İran geleneksel el sanatları sergisinin de açıldığı etkinlikte konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Böylesine mübarek bir gecede, 400 yıllık dostumuz İranlıları ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz” dedi.

İstanbul Times Haber Merkezi

Kur’an-ı Kerim’de bin aydan daha hayırlı diye nitelendirilen Kadir Gecesi’nde Maltepeliler, İranlı konuklarını ağırladı. Karşılıklı işbirliği, dostluk ve kardeşlik ikliminin geliştirilmesi adına düzenlenen özel programda, İran’da cezaevinde kalan mahkûmların el emeğinden oluşan ve İran’ın ünlü şairi Hafız-ı Şirazi’nin minyatür kabrinin de yer aldığı sanat eserlerinin sergilendiği, İran geleneksel el sanatları sergisi de açıldı. İftar ve ardından düzenlenen etkinlik programına Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve eşi Çiğdem Kılıç ile İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosu Mohsen Mortezaeifar ve eşi Fatima Mortezaeifar başta olmak üzere, İran İslam Cumhuriyeti Kültür Ataşesi Abdulreza Rashed, İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcı Vekili Sırrı Topluyıldız ve beraberindeki İranlı heyet, Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcıları, Maltepe Belediyesi birim müdürleri, muhtarlar, vatandaşlar ve çok sayıda davetli katıldı.

400 YIL SÜREN DOSTLUK

Maltepe Musiki Cemiyeti’nin ilahilerden oluşan dinletisi sonrası Celalettin Şensoy tarafından Kadir Gecesi’ne özel olarak Kadir Suresi ve Mevlid-i Şerif okundu. Yaklaşık 2 bin kişiye verilen iftar sonrası bir konuşma yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Yıllardan beri kardeş ülke olarak gördüğümüz, etle tırnak gibi olduğumuz güneşin doğduğu toprakların misafirlerini bugün, bu özel gecede ağırlıyoruz. Böylesine mübarek bir gecede, 400 yıllık dostumuz İranlıları ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz. Maltepe’nin, Maltepelinin aydınlık ve barışa dönük yüzü toplumları aydınlatmaya devam edecek. Sizlerle 26 gündür bu iftar sofralarında cemal cemale, gönül gönüle birlikte olurken, hemşeri derneklerimizin ve siz kıymetli vatandaşlarımızın katkılarını da unutmadık. İşte bugün İranlı kardeşlerimiz de bizlere katkı vermeye geldi. Bugün, bin aydan daha hayırlı olarak nitelendirilen, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başladığı kutsal bir gece olan Kadir Gecesi. Bu gece, yapılan ibadetler ve tutulan oruçlar nezdinde bütün günahların affedileceği, gönlümüzün büyük bir huzurla dolacağı bir gece” dedi.

Sevgi ve barış dini olan İslamiyet’in hoşgörüsünün insanları, kültürleri ve toplumları birbirine yaklaştırdığını ifade ederek konuşmasına devam eden Kılıç, “Ulu Önder Atatürk, ‘Yurtta barış, dünyada barış’ diyordu. Biz de buna uyarak, komşularımızla dostluk ve barış iklimini kurmaya çalışıyoruz. Bir ilke imza atarak İranlı dostlarımızla soframızı paylaşıyoruz. Maltepe’de ‘Daima sevgi kazanacak’ dedik, ‘Kimseyi ayrıştırmadan, ötekileştirmeden, halka hizmeti Hakk’a hizmet sayacağız’ dedik. Bu gece İranlı dostlarımızla olmanın önemi çok büyük. Yerel yönetimler düzeyinde önyargılarımızdan arınarak, dil, din ve inanç noktasında birbirimizi kucaklayabiliriz. Ben bu anlamda Maltepe’ye, Maltepelilerin gönlüne güveniyorum. Maltepe’nin çimentosu sevgidir, Maltepe’yi Maltepe yapan budur. Şah İsmail Hatayi, Tebrizi gibi onlarca şair ve bilim insanının yetiştiği memleketin insanlarından öğrenebileceğimiz çok şey var” diye konuştu.

“ESKİDEN BERİ DOSTUZ”

Kılıç’ın konuşmasını sonrasında sahneye gelen İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosu Mohsen Mortezaeifar ise, Ali Kılıç ve Maltepelilerle dostluklarının oğlunun katilini affeden İranlı anne Samareh Ali Nezhad’a ‘Yılın Annesi’ ödülünün verilmesi sonrasında geliştiğini ve köklerinin çok eskiye dayandığı belirterek, şunları söyledi: “Böyle güzel ve mübarek bir gecede istedik ki Maltepelilerin huzurunda olalım. Peygamber Efendimiz, böylesi sokak iftarlarının önemini vurguluyor. Biz de işte bu sofralarda sizlerleyiz, mutluyuz. Gece için özel olarak İranlı mahkûmların el emeklerinden oluşan bir el sanatları sergisi açılmış. Bu sergiden elden edilen gelir İranlı mahkûmlar için kullanılacak. Aslında görüyorsunuz ki hayırlı bir gecede oldukça hayırlı bir iş için de bir aradayız. Biz bunu Ramazan’ın bereketine bağlıyoruz. 400 senedir dost ve kardeş bir ülkeyle ortak dil, din ve kültür temelinde bir araya gelmek onur verici.”

DÜNYA BİRİNCİSİNDEN KUR’AN TİLAVETİ

Kılıç ve Mortezaeifar daha sonra stantları gezerek, İran geleneksel el sanatları sergisinin açılışını  yaptılar. Sergilenen sanat ürünleri hakkında yetkililerden bilgi alan Kılıç, Mortezaeifar’e Maltepe Belediyesi çalışanlarınca yapılan çeşitli hediyeleri takdim etti. Kadir Gecesi özel programı, Dünya Kur’an-ı Kerim güzel okuma birincisi Ahmet Sarıkaya tarafından verilen Kur’an tilavetiyle son buldu. 


Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim