1985 Yılında İlk İstanbul’a geldiğimde Malatya Beydağı Turizm’in aracında  inip biraz aşağı doğru gittiğimde Merkezefendi Camisini ve çevresini görünce oranın manevi ve bozulmamış atmosferi beni cezbetmişti. 

Derken İstanbul’a ilk geliş devremizde Bahçelievlerde bir dönem ikamet edip hem Cağaloğlu’nda işe hem de Mahmutpaşa Ortaokulunda eğitimimi alıyordum.

Yayıncılık işimize ek olarak o yıllarda Resmi dairelerde çalışanlara taksitle deri mont satışı yapıyorduk. İşler iyi gidince deri montları hazır alıp satmaktansa kendimiz üretelim dedik ve bir araştırmaya girdik.

Sene 1988 köylümüz Olan Doğan Şit, yani Doğan Deri’nin Beyazıt’ta deri mont satış yeri vardı oradan alır Cağaloğlu Evren han 3.kata çıkarır Sirkeci PTT.si,defterdarlı,emekli sandığı  başta olmak üzere bir çok resmi kurumda çalışan memurlara taksitle satardık.

İşler iyi gidince ve para kazanınca bu işin merkezi neresi,diye bir araştırmaya girdik. İlk karşımıza  çıkan yer derinin merkezi olan Zeytinburnu oldu.

O zaman Nuripaşa Mahallesinde minik bir atölyesi olan Tatar Ramazan adında bir Tatar Türkü ile tanıştık. Biz Derimiz alıp bu zata teslim ederek kesim dikimini kendisine ait olmak üzere bize fason olarak mont dikiyordu. Doğrusu iş olduğu zaman mallar yetişmiyor ve bu üretim eksikliği bizi kendi yerimizi açmaya zorladı.

Yıl 1988 Bodurlar Emlak’ın sahibi Fuat Bodur yeni yeni palazlanıyordu. Bize Samiha Şakir caddesinde(Eski Huzur evinin karşısında) bir yer buldu 
3 katlı bu yerde uzun süre güzel işler yaptık.

İşimiz Zeytinburnun’da olunca evi de buraya getirelim dedik. 1999 da Aile bloklarında daire kiraladık ev ve iş yeri Zeytinburnu olunca 
İşte Zeytinburnu ile tanışmamız bu şekilde oldu.

1999 da yapılan yerel yönetim seçimlerinde Fazilet partisi adayı Murat Aydın’ın başkan seçildiği zaman İhsan Mermerci lisesinde 528 nolu sandıkta gece yarısına kadar görev yaptım.

Murat Aydın’ın en güzel icraatlerinden birisi de Tıp Festivali

Zeytinburnu Belediye başkanı Murat Aydın  13 yıllık belediye başkanlığı süresince birçok yeniliğe öncülük etti. Bu yeniliklerden biriside Kanuni Sultan Süleyman döneminin önemli din bilgini ve halk hekimi olan Merkezefendi’ adı ile 13 yıldır ara verilmeden  alternatif tıp ile alakalı bir çok bilginin paylaşıldığı tep festivalini yaptı. Bu festival artık ilçe ile bütünleşmiş durumda. 

Başkan Aydın Türkiye’nin ilk Tıbbi bitkiler bahçesini de Merkezefendi’de yaparak yaptığı çalışmayı taçlandırdı. 
Merkezfendi Tıp festivalinde neler konuşuluyor ?

9  Haziran’da başlayacak ve bir hafta devam edecek olan Geleneksel Merkezefendi Tıp fetsivalin’de alternatif tıp alanında birbirinden ilginç konuların,profesörler,doçentler.doktorlar ve konunun uzmanları tarafından detaylı olarak ele alınacaktır.

Ayrıca etkinlik ve bölgenin manevi atmosferi de dikkate alınarak seçilen sanatçılar ile  konser,sohbet ve bilgilendirici mahiyette de bir çok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Geleneksel Merkezefendi Tıp Festivaline yurt içi ve yurt dışında da bir çok uzman katılıyor.İlçenin kültür ve sanat  hayatına da önemli bir canlılık getiren tıp festivali’nin ilçenin tanıtımında da çok önemli bir faaliyet olduğunu biliyorum.

Festivalin yapıldığı bölge ruhumu dinlendiriyor.Bir tarafta 1637 de yapılan İstanbul’un Galata dan sonra en büyük ve en eski 2.Mevlevihanesi ki şu an Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi olarak hizmet veriyor ,diğer tarafta tüylerimi diken diken eden 1453 panoramik müze,hemen ilerisinde efendimizin 27.Göbekten torunu Seyitnizam Hazretleri,Merkezfendi çilehanesi,camisi ve kabri gibi bir çok güzelliğin bulunduğu bölge sevilmez de ne yapılır ?   İşte bu ve benzeri özelliklerden dolayı Zeytinburnu ilçesinin 13 mahallesinde beni en çok heyecanalnrıan iki mahallesi var birisi Merkezefendi diğeri de Kazlıçeşme mahallesidir.

Tarihi,nostaljiyi,bozulmamış bir bölgeyi görmek isteyen okurlarımız 9 Haziran ile 17 Haziran arası Panorama 1453  müzesinin yanı başında yapılacak olan Geleneksel Merkezfendi Tıp Festivaline davet ediyorum.

Merkezefendi kimdir ?

1463 (Hicri 868) Denizli’nin Buldan ilçesinde doğdu. İstanbul’da yetişen ve Manisa da da görev yapan alim ve evliyanın büyüklerinden. İsmi, Musa olup, Merkez Muslihuddin lakabıyla meşhur oldu.

Efendi küçük yaşta memleketinde yaptığı ilk medrese tahsilinden sonra, Bursa ve İstanbul’daki medreselerde okudu. Ahmed Paşanın derslerinde bulundu. Tefsir, hadis, fıkıh ve tıb ilminde yetişti.

Kadı Beydavi Tefsiri’nin büyük bir kısmını ezberledi. Medrese tahsili esnasında tekkelere gidip, oradaki alimlerin sohbetlerine de katılarak feyz ve 
bereketlere kavuştu. Otuz yaşına geldiğinde medrese tahsilini tamamlayıp çevresinde sayılan büyük bir alim oldu. Şeyhülislam Ebüssü’ud Efendinin hürmet ve muhabbetini kazanana Merkezefendinin he alternatif tıp alanında hem de dini ilimler alanında vatana ve millete ciddi hizmetleri oldu.

Halvetiyye yolu büyüklerinden Sünbül Sinan Efendinin meşhur talebelerinden olan Merkez Efendi 1552 (H.959) yılında İstanbul’da vefat etti. Cenaze namazını; ’Dünyada bu kimseyi riyasız olarak görmüştük.’ buyuran şeyhülislam Ebüssü’ud Efendi kıldırdı. Naşı büyük bir kalabalık tarafından uzun bir süre omuzlarda taşınıp, Topkapı surlarının dışında kendi yaptırdığı caminin türbesine defnedildi.

Bu arada Temizlik işlerinin Bağlı olduğu başkan yardımcısı İlyaz Saka’yı tebrik ederim 

Son yıllarda kırsal alanlarda aldığı göç ile çevre bilinci tam gelişmemiş ciddi bir nüfusun ikamet ettiği Zeytinburnu’nda çevre bilincini oluşturmak isteyen başkan yardımcısı İlyaz Saka’nın çabaları ve Başkan Murat Aydın’ın oluru ile Aydın Üniversitesi ile yapılan işbirliği sayesinde çocuklara çevre bilincini aşılamak üzere ZEYTİN ÇOCUK (ZEYÇO) ismi ile bir çalışma hayata geçirildi. Yine 7-8 Haziran da yapılacak olan çevre festivali ile alakalı da iyi bir bilinçlendirme çalışması yapılıyor.

Bu ilçenin kitabını yazan birisi olarak 1947 yılına kadar İstanbul’un suyu bağları bahçeleri  en güzel yerlerinden birisi olarak bilinen  ilçemizde Cumhuriyet döneminde kurulan Mensucat fabrikalarında çalışmak üzere gelen vatandaşlarımızın başımızı sokacak bir yerimiz olsun mantığı ile yaptıkları gece kondu imajı ne yazık ki ilçemizin temiz imajını yerle bir etti.

İşte İlyas Başkan ve Temizlik işleri müdürü  Birol Yılmaz kardeşim en azında çevre konusunda hak ettiğimiz yere gelmek için üzerlerine düşen görevleri layıkı  ile yapmanın gayretindeler.

Kısa bir süre önce eğitimciler ile Çevre konusunda çok duyarlı olan Prof.Dr.Orhan Kural'ı Novotel de güzel bir sminer de bir araya getirdiler. 
7-8 Haziran da yapılacak olan çevre festivalinde eğer programlarında sokaklarda çöp toplamak varsa gönüllü olarak katılmak isterim.
Bu işe Okul müdürleri,daire müdürleri,Kaymakam,emniyet müdürü ve diğer yetkililerinde destek vermesi halkta ciddi bir çevre bilinci oluşturur.

İlçemiz artık üç beş gece konduya teslim edilmeyecek kadar önemli bir yer. 

Burada artık 1.5 ile 2 trilyona daire satılıyor  buranın kıymetini bilmek zorundayız.

Hadi dostlar “Temizlik İmandandır” düsturu gereği İlyas Başkan ve çalışma arkadaşlarının ortaya koydukları çabaya biz de minik bir destek yapalım.

Muallim Naci ta yıllar önceden "Marifet iltifata tabidir,Müşterisi meta zayidir". Yani yapılan çalışmaları takdir edip verilen emekleri görmezden gelirsek samimi ve iyi çalışan idarecileri zor görürüz.
 
İstanbul Times / Hüseyin ÇETİNER 5 Haziran 2012