Bakımsız ağız ve dişlerin genellikle ağız içi kanser türlerine sebep olabileceğini söyleyen Nimet Akın, bu kanser türlerinin yüzde 60 ile yüzde 80 iyi huylu denilen tümörler olduğunu ifade etti. Ağız içinde pek fazla kötü tümörlere rastlanmayacağını belirten Akın,''Bunlarda yüzde 4-5 ile sınırlıdır. Geri kalanı naturel bir kist dediğimiz hadisedir. Her tümör bir kanser türüdür ağız bölgesinde bir operasyonla alınabileceği için herhangi büyük bir sorun olmaz. Ağız içerisinde baktığımızda insan hayatini genellikle tehdit eden metaztaz, bir yerden bir yere zıplayan, kanserojen türlerine rastlamanız yüzde 3 ile sınırlı.Çok şükür ki insan hayatını tehlikeye sokan bir kanser türüne rastlanmaz'' şeklinde konuştu.

İstanbul Times / Yusuf Karakaş 

Hastalara güzel dişlere sahip olmak için günde 6 defa dişlerini firçalamalarını tavsiye eden Nimet Akın, ''Sabahleyin kalktığınız zaman ağız içerisi sabaha kadar kuru kaldığı için florasız kalmış bu yüzden dişlerini fırçalamak ve diş etlerine bir nevi masaj yapmak sonra kahvaltı, kalvatıdan sonra orda birikmiş gıdaları almak,sonra öğlen tekrar firçalamak gerekiyor. Özellikle akşam ve yatarken dişleri firçalamak çok önemli çünkü akşam yemekten sonra gidip televizyon izlerken abur cubur yiyoruz ve bu vaziyette yatıyoruz. Peki bu şekilde yaptığımızda ne olur ağız florası sıfıra iner.Tükürük sekratiyonu minumuma iner, kalp minimuma iner. Bütün bunların sonucunda ağız içi kuruluk meydana gelir. Bu da bazı bakterileri oluşturmaya neden olur. Bunlarda diş eti hastalığına neden olur'' dedi.
İstatiksel bilgiler de paylaşan doktor Nimet Akın, İstanbul Tabipler Odası birliğinde ki toplantılarda ve Diş Hekimleri Odasının vermiş olduğu listeler olduğunu ,bu istatistiklere bakıldığında yeni nesilin ağız ve diş bakımına hiç dikkat etmediklerini ,buna bağlı hastalıklarda da 20 yıl öncesine göre korkunç bir artış olduğunun altını çizdi.

istanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim