RTÜK yani Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun kuruluş amaçlarından biri de “Toplumun gelenek ve göreneklerine göre ahlak kurallarına uygun” yayın yapılmasını sağlamak. Bu kuralı dizi, açık oturum ya da farklı programlarda ihlal eden kanallara zaman zaman cezalar verildiğine şahit olmuşuzdur.

Toplum RTÜK’ten bu konuda memnun. Ancak RTÜK’ün, liderlerin miting yaptıkları meydanlara da el atması gerekir. Çünkü meydanlarda “gelenek ve göreneklere göre ahlak kurallarını ihlal” almış başını gidiyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başı olmaya aday isimlere bakıyoruz; birbirlerine “hakaret etme” yarışına girmişler. Topluma örnek olması gereken liderlerimiz maalesef birbirlerini gevezelikle, ahlaksızla, şahsiyetsizlikle, yalancılıkla, iftira atmakla suçluyorlar. Daha da ileri gidip birbirlerini ihanetle, teröre yandaş olmakla itham ediyorlar.

Şimdi RTÜK’e soralım; meydanlarda toplumun gelenek ve göreneklerine göre ahlak kuralları ihlal edilmiyor mu? Dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımı ile çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek nitelikte yayın yapılmıyor mu? Kişilere karşı kışkırtıcı ve hedef gösteren ifadelerde bulunulmuyor mu? Gerilen toplum kin ve düşmanlığa teşvik edilmiyor mu?

Bu sorulara “hayır” demek mümkün mü?

“O halde RTÜK görevini yapmalı” diyeceğiz ama nasıl?

Çünkü 9 üyeden oluşan RTÜK’ün tamamını TBMM seçiyor. Yani; RTÜK’te bütün partilerden üye var. Dolayısıyla RTÜK’ün kalkıp kendilerini seçen partilerin liderlerini uyarmalarını, onlara hesap sormalarını beklemek mümkün değil.

Biz, liderlerimizin yaptıkları konuşmaların RTÜK’lük olduğuna dikkat çekmek için bunları yazıyoruz. “Daha fazla oy alabilmek” uğruna üsluplarını aşırı derecede sertleştirdiklerine, yarın Meclis’te yine yüz yüze gelecekleri mesai arkadaşlarını incittiklerine vurgu yapmak istiyoruz…

Tamam, RTÜK’ten boyunu aşan işlere kalkmasını istemiyoruz; ama hiç olmazsa liderlerin meydanlarda “toplumun gelenek ve göreneklerine göre ahlak kurallarını ihlal eden, kişilere karşı kışkırtıcı ve hedef gösteren” konuşmalarının televizyon kanallarında olduğu gibi verilmesini engellemesini isteyebiliriz... Buna da gücü yoksa; bari bu mitingleri ana haber bültenlerinde değil de geç saatlerde yayınlanan haber saatlerinde verdirsin… “Bu da bizi aşar” diyorlarsa o zaman miting konuşmalarının gösterileceği yayın öncesi ekranlara “hangi içerik ve yaş grubundakilerin izlemesi” gerektiğini belirten sembollerden koydursun!

Sözün özü; bu yazdıklarımız “kızımıza; ancak gelinimizi uyarmak için söylediğimiz sözler” olarak algılansın…