Can yakıcı mültecilik sorununun Bejan Matur’a esinlediği dizeler Mehmet Günyeli’nin soyut fotoğrafları eşliğinde kitaplaşarak “Kader Denizi”ni ortaya çıkarmış.

22 Kasım Pazartesi günü saat 19.00’da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek olan söyleşiye Mehmet Günyeli de katılacak.

Dünyanın saygın dergi ve antolojilerinde yer bulan ve şiirleri İngilizceden Farsçaya 17 dile çevrilen Bejan Matur’un, mülteci ölümlerine ağıt yakmayan ama itirazını gizlemeyen şiirleri Kader Denizi’nde sesleniyor.

Ve bu insanlık dramına ülkemizden, “Mültecilerin Bekleme Odası” diye anılan Türkiye’den yükselen ses, evrensel ölçekte yankı bulacak gibi görünüyor.

Günyeli’nin “eşlikçi” olmayan, adeta “şiir gibi” olan “fotoğraf metinleriyle” beraber ilerliyor Kader Denizi. Fotoğraf sanatçısı Mehmet Günyeli, mültecilerin dramına dikkat çeken çalışmada her zamanki minimalist tarzını sergilediği zemin olarak, eski tekne yüzeylerini seçmiş. İki yıl süreyle, Akdeniz’de boğulan mültecileri taşıyan tekneleri temsilen, Ege’nin farklı kıyılarında terk edilmiş, çürümeye bırakılmış yaşlı tekneleri, kayıkları fotoğraflamış.

Günyeli, teknelerin yüzeyindeki şiiri işaret etmiş, Matur ise bu yüzeyden has bir şiir çıkarmış, her zamanki gibi.

Editör: TE Bilisim