Yeşilay’ın ‘En’leri, Zümrüdüanka 2014 ödül töreninde bağımlılıklarla mücadelede Yeşilay’ın yanında olan kişi, kurum ve kuruluşlar ödüllendirildi. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul Valisi H. Avni Mutlu, İl Emniyet Müdürü Selami Altınok yanında siyaset, sanat ve iş camiasının pek çok önemli ismi katıldı.



94. yılını kutlayan Türkiye’nin en köklü kuruluşu Yeşilay, 1-7 Mart Yeşilay Haftası’nda 7’den 70’e her kesime yönelik etkinlikler düzenledi. Yeşilay, haftanın kapanışını göz alıcı bir ödül töreni ile yaptı. Yeşilay, bu yıl “bağımlılıklardan uzak, sağlıklı yaşam” misyonunu söylem ve eylemleri ile destekleyen kurum, kuruluş ve kişileri ödüllendirdi.


Törenin açılış konuşmasını Yeşilay Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman gerçekleştirdi. Karaman, Yeşilay’ın 2013’te ulusal ve uluslararası kurumlar ile işbirliği içerisinde bağımlılıklarla mücadele konusunda çalışmalar yaptıklarını aktardı. Projeler arasında Dünya Sağlık Örgütü ile düzenledikleri “Küresel Alkol Politikaları Sempozyumu” ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa çalışma yürüttükleri ve ülke çapında 8 milyon öğrenciye ulaşmayı hedefledikleri “Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele” programı gibi onlarca projeye imza attıklarını ifade etti. Önümüzdeki dönemlerde de Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları ile çalışmaların kapsamını genişleteceklerini belirten Prof. Karaman özellikle gençlerin bağımlılıklarla mücadelede ön saflarda yer alması gerektiğinin altını çizdi.

Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 94 yıldır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay’ı gayretlerinden dolayı tebrik ederek kurumun bu konuda destekçisi olan kurum kuruluş ve kişileri ödüllendirmesini de anlamlı bulduğunu ifade etti. Erdoğan; “Bağımlılıklar geçmişte yalnızca alkol, sigara ve uyuşturucu iken bugün üzerine bir de teknoloji bağımlılığı eklenmiştir. İşimizde, evimizde her zaman ulaşılabilir olan teknolojinin ihtiyaçtan mı bağımlılıktan mı kullanıldığı ayırt edilememektedir. Bu konuda da Yeşilay’ın çalışmalarını destekliyorum” dedi.

Yeşilay Kolu Bakandan söz almadan sahneden inmedi

"En Yeşilaycı Yeşilay Kolu Başkanı Ödülü"nü Başbakan Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak'tan alan Zeytinburnu Ayhan Şahenk İlköğretim Okulu öğrencisi Delal Aykurt ise davetlilerden ayağa kalkmalarını isteyerek, okuduğu "Yeşilay Andı"nı tekrar etmelerini rica etti.

Sahnede Aykurt'un, Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın okullarına gelmesini istediğini söylemesi üzerine Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, 13 Mart'ta Delal’in okuluna gideceğine söz verdi.



Tüm kupalardan değerli

"En Yeşilaycı Sporcu Ödülü"nü alan milli rallici Burcu Çetinkaya da 14 yaşında sigara ve alkole başladığı söyleyerek, "Allah'a şükürler olsun 12 sene önce sigaradan, 8 sene önce de alkolden kurtuldum. Bu ödül, kaldırdığım tüm kupalardan daha değerli" dedi. En Yeşilaycı Aktör ödülünü alan Haluk Piyes ise bağımlılıkların ancak sevgi, ilgi ve bilgiyle önüne geçilebileceğini belirterek ödül layık gösterildiği için teşekkür etti. En Yeşilaycı Sporcu Kenan Sofuoğlu bir sporcu olarak bir çok ödül aldığını ama bu ödülün kendisi için daha anlamlı olduğunu ifade etti.

Geceye yoğun katılım

Törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Mehmet Altınok, Ak Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, Yeşilay Yönetim Kurulu Üyeleri, Yeşilay Kadın Kolları Teşkilatı üyeleri yanı sıra siyaset, sanat ve iş camiasının pek çok önemli ismi katıldı.

Yeşilay, Kurtuluş Savaşı sonlarında ülkenin özellikle gençlerini tehdit eden alkol ve uyuşturucu bağımlılığının önlenmesi amacı ile kurulmuş, ülkenin en köklü kurumlarından biri. Bu sebeple ödüle yeniden doğuşu temsiline atfen “Zümrüdüanka” deniliyor.



Yeşilay’ın bağımlılıklarla verdiği mücadelede kendisiyle birlikte yürüyenlere şükranlarını sunduğu 1. Yeşilay’ın En’leri “Zümrüdüanka” Ödül Gecesi’nde 21 kişiye ödül verildi.

“Yeşilay En’leri” kapsamında

En Yeşilaycı Kamu Kurumu: İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şb. Müdürlüğü
En Yeşilaycı Özel Sektör: Uzer Beton / Ankara – Polatlı
En Yeşilaycı Belediye: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
En Yeşilaycı Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
En Yeşilaycı Üniversite: Ankara Üniversitesi
En Yeşilaycı Spor Kulübü: Kasımpaşa Spor Kulübü
En Yeşilaycı Yeşilay Kolu Başkanı Delal Aykurt
En Yeşilaycı Bilim Adamı: Prof. Dr. Cahit Babuna
En Yeşilaycı Eğitimci: Burhanettin Yeşilyurt
En Yeşilaycı Oyuncu: Haluk Piyes
En Yeşilaycı Televizyon Programı Serdar Kılıç/Doğadaki İnsan
En Yeşilaycı Edebiyatçı: Canan Tan
En Yeşilaycı Sporcu: Burcu Çetinkaya
En Yeşilaycı Sporcu: Kenan Sofuoğlu
En Yeşilaycı Vatandaş: Ahmet Yeşilay
En Yeşilaycı Sosyal Mekân: İ. B. B. Sosyal Tesisleri
En Yeşilaycı Bürokrat: İstanbul Valisi
En Yeşilaycı Siyasetçi: Prof. Dr. Cevdet Erdöl
Özel Ödül: Dr. Mehmet Müezzinoğlu
Özel Ödül: Prof. Dr. Recep Akdağ
Mücadelede Onur Ödülü: Recep Tayyip Erdoğan‘a verildi. 
Editör: TE Bilisim