Şeb-i Arus Sema grubu ''Acembuselik Mevlevi Ayini'', 17 Aralık Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda izleyici karşısına çıkacak. 

1765 yılında İstanbul Yenikapı'da dünyaya gelen Nasır Abdülbaki Dede, Mevlevi bir ailenin çocuğudur. Babası Kütahyalı Ebubekir Efendi, Yenikapı Mevlevihanesi'nin şeyhi idi. 

Nasır Abdülbaki Dede, ağabeyi Ali Nutki Dede ve küçük kardeşi Künhi Abdürrahim Dede gibi çok erken yaşlarda musiki meşkine başlamış; nazariyatta ve icracılıkta devrinin üstadları arasına girmişti. 

Nasır Abdülbaki Dede, ağabeyi Ali Nutki Dede'nin şeyhliği döneminde, Yenikapı Mevlevihanesi'nin neyzenbaşı idi, bu dönemde bir ''nevniyaz'' olan geleceğin büyük üstadı Hammamizade Derviş İsmail'in (Dede Efendi) ney hocalığını yapmıştı. 

''Nasır'' mahlasıyla 3000 beyitlik bir divanı günümüze ulaşan Nasır Abdülbaki Dede'nin Acembuselik Ayin-i Şerif'inden başka Isfahan makamında bir ayin daha bestelediği kaynaklarda yer alıyor. 

Ali Nutki Dede'nin 1804 yılında vefatı ile Yenikapı Mevlevihanesi'ne şeyh olan Nasır Abdülbaki Dede, 1821 yılında vefat etti ve dergah mezarlığına defnedildi. Nasır Abdülbaki Dede'nin eserleri müzik otoriteleri tarafından sanat ve müzikolojik değeri bakımından tartışmasız kabul ediliyor. 

İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korusu, 18 Aralık Pazar günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda ''Şeb-i Arus'un 738, III. Selim'in 250. Doğum Yılı dolayısıyla ''Suzidilara Mevlevi Ayini'' isimli bir konser verecek. 

Şefliğini Fatih Salgar'ın üstlendiği koronun solistliğini Dilek Türkan ve Serhan Aytan yapacak. İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Hazreti Mevlana'nın 738. vuslat yıl dönümü dolayısıyla hazırladığı konserde, 35 yıllık geleneğini devam ettiriyor ve Türk musikisi repertuvarının şaheserlerinden birini, Suzidilara Mevlevi Ayini'ni seslendirecek. 

Donizetti 2011 Klasik Müzik ödüllerinde ''Yılın orkestrası' seçilen Bilkent Senfoni Orkestrası, yarın Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda konser verecek. 

Orkestranın 2011-2012 sezonundaki İstanbul konserlerinin açılış temasını oluşturan ''Rusya'dan Romantik Esintiler'' etkinliğinin ilk konserinde, Türk Keman Okulunun uluslararası temsilcilerinden biri olan, kuşağının önde gelen keman sanatçısı Cihat Aşkın, keman repertuvarının en önemli kilometre taşlarından biri olan Tchaikovsky'nin re majör keman konçertosuyla izleyenleri romantizm ve coşku dolu bir yolculuğa çıkaracak. 

Amerika, Asya, Avrupa ve Afrika'da sayısız konser ve resitaller veren sanatçının beraber sahne aldığı önemli isimler arasında Cobos, Dmitriev, Yoel Levi, Shiomo Mintz ve Ida Haendel yer alıyor. 

Azerbaycan mugam sanatının önemli temsilcilerinden biri kabul edilen Alim Qasimov, yarın Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda sevenleriyle buluşacak. Türkiye'de de ciddi bir dinleyici kitlesi bulunan Qasimov'un kızı Fargana ile birlikte verdiği konserler tüm dünyada ilgiyle takip ediliyor. 

Bugüne kadar 1000'in üzerinde söz yazıp, beste yapan ve 9 albüme imza atan Murat Yılmazyıldırım, yarın Haymatlos'ta sevilen parçalarını seslendirecek. 

''Bir Nev-i Alaturka'' albümüyle Türk sanat müziği eserlerini rock, tango, latin ve rembetika tınılarıyla yorumlayan Nev, yarın Romeo Juliet'te sahne alacak. 

Türk rock müziğinin önde gelen kadın vokal/şarkı yazarlarından Aylin Aslım da yarın Beyoğlu Hayal Kahvesi'nde, ''Canını Seven Kaçsın'' albümündeki şarkılarla sevenleriyle buluşacak. 
     
Sahne Sanatları
 
Masal Gerçek Tiyatrosu, 17 Aralık Cumartesi günü Sultanbeyli Kültür Merkezi'nde ''Arı Maya ve Cızbızla Bızbız'' isimli oyununu sahneleyecek. 

Anse Tiyatro tarafından sahnelenen Benden Sonra Ölüm Gelir isimli tiyatro oyunu, 16 Aralık Cuma günü Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi'nde perdelerini açacak. 

Serkan Öztürk'ün yazdığı, yönettiği ve oynadığı oyunda ayrıca Sibel Öztürk, Savaş Bayındır, Emine Bayındır, Nur Sultan Kartal, Mustafa Yaman, Teoman Gök ve Hakan Akgün rol alıyor. 

Semih Bey yetmişine dayanmış bir ressamdır. Ölüme meydan okuyan bir hayat yaşamış, ama artık ölümle burun buruna gelmiştir. Semih bey bu düş ve gerçek arasında gelgitler yaşayarak yaşantısını ve hayatı sorgulayıp sonunda kendisini yaratanı bulur. 

William Shakespeare'in yazdığı Nesrin Kazankaya'nın çevirip yönettiği ''Venedik Taciri'', yarın Tiyatro Pera Eren Uluergüven Sahnesi'nde izleyici karşısına çıkacak. 

Mehmet Ali Kaptanlar, Nesrin Kazankaya, Can Başak, Muhammet Uzuner, Başak Meşe, Kayhan Teker, Mehmet Aslan, Zeynep Özden, Erdinç Anaz, Aytunç Şabanlı, Okan Kayabaş ve İlker Yiğen'in rol aldığı oyun, Shakespeare'in en önemli oyunlarından biri olma özelliğini taşıyor. 

Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) sahnesinde 3 sezon kapalı gişe oynayan, ekranların eğlenceli programı ''Çok Güzel Hareketler Bunlar'' 2012'yi gülerek karşılamak isteyenler için ''Yılbaşı Özel Bölüm'' çekimi ile yarın ve 19 Aralık'ta BKM'de. 

BKM Mutfak oyuncularına, sürpriz performanslarıyla konuk sanatçılar eşlik edecek. Birbirinden eğlenceli skeçler ve sürprizler BKM Mutfak yorumuyla ekrana gelecek. 

Arka Bahçe oyuncuları ilk oyunları ''Dış Ses'' ile yarın, Duru Tiyatro Büyük Salon'da seyirci karşısına çıkacak. Zeynep Kaçar'ın yazdığı oyunda Begüm Akdoğan, Güneş Kozal rol alıyor. Dış sesi ise Emre Kınay seslendiriyor. 
  
Oyunun yazarı Zeynep Kaçar, ''Dış Ses'' ile toplumsal konum itibarıyla birbirinden uzak iki kadını kutularla yalıtırken, onlara benzer buyruklar veren erkek sesini erkek egemen toplumun buyurgan iktidarı olarak simgeleştirmiş ve kadınlara ''konumunuz ne olursa olsun aynı iktidarın altında eziliyorsunuz'' mesajı vermek istemiş. 

Arka Bahçe Oyuncuları ise ideolojiden rol çalıp sahneye tekrar rol vererek bu oyunu çok farklı bir bağlama taşıyor. Bu kez sahnede kurmaca yalıtım metaforları, kutular yok. Sadece kadın oldukları için birbirlerine yakın olmaları gerekmeyen, birileri onları zorla ayırdığı için değil, zaten farklı oldukları için birbirlerine yabancı iki kadın var.

Birbirleriyle etkileşim kurmaya çalışan, ama içselleştirdikleri seslerle kendilerine de yabancılaştıkları için bunu becermekte zorlanan iki insan. Yani çoğumuz gibi, biri diğerine öteki... Arka Bahçe oyuncuları, izleyicilerin kendilerini ve ''öteki''ni sorgulayacakları oyunda otoritenin içselleştirilen diline dikkat çekerken ezber bozacak bir oyuna imza atıyor. 

Tiyatro Greyfurt tarafından sahnelenen Menan Cinleri, 17 Aralık Cumartesi günü Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde perdesini açacak. 

Mahmud Tahsin'in, Hekimoğlu İsmail'in aynı adlı eserinden uyarlayıp yönettiği oyunda, Mert Abidin Yerli, Ali Erkut Taş, Sinan Koşan, İlhan İnan, Berna Gülen, Burak Buttanrı, Tuba Kara ve Mertcan Kaplan rol alıyor. 

Oyun zamanın ve mekanın belli olmadığı bir kış gecesinde başlıyor. Büyük Menan Küçük Menan'ı sorularına cevap bulması için, insanlığın bir resmi niteliğindeki 2 numaralı koğuşa getirir. 2 numaralı koğuşun yıllardır birbirini sevmeyen 2 mahkumu vardır: Davud ve Ruhi. 

Davud oğlunu öldürmüş bir katildir. Ruhi ise okuma yazması olmadığı halde yasak kitapları okuduğu için tutuklanmış düşünmeyen bir düşünce suçlusudur. Sıradan hayatlarına 6 yıldır devam eden iki mahkumun hayatı, bir kış gecesi, yeni mahkum Said'in koğuşa gelmesiyle birlikte tamamen değişir. 

Said arkadaşını öldürmekle suçlanmaktadır. 10 gün sonra duruşması olacak ve durumu kesinleşecektir. Yapacak hiç bir şeyleri olmayan 3 mahkum konuşmaya ve konuştukça sırlarını ifşa etmeye başlar. Yeni mahkum Said içlerinde en mutsuz olanıdır ve bir yaratıcının olabileceği fikrine inanmamaktadır. Saniyelerin dakika olmadığı koğuşta yapacak bir şey bulamayan Said, masada duran kitapları okumaya başlar, okudukça da sormaya... Sorular eski Said'i yeni Said'e doğru naif, komik ve duygusal bir yolculuğa çıkarır. 

Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, tüm dünyada 20 milyon kişi tarafından izlenen performanslarını 18 Aralık Pazar günü Bostancı Gösteri Merkezi'nde sahneleyecek. 

Genel sanat yönetmenliğini Mustafa Erdoğan'ın yaptığı Anadolu Ateşi, Anadolu'nun 7 ayrı bölgesinden derlenen yüzlerce halk dansı motifinden oluşan koreografileriyle zengin Anadolu kültürünü yansıtıyor. AA.
Kaynak: aa