Avrasya Hospitalden Diyetisyen Seda Dursun bizlere Bahar yorgunluyla nasıl baş edebileceğimizi anlattı.

İstanbul Times Haber Merkezi
 
Baharın gelmesiyle havalar ısınmaya, rengarenk çiçekler açmaya, birçok hayvan kış uykusundan uyanmaya kısacası tabiat ana canlanmaya başladı.

Baharla birlikte birçoğumuzun mevsim değişmelerinde hissedebildiği ruhsal ve bedensel belirtiler gözlemlenmekte bu durum bahar yorgunluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Havaların ısınmasıyla birlikte birçoğumuz için yataktan kalkmak çok daha zor bir hal alırken gündelik işleri yaparken daha isteksiz olabiliyoruz. Bazı dönemlerde yeterli besin alınmaması, vitamin ve minerallerin eksik kalması, tiroit bezinin çalışma düzensizlikleri, sigaranın fazla kullanılması yorgunluk belirtilerini arttıran unsurlar olarak sıralanıyor. Bu durumları göz önünde bulundururken mutlaka beslenme düzenimiz gözden geçirilmelidir.

BAHAR YORGUNLUĞUNU “BESLENME” İLE YENMENİN 10 ALTIN KURALI

*Bahar sebze ve meyveleri çeşitlilik ve zengin vitamin-mineral içeriğiyle vucudumuzun ihtiyacının karşılanmasında oldukça önemlidir. Gün içerisinde ara öğünlerimizde 2-3 porsiyon tüketilmelidir.

*.Mevsim geçişlerinde B Ve C vitamini, magnezyum, potasyum kaynaklı besin tüketimi özenle sağlanmalıdır. Bağışıklık sistemi güçlenerek hastalıklara karşı koruyucu bir bağışıklık sistemi oluşturulmalıdır. Kuşburnu, yeşil-kırmızı biber ve maydanoz öğünlerimizde düzenli tüketilerek enfenksiyonlara karşı sizi korucyacaktır.

*Gün içerisinde iştah kontrolümüzü sağlayan, güne zinde ve enerjik başlatan en kıymetli öğünlerimizden biri olan sabah kahvaltısı uyandıktan en geç 1 saat sonra yapılmalıdır.

*Çay,kahve,asitli ve aşırı şekerli içecek tüketimi azaltılmadır. Bu içeceklerin yerini şeker katılmadan doğal olarak hazırlanmış limonata, soğuk naneli ayran, mevsim meyveleri ile hazırlanmış süt alabilir. Yada uyumadan önce içeceğiniz bitki çayları mate,yeşilçay,rezene,papatya  sizi rahatlatacak keyifli bir uyku sağlayacaktır.

*Tükettiğimiz su miktarı oldukça önemlidir. Günde ortalama 2.5-3 lt su alımı sağlanmalıdır. Tüketeceğimiz suyu daha keyifli bir hale getirmek için su şişelerimize taze meyveler katabiliriz. Böylece bahar aylarının taze meyleriyle göz şöleni sağlarken su tüketimimizide sağlamış oluruz.

*Geceleri  aşırı yağlı,salçalı,kızartma türü yiyeceklerden uzak durun. Midenizi ve diğer sindirim organlarınızı rahatsız ederek uykunuzu verimli alamamanızı sebep olur .

*Kahvaltı,öğle, akşam öğünlerinizde sofradanızdan rafine ürünleri kaldırın.Bu ürünler kanınıza hızlıca karışarak kan şekerinizin ani iniş-çıkışlarına sebep olacaktır. Rafine edilmemiş ürünleri tercih edin kepekli pirinç, bulgur, tambuğday unundan hazırlanmış makarna ve ekmek çeşitleri gibi lif içeriği oldukça yüksek besinler.

*Hergün duş almalırken 2-3 dk  “soğuk “ duş almak ruhen ve bedenen kendinizi tam iyilik halinde hissettirecektir. Bununla birlikte metabolizmanızın ve kan dolaşımının hızlanmasına, bağışıklığın güçlenmesine , vucut ısısının düzenlenmesine yardımcı olacaktır.

*Açık havada yürüyüş, fiziksel ve ruh sağlımıza iyi gelecektir. Uzun yürüyüşlere çıkılamıyorsa sabah kalkınca odanızı havalandırıp odanızın oksijenle dolmasını sağlayıp, gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz böylece dolaşım sisteminizin harekete geçmesini sağlayıp, güne daha canlı başlayabilirsiniz..
 
*Stres ruh ve beden sağlığını olumsuz etkileyen önemli bir faktördür. Günlük hayatta yaşanan herşey strese yol açabilir. Önemli olan bu durumun devam etmemesidir. Streden uzaklaşmak için egzersiz çok faydalı olumlu bir çözümdür. Egzersiz yapmak istemediğiniz durumlarda yoga,pilates,masaj gibi sizi iyi hissetirecek vucut kompozisyonunuzu çalıştırarak endorfin hormonu salgılatacak aktiviteler deneyin.
 
Belirtmiş olduğum tavsiyelere uyarak bahar ayını mutluluk ve tam iyilik haliyle karşılayacaksınız. Bedenimize ve ruhumuza iyi bakalım hayata faydalı olmak kendimize değer vermekten ve en önemlisi sevmekten başlar. Güneşin bol olduğu yüzümüzden gülümsemenin eksik olmadığı harika bir bahar mevsimi geçirmemiz dileğiyle ...
 
 iyi beslenin fit kalın =)
 
Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)
 
 
 
 
 
 
Editör: TE Bilisim