Bayramınızın sağlıklı, sıkıntısız ve konforlu geçmesi için bu güne nasıl başladığınızın çok önemli olduğuna dikkat çeken Şişli Kolan International Hospital, Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Büşra Düzyol, güne başlarken midenize ilk giren şeyin çok yağlı bir yemek olmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Bu nedenle uyandığınız gibi yapacağınız mini kahvaltının gün içerisindeki beslenmenizi dengelemeniz için de harika bir seçenek olacağının altını çizen Dyt. Büşra Düzyol, bol yeşillik, domates, salatalık ve 1 dilim tam buğday ekmeği ile yapacağınız kahvaltının sizi bayram sofrası için kontrol altında tutacağını belirtiyor.

   Kurban Bayramı vazgeçilmezlerinden biri olan kavurmadan kaçınmak tabi ki bayramda çok mümkün olamayabilir ama bunun için endişelenmenize gerek olmadığını belirten Dyt. Düzyol, yapılacak birkaç düzenleme ile bayramınızı konforlu geçirebileceğinizi belirterek et tüketimi ile ilgili şu tavsiyelerde bulunuyor.

   Tüketmeniz gereken et miktarını öğle yemeğinde tüketmeye özen göstermenizi, etin zor sindirilen bir besin olduğunun unutulmaması gerektiğini, sindirimini daha kolay bir hale getirmek için kesilen kurban etlerinizi en az iki gün buzdolabında dinlendirmeden tüketilmemesinin aksi takdirde gaz, şişkinlik ya da hazımsızlık gibi problemlere neden olacağı konusunda uyarıyor.

   Önemli diğer bir konu da kalp damar hastalığı ya da karaciğer hastalığı olan kişilerin et tüketimini sınırlaması gerekiyor olması; doymuş yağdan zengin olan kırmızı et bu kişilerin kolesterolünü yükseltip bazı semptomlarının artmasına sebebiyet verebilir. Bu problemleri yaşayan kişilerin sakatat tüketmemesi de çok önemlidir, dalak, böbrek, bağırsak gibi sakatatların tüketimi kalp damar sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

   Bayram ikramlarının önemli bir kısmının da bayramda tükettiğiniz tatlılar olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Büşra Düzyol, tatlıların yanında zaten kültürümüzün bir parçası olan ayran, kefir gibi bir süt ürünü tüketmeye özen göstermesini öneriyor. Baklava, kadayıf, oturtma gibi şerbetli tatlılar çok yağlı ve kalorili olduğu gibi kan şekerimizi de bir anda yükseltir bu nedenden dolayı protein içeren bir besinle birlikte bu tatlıları tüketmeniz sizin kan şekerinizi daha iyi dengelemenizi sağlayacaktır. Ayrıca kendinize bayram gezmesine çıkmadan önce bir tatlı sınırı koyarsanız bu kurala uymak sizin için daha kolay olacaktır.

   Sağlığınız için porsiyon kontrolünün, bayram gibi özel günlerde ekstra önemli olduğunu belirten Dyt. Büşra Düzyol, bu noktada teknolojiden yararlanabileceğimizi belirtiyor. Elimizden düşürmediğimiz, gittiğimiz her yerde bizlerle olan telefonlarımıza yediklerinizi yazmak bu konuda hem kontrollü hem de pratik bir fikir olacaktır. Teknolojiden alacağınız bu destekle mesela bir öğünde et yemeğini biraz fazla kaçırdıysanız bir sonraki öğünde yağlı ve proteinli gıdalardan biraz uzak durmanız gerektiğini bilebilir ve porsiyonlarınızı ayarlayabilirsiniz.

   Sevdiklerinizle, sağlığınızın yerinde olduğu nice bayramlar dileriz. Kurban Bayramınız kutlu olsun. 

     Kolan Hospital Group sağlık sektöründeki zincirinin ilk halkasını 1997 yılında kurduğu Kolan Tıp Merkezi ile oluşturdu.Güngören'de Özel Kolan Hastanesi'ni kurarak 2003 yılında gurubun ikinci halkasını hizmete açan Kolan Hospital Group, 2006 yılında Büyükçekmece Kolan Hospital, 2008 yılında Silivri Kolan Hospital ve Beylikdüzü Kolan Hospital, 2011 yılında Kıbrıs Kolan British Hospital'ı kurarak sağlık zincirimizi büyütmeye devam etti.

   "Sadece Sağlığa" yatırım yapan Kolan Hospital Group;2013 yılında Kolan International ve 2015 yılında Bayrampaşa Kolan Hospital’ın da Kolan Sağlık Grubu bünyesine katılmasıyla İstanbul’un önemli merkezlerinde, KKTC Lefkoşa ve Girne’de 6 tam donanımlı hastane ve 2 tıp merkezi ile hizmet vermeye devam etmektedir.

KAYNAK: İSTANBUL TİMES HABER AJANSI (İTHA)

Editör: TE Bilisim