Avrasya Hastanesi Küçükköy Gaziosmanpaşa SEPSİS ‘i anlattı

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr Hüseyin Urlu SEPSİSİ İYİ ÖĞRENİP BİLİNÇLENMEK GEREKİYOR DEDİ

13 Eylül Dünya SEPSİS günü nedeniyle Avrasya Hastanesi Küçükköy Gaziosmanpaşa yerleşkesinde yapılan bilgilendirme toplantısında alanında uzman profesörler, doktorlar bilgi birikimlerini konferans salonunda bulunan katılımcılara aktardı.

İstanbul Times Haber Merkezi / Çağla Pekgüleç 

Opr.Urlu Şunları söyledi :

Halk arasında Kan Zehirlenmesi olarak bilinen SEPSİS nedeniyle Dünya genelinde 8 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen SEPSİS ülkemizin önemli bir sağlık sorunudur. Dünya’da her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkilemekte ve görülme sıklığı her yıl % 8 - 13 arasında artış göstermektedir diyen urlu halkın bu konuda bilinçlenmesi lazım dedi.

SEPSİS herhangi bir ağır enfeksiyon varlığında vücudun enfeksiyona verdiği savaş kontrolsüz bir hale gelerek kişinin kendi organlarına hasar verir hale gelmesidir. Hızlı ve etkin bir şekilde tedavi edilmediği takdirde çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanan klinik bir tablodur. SEPSİS, cinsiyete ve sosyo- ekonomik durum ayrımı yapmadan her yaş grubunda görülebilmektedir. Özellikle yeni doğan, gebeler ve ileri yaş grubundaki hastalar daha çok risk altındadır.

SEPSİS herhangi bir ağır enfeksiyon varlığında vücudun enfeksiyona verdiği savaş kontrolsüz bir hale gelerek kişinin kendi organlarına hasar verir hale gelmesidir. Hızlı ve etkin bir şekilde tedavi edilmediği takdirde çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanan klinik bir tablodur.

SEPSİS, cinsiyete ve sosyo-ekonomik durum ayrımı yapmadan her yaş grubunda görülebilmektedir. Özellikle yenidoğan, gebeler ve ileri yaş grubundaki hastalar daha çok risk altındadır.

Op.Dr .Hüseyin Urlu yaptığı konuşmada; SEPSİS ağır ve ölüme götüren bir hastalıktır. .Önceden alınabilecek tedbirler ile ölümden kurtarılabilecek bir olay bunun için tüm sağlık çalışanlarının bilinçli olması lazım.

SEPSİS’e yakalandıktan sonra hem tedavi imkânları çok zor hem de ölüm riski yüksek olduğu için çok önemli. SEPSİS’i iyi öğrenip bilinçlenmek gerekiyor diyerek bilgiler sundu.

Avrasya Hastanesi Küçükköy Gaziosmanpaşa Yerleşkesinde yapılan SEPSİS toplantısında Prof. Dr. Kadir Doğruer, Prof. Dr. İsmail Cinel ve Prof. Dr. Ethem Murat Asava, yararlı bilgiler sundu

Cenevre’de 26 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenen Dünya Sağlık Asamblesinde alınan karar ile Sepsis önemli hastalıklar listesine alınmış ve 13 Eylül Dünya Sepsis Günü olarak resmen kabul edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü Sepsis ile ilgili bütçe oluşturarak üyesi olan 194 ülkeye yapılacakları bildirme kararı almıştır.

En’leri çok olan bir hastalık

Sepsis’in en sık karşılaşılan bir hastalık olmasına rağmen en az araştırılan bir hastalık olduğunu bildiren uzmanlar “Yıllık artışının %9.4 olan hastalığın hastanelere maliyetleri çok yüksek oranlardadır. En fazla yeniden yatış gerektiren ve yatış süresi en uzun bir hastalıktır. Dünya üzerinde saat başı bin kişinin öldüğü düşünülmektedir. Hastanelerdeki tüm ölümlerin %34.6’sı sepsis’ten vefat ettiği ifade edildi.

Dünya genelinde SEPSİS Bilinmiyor

Dünya genelinde Sepsis’in bilinmediğini ifade eden uzmanlar “Dünya genelinde halkın Sepsis tanıma anketinde; ABD halkının %56’sı hiç duymadığını %44’unun duyduğu, İngiltere’de %60’nın hiç duymadığını %40’nın duyduğu, Türkiye’de ise halkın yalnızca %80’nin sepsis’in farkında olmadığı tespit edildi. Tespit edilen verilerde gösteriyor ki Sepsis farkındalığı uluslararası bir sorundur.

Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü tarafından üye olan 194 ülkeye Sepsis’in halk sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekmek için; 2018 yılı sonuna kadar Sepsis ve onun global sonuçları hakkında bir rapor hazırlanması, üye ülkelerin yeterince desteklenmesi, diğer Birleşmiş Milletler organizasyonları ile işbirliği yapılması, karların uygulanması ile ilgili 2020 yılındaki WHA’ya rapor hazırlanması istendi.”

Avrasya Hastanesi Gaziosmanpaşa yerleşkesinde 13 Eylül Dünya Sepsis Günü nedeniyle alanlarında önemli doktorların katılımı ile SEPSİS hakkında bilgi sunumu yapıldı.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim