keneler siyah olduğu için beyaz renkte giysilerin giyilmesi gerekir. Onun haricinde paçaların çorapların içine sokulması lazım. Çünkü keneler ayaklarımızdan girip yukarı doğru çıkabiliyorlar" diye konuştu. Tezer, Sağlık Bakanlığının,Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak çalışmasında özellikle büyükbaş hayvanların rutin şekilde ilaçlanmasını sağladığını, bu sayede kenelerin bu hayvanlara tutunamadıklarını sözlerine ekledi.
AA
Editör: TE Bilisim