PROF. DR. ESAT AKINCI ÖNCÜLÜĞÜNDE BAŞARILI EKİP, SON SİSTEM CİHAZLAR, ÜSTÜN VE ÖZEL NİTELİKLERE SAHİP AMELİYATHANEDE  TÜM KALP AMELİYATLARININ YAPILDIĞI İFADE EDİLDİ

Açılış konuşmasını Zeytinburnu Avrasya  idari amir ve hasta sorumlusu Gönül Dilek yaptı.  Dilek, Kliniğe ait bilgiler ve hastalardan gelen görüşleri bildirdi. Hastaların “beni tekrar hayata döndürdüler Allah hepsinden razı olsun” sözlerini paylaştı ve sunumu için Do. Dr. Ali Rıza Cenal sunumunu gerçekleştirmek üzere sahneye büyük alkışla davet etti.


İstanbul Times Haber Merkezi / Çağla Pekgüleç 


Doç. Dr. Ali Rıza Cenal şunları söyledi:

Konuşmasına ekip arkadaşlarını tanıtarak başlayan Cenal; 25 yıldır birlikte çalıştığı Prof. Dr. Esat Akıncı 20 Yıldır birlikte çalıştığı Uzm. Dr. Meral Özer ve son yıllarda aralarına katılan Op. Dr. Yerik Junusbekov’u tanıttıktan sonra, klinikte gerçekleştirilen girişim türlerinden bahsetti.

KLİNİĞİMİZDE EN ÇOK KORONER BYPASS AMELİYATLARI ve KAPAK CERRAHİSİ AMELİYATLARI GERÇEKLEŞTİRMEKTEYİZ…

Doç. Dr. Ali Rıza Cenal kliniğimizde yaptığımız ameliyatları sıralamak gerekirse en çok koroner bypass ameliyatlarını gerçekleştiriyoruz. Bunları kalp akciğer makinesi bağlayarak yaptığımız gibi çalışan kalpte’de gerçekleştirebiliyoruz. Sıralamada ikinci sırada ise kalp kapakçığı cerrahisi gelmektedir. Kapak tamiri ve koruyucu prosedürleri, anuloplasti-ring, kapak replasmanı – biyolojik ve mekanik kapak cerrahisinde gerçekleştirdiğimiz ameliyatlardır. Aort kökü ve Aort damar cerrahisi ameliyatları çok önemli ameliyatlar sınıfına girmektedir. Konjenital kalp cerrahisi bir yaşın üzerinde kişilere yapabiliyoruz, ameliyat araç gereçlerinden dolayı bir yaş altına bu ameliyat uygulanamamaktadır. Ritim bozuklukları, Minimal invazif çok yapılmamakla birlikte 95 yılından beri ekip olarak gerçekleştirdiğimiz cerrahi operasyonlardan bir kısmıdır. Yine damar cerrahisi başarı ile gerçekleştirdiğimiz ameliyatlardan birisi. Son yıllarda Endovasküler girişimler çok popüler olmaya başladı ve bizde ekip olarak bu ameliyatları başarılı bir şekilde gerçekleştirmekteyiz dedi.

KALP CERRAHİSİNİN MİLADI KALP AKCİĞER MAKİNASININ BULUNMASIDIR…

Kalp cerrahisi yeni bir cerrahi ilk olarak 1890’larda gerçekleşen ve pıçak kesisinin dikilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Kalbe dokunulmaz gibi bir tanı vardı. Kalp Akciğer makinesi bulunduk tan sonra bu ameliyatlarda milat olarak kabul edilir ve 1960’lardan sonra yaygınlaşarak tüm dünyada ve Türkiye’de eşzamanlı olarak yapılmaya başlanmıştır. Diğer ve en önemli gelişme ise anjiyografidir, sonrasında ise ekokardiyografinin gelişmesiyle bu ameliyatlar daha başarılı gerçekleşmesini sağlamıştır.

BİZİM TERCİHİMİZ AMELİYATLARI ÇALIŞAN KAPTE GERÇEKLEŞTİRMEK…

Çalışan kalpte bypass 1990’lardan sonra dünyada minimal invaziv yöntemine geçilmesiyle kalp durdurulmadan, kalp akciğer makinesine bağlanılmadan ameliyatlar gerçekleştirmeye başlandı. Bu durum kalp akciğer makinesinde gerçekleşebilecek %1 i geçmeyen riskleri ortadan kaldırdı.

TÜM KALP KAPAKCIĞI AMELİYATRALARINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ ANCAK ÖNCELİĞİMİZ VİTAL YETERSİZLİKLER…

Sunumunda kalp kapakçıklarına’da değinen Cenal, Kapak Tamiri Anuloplasti – Ring, Kapak Replasmanı gerçekleştiriyoruz. Özellikle vital yetmezliklerde kapak tamiri öncelik verdiğimiz bir durum. Çünkü fonksiyonları daha güçlü oluyor, hasta olma ve kapak durma oranı daha düşük oluyor. Metal kapak takar isek ömür boyu varfarin kullanması gerekiyor, pıhtılaşma gerçekleşebiliyor ve bu kapakların ömrü 10-15 yıl gibi düşük sürelerde olduğu için tamir etmek bizim için en ideali. Tamir edilemeyen romatizmal kapak hastalıkları gibi durumlarda kalp kapağı takmakta mecbur kalıyoruz. Bu işlemi kalp akciğer makinesine bağlayarak gerçekleştiriyoruz dedi.

KARDİYOLOGLAR OLMAZSA OLMAZIMIZ

Bizim olmazsa olmaz Kardiyologlarla olan ilişkilerimiz. Anjiyografi ve eko kardiyografi yaparak hastalıkları erken tanı ve teşhis ile ortaya çıkararak bize iletiyorlar. Onlara da bu başarı ve özverilerinden dolayı teşekkür ediyorum.

AMELİYAT SONRASI BAKIN TÜM BU SÜRECİN BAŞARILI BİR ŞEKİLDE TAMAMLANMASI İÇİN KİLİT ROL OYNUYOR…

Tecrübeli hemşire bizim için çok önemli. Yoğun bakımlarda hem gece hem gündüz çalışan hemşireler çok önemli. Ağır bir ameliyat gerçekleşmemişse tüm takipler gerçekleştirildikten sonra 1-2 gün içerisinde yoğun bakımdan çıkarıyoruz ama bu süre önemle vurguluyorum ameliyatın ağırlığı ve hastanın iyileşme süreciylede eşdeğer dedi ve sözlerini hasta servisi sorumlu hemşiresi Emine Aksoy’a bıraktı.

AKSOY; BİZİM ÖNCELİĞİMİZ TOPLUM SAĞLIĞINI ÖNEMSEYEN, HASTA VE ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ ODAKLI BİLİMSEL ETİK ETKİN SAĞLIK HİZMETİ SUNMAKTIR…

Kalp damar cerrahisi olarak yoğun bakım ve ameliyathane ile etkileşim içerisindeyiz. Bunun sonucunda faaliyet ve hedeflerimiz oluşmaktadır. Yatan hasta katlarında en önemli girdilerimiz hasta ve hasta ile ilgili bilgiler çalışma ortamı temel hasta ortamı ve tıbbi cihazlardır. Hasta bakım planlarının oluşturulması ve multi disiplinel bakım bizim ana görevlerimizdir diyerek işleyişle ilgili bilgiler vermesi için sözü Servis Hemşiresi Fatma Güreli’ye bıraktı.

Güreli yatan hasta süreçlerini detaylı bir şekilde anlattıktan sonra sunum, Avrasya Hastaneler Grubu Zeytinburnu Yerleşkesinin Hastane Genel Koordinatörü İbrahim Urlu’nun teşekkür konuşması ile sona erdi…

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

Editör: TE Bilisim