1637’de Galatamevlevihanesinden sonra İstanbul’da yapılan en büyük Mevlevihane olan Yenikapı      Mevlevihanesi turizm içerikli gelir getirici bir yer yapılması gerekirken   Üniversitesi  yapılma hatası yapıldı

Üniversite eğitimi için tarihi binanın tahsis edilmesi bir hata olduğu ifade ediliyor. Zeytinburnu Belediyesinin buranın döviz getirici bir mekan olarak kullanılması halinde milyonlarca doların ülke ekonomisine kazandırılması gerekirken daha uzak bir yerde eğitim öğretim faaliyeti verme imkanı olan üniversiteye tahsis edilmesi bir hata olarak görülmelidir.

İstanbul Times Haber Merkezi 


Yetkililer neden tarihi varlıklarımızı verimli kullanmıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ,Vakıflar Genel müdürlüğü böyle bir karar verme aşamasında iken Zeytinburnu Belediyesinin bir kamuoyu oluşturup on binlerce Zeytinburnulu gencin  iş imkanı bulacağı ortamlar oluşturma imkanı var iken bu tarihi Mevlevihane’nin  bir vakıf üniversitesine tahsis edilmesine itiraz etmesi gerekirken seyirci kalması belediye kendi ilçe sınırlarındaki tarihi yapıların aslına uygun kullanılmasını sağlayamıyor dedirtti.

Başkanın Tarihi konularda danıştığı bir danışmanı yok mu ?

1765 de kurulan bir ülke olan Amerikalıların George Washington’un Piposu’nun sergilendiği bir müze de her yıl milyonlarca dolar kazandıkları halde kuruluşu Amerika devletinden 128 yıl önce yani 1637 de İstanbul’da Galata Mevlevihanesinden sonra kuruluna en eski ve en büyük mekan  olan bu önemli yerin bir üniversiteye tahsis edilmesi anında itiraz edecek tarih ve turzim bilgisi olan danışmanların burada üniversite kurulması ülke menfaatlerimize uygun değil demesi gerekirdi. Danışman var ve bu mekanın üniversite olmasına ses çıkarmadıysa vazifesini yapmamıştır. Eğer başkanın Tarih ve Turizm konularında danıştığı bir danışma yok sa o  zaman bu da başkanın ciddi bir eksiği olur.

FSM Vakıf Üniversitesi bu mekanı kısa sürede turizm’in faydasına açmalıdır

Yayın grubu olarak Eğitim ve öğretim faaliyetine yapılacak her türlü desteğin yanındayız. Zeytinburnu Belediyesi ,İstanbul Kalkınma Ajansı,TOKİ,İBB,vakıflar bölge müdürlüğü veya eğitime destek olacak iş adamlarımızın yardımı ile tarihi Mevlevihane kadar bir mekanın FSM.üniversitesine yapılıp teslim edilmesi gerekir. Bu mekan da işin uzmanları Turizimciler’e marifeti ile binlerce vatan evladına iş kapısı olacak bacasız bir fabrikaya dönüştürülebilir.

Zeytinburnu’nun kitabını yazan Hüseyin Çetiner ne dedi ?

Ülke olarak çok sayıda işsizimizin olduğu bilinen bir gerçektir.  1637 de İstanbul’da yapılan  ikinci büyük Mevlevihane olan Yenikapı Mevlevihanesinin amacı dışında  kullanılması hiç doğru ve karlı bir çalışma olmamıştır. Burada Mevleviliğin ritüelleri turizme açılsaydık dolaylı ve direkt olarak en az 10 bin dolayında insanımız evinine ekmek götürecekti. 

Dünya da tarihi olanlar hariç yeni üniversiteler mümkün mertebe şehir merkezinden uzak inşa edildiği halde ülkemizde ise son yıllarda açılan bir çok özel üniversitenin şehrin göbeğinde açılması bir akıl tutulması olarak görülebilir. Devlet Silivri veya Çatalca ilçelerinde üniversitelere bedelsiz arsa tahsis yaparak hem şehrin o taraflara kaymasını teşvik edebilir,hem trafiği rahatlatabilir hem de bir çok tarihi yerin aslına uygun olarak kullanılmasını sağlaması gerekir diyen Çetiner Zeytinburnu'nda ki tarihi yapılarımız ne yazık ki amaçları doğrultusunda kullanılmıyor"dedi  

Her hafta ilçemizdeki ayrı bir tarihi mekanı işleyerek bunların  halkın istifadesine sunulması adına üzerimize düşen yayın görevini yapacağız.

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

Editör: TE Bilisim