Ağrı kesici ilaçlar hayatımızın vazgeçilmezlerindendir. Bir yerimiz ağrıdığı zaman hemen bu ilaçlardan şifa ararız. Ancak uzmanlar özellikle anne olmak isteyen kadınları uyararak ağrı kesici ilaçların kadınlarda yumurtlama bozukluğu yaptığını ve doğurganlığı negatif olarak etkileyebildiğini söyledi. Avrupa’da doğurganlık özelliği taşıyan kadınlar üzerinde yapılan araştırmalarda ortaya çıkan sonuca göre; ağrı kesicilerin doğurganlığı azalttığını belirten Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:


DOĞURGANLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

"Ağrı kesici ilaçlar dünya çapında en çok kullanılan ilaçlardır ve her gün 30 milyondan fazla insan tarafından kullanılmaktadırlar. Reçetesiz ulaşılabilen ağrı kesici ilaçlar; ağrı, inflamasyon ve ateş gibi tüm yaygın kas, eklem ağrıları tedavisinde kullanılmaktadırlar. Avrupa Romatizma Derneğinin 2015 yılındaki bir çalışmanın sonuçları, ağrı kesici ilaçlar kullanan kadınlarda ovulasyonu anlamlı oranda azalttığını göstermektedir. Bu bulgular kolayca ulaşılabilir olan ağrı kesici ilaçların doğurganlığa zararlı etkileri olabileceğini ve aile kurmayı planlayan kadınların dikkatle kullanması gerektiğini göstermektedir.”

İLAÇLAR DOKTOR KONTROLÜNDE ALINMALI

“Çalışmada hastaların üçte birinde ovulasyon için zorunlu bir hormon olan progesteron düzeyinde de tüm tedavi grupları arasında anlamlı bir azalma gözlemlenmiştir. Bu bulgular, bu popüler reçetesiz ilaçların sadece kısa dönem kullanımlarında bile bir kadının çocuk doğurabilme yeteneğine önemli bir etkisi olabileceğini göstermektedir. Bu etkilerden haberi olmayan ve bu ilaçları düzenli olarak alıyor olabilecek hastalar doktor kontrolünde ağrı kesici ilaçları kullanmaları gerekir.”

Editör: TE Bilisim