Avrasya Kanatsız meleklerinin haftasını unutmadı

Kurum çalışanlarının özel gün ve haftalarını yaptığı etkinliklerle kutlayarak kurumsal bir yapının bütün gereklerini yerine getiren ülkemizin ilk sayılı sağlık kuruluşları içinde yer alan  Avrasya Hospital 12-17 Mayıs tarihlerinde kutlanan hemşireler haftası nedeni ile kurumda çalışan yüzlerce hemşire'nin bu özel gününü  konferans salonunda gerçekleştirdiği bir etkinlik ile kutladı.

İstanbul  Times Haber Merkezi  / Özel Haber 

Baş Hemşire Ümran Karahan Bal Hastane yönetimine teşekkür etti

Baş Hemşire Gülay Aziret'in doğum iznine ayrılması ile baş hemşirelik görevine atanan  Ümran Karahan Bal  hemşireler haftası nedeni ile yaptığı konuşmada şunları söyledi " Öncelikle 1964'den beri her yıl 12-17 Mayıs tarihleri arasında ülkemizde de kutlanan hemşireler haftası nedeni ile Avrasya Hospital'de çalışan yüzlerce hemşire arkadaşım için  düzenlenen bu etkinlikten dolayı Hastanemizin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı sayın Opr.Dr.Hüseyin Urlu'ya, Başhekim Türkan Uslu'ya ve emeği geçen diğer yönetim kademesindeki bütün idarecilerimize teşekkür ederim" dedi. 

Avrasya Hospital Yönetim kurulu başkanı Opr.Dr.Hüseyin Urlu Marka değerimiz tüm çalışanlarımız ile bu seviyeye geldiğini ifade etti 

Yarım asırdır hekimlik yapan Opr.Dr.Hüseyin Urlu  ise hemşireler günü nedeni ile şunları söyledi "Paranız var ise bir mekanı yapmak ve onun içini medikal alet edavat ile  donatmak çok zor değil. Ancak hasta psikolojisinden anlayan,çalıştığı kurumun marka değerini düşünen yetişmiş bir  personelin parasal hiç bir değeri yoktur. Avrasya Hospital 16 yılda bugünkü marka değerine gelmişse bütün çalışanlarımızın emekleri bu değerin içinde var. Ancak biz hekimler için olmazsa olmaz olan hemşirelerimizin marka değerimize yaptığı katkı tartışılmaz bir şeydir. Kurumuzda 400 den fazla çalışanımız var. Bunların içinde en çok sayı hemşirelerimizin sayısıdır. Her sene 12-17 Mayıs tarihleri ülkemizde de hemşireler haftası olarak kuıtlanıyor. Bizde bugün burada kendi hemşirelerimiz başta olmak üzere bütün hemşirelerin haftasını kultladık. Ayrıca 14 Mayıs'da eczacılar günü olarak kutlanıyor. Eşim Nermin hanımda hastanemizin eczacısıdır. Onun da gününü özellikle kutlamak isterim" diyerek sözlerini tamamladı.


Hemşireler Gününün Tarihçesi

Hemşireler günü; Florence Nightingale'in doğum günü olan 12 Mayıs, 1954 yılından bu yana tüm dünyada, ülkemizde ise 1964 yılında kutlanmaya başlamıştır.

Hemşireliğin tarihi, kadının şifa verici rolü ile başlar. Ancak modern anlamdaki hemşireliğin Kırım Savaşı (1854 - 1856) sırasında, Florence Nightingale (1820-1910) ile başladığı kabul edilmektedir.
Türkiye, Kırım Savaşı sırasında dünyaca ünlü bir hemşire liderin Üsküdar Selimiye Kışlasında verdiği hizmetlerle, hemşirelik mesleğinin doğuşuna tanık olmuş bir ülkedir. 

Türk Hemşireler Derneği (THD), 1954 yılında Florence Nightingale'in Kırım Savaşında verdiği hizmetleri değerlendirmek ve yaşatmak amacıyla Selimiye Kışlasının kuzeybatı kulesindeki odayı müze olarak düzenlemiştir. Florence Nightingale insan hakları hareketinin öncülerindendir. Ona göre yaratıcı gücü olan insan, kaderini değiştirebilir ve geleceğine biçim verebilir. 

"Daha yaşanılası bir dünya, böyle bir dünya bize bağışlanmayacak, o halde hiç duraksamadan bu dünyayı oluşturmaya çabalayalım”
"Yaşama uyum yapmak yerine onu değiştirmeliyiz" 

Sözleri Florence Nightingale’in reformcu yapısının ifadesidir.

Türkiyemiz’de;

1911 yılında gönüllü hasta bakıcı kursu açılmış ve ilk formal hemşirelik eğitimine başlanmıştır. 6 ay süren kurs sonunda sertifika alan Müslüman Türk kadınlarının ilk defa Balkan Savaşı (1912) ve Çanakkale Savaşı (1915 - 1916) sırasında hasta bakımına katılmaları mümkün olmuştur

Türkiye'de modern hemşireliğin kurucusu olan Dr. Besim Ömer (Akalın) Paşa (1862-1940), 1907'de Londra'da toplanan Uluslararası Kızılhaç Konferansına Osmanlı delegesi olarak katılmış ve toplantının şeref konuğu olan Florence Nightingale ile tanışmıştır.


Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)
Editör: TE Bilisim