Kitabın ismide kahramanları da ilginç

Çetiner, Ayşe Derin Öktem’e gazetecilikte bir deyim vardır başlık haberi okutur diye siz de kitabınıza bu ismi verirken bunu mu düşündünüz diye sordu.

İstanbul Times Haber Merkezi / Çağla Pekgüleç 

Öktem’in cevabı ise şu şekilde oldu “Dediğiniz gibi isim düşünürken kitabı sıra dışı hale getirsin düşüncesinde idim. Bu duygularla ismi bu şekilde koydum. Siz de yayın öncesi bu isimden dolayı beni konul almak istediğinizi ifade edince kendime demek ki isim doğru dedim.

Peki kitabınızda yer alan kahraman vatan hainleri kimler ?

Kitabımda bahsettiğim 12 kişilik var. Bunların 9’u’nun resmi kapakta var. Kapakta resmi olan Sultan 2. Abdulhamid, Enver Paşa, Osmanlı döneminden gelen isimler. Çerkez Ethem ise Cumhuriyetin kuruluş sürecinde başında bulunduğu çetesi ile Atatürk’e önemli destekler vermiş daha sonra fikir ayrılığı yaşamış bir kişilik. Kapakta resmi olan diğer kişilikler ise, Adnan Menderes, Nazım Hikmet, Deniz Gezmiş ,Yılmaz Güney, Kenan Evren ve Ahmet Kaya’dan oluşuyor.

Sizin de bildiğiniz gibi bu kişilikler hakkında toplumda kahraman veya hain olduklarına dair tam bir mutabakat yoktur.

Ben eserimde adı geçen şahsiyetler için haindir yada kahramandır diye bir yargıda bulunmak yerine devrin gazete küpürleri de dahil olmak üzere farklı görüşlere yer vererek bu kararı okuyucuya bıraktım.

Kitabın arka kapağınde ise şunlar yazılı

Onlar kahraman mı yoksa vatan hini miydi ? Toplumun ve insanların gözünde öyle bilinmelerine, öyle akılarda yer edinmelerine hangi olaylar vesile olmuştu ?

Vatan haini yada kahraman kabul edilmelerine kim yada kimler karar vermişti ?

Toplu mu, basın/medya kuruluşları mı, içinde bulundukları zamanın iktidarı mı ,dış güçler mi ?

Yada düzenin bekası açısından uygulanmış siyasi boyutları olan bir politikanın sonucu muydu bunlar ?

İade-i itibar kararı vatan haini sıfatını silmeye yetiyor muydu ?

Armoni Yayınları tarafından Haziran 2018’ de basımı yapılan eser 286 sayfadan meydanı geliyor.

Kitabı edinmek için Armoni Yayınları İ.M.Ç Blok 5457 Unkapanı- Fatih- İstanbul adresinden temin edebilir veya 0212- 511 95 89 No’lu telefonden bilgi alabilirsiniz …

Röportajın tamamını haberin altındaki videodan izleyebilirsiniz

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim