Söyleşi

Vefatının 27. Yılında Necip Fazıl’ı Anıyoruz

Son günüm olmasın  çelengim top arabam / Beni alıp götürsün tam dört inanmış adam

Necip Fazıl Kısakürek

Daha çok siyasî  ve sosyal tarih, fikir ve basın tarihi, dil gibi alanlarda çalışmalar yapan Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı onursal başkanı D. Mehmet Doğan, vefatının 27. Yılı dolayısı ile Üstad Necip Fazıl Kısakürek’i anlatacak.

26 Mayıs 1904 günü Çemberlitaş’ta bir konakta dünyaya gelen, 25 Mayıs 1983’te aramızdan ayrılan Necip Fazıl’ın hayatı, fikirleri, mücadelesi ve eserleri Türk edebiyatı ve Türk düşünce dünyası adına oldukça önemlidir. Necip Fazıl’ın, "Zaman bendedir ve mekân bana emanettir!" şuurunda bir gençlik oluşturma fikri mücadelesinin temelini oluşturur.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde, 26 Mayıs Çarşamba günü saat 19.00 başlayacak söyleşiye, Üstad Necip Fazıl’ı dinlemek isteyen tüm ilgililer davetlidir. 

D.MEHMET DOĞAN HAKKINDA

1947 yılında Ankara'nın Kalecik İlçesi'nde doğan D. Mehmet Doğan, Siyasal Bigiler Fakültesi Basın ve Yayın Yüksek Okulu'ndan 1972 yılında mezun oldu. 1972-1974 yılları arasında Türk Tarih Kurumu Yeni Türkiye Araştırma Merkezi'nde görev alan Doğan, 1975-1977 yılları arasında Dergah Yayınları'nda ve 1977-1978 yılları arasında ise TRT Kurumu'nda çalıştı. Türkiye Yazarlar Birliği'nin kuruluş çalışmalarını  yürüten Doğan, Birlik Yayınları'nı kurdu.

1980 yılında Kültür Bakanlığı Sinema Dairesi'nde sözleşmeli film yapımcısı  ve senaryo yazarı olarak çalışma hayatına devam eden Doğan, bir süre Film Denetleme Kurulu üyeliği de yaptı. 1986-1987 yılları  arasında Zaman Gazetesi'nin yayın kurulunda görev alan Doğan, bu gazete de “Kimlik” başlığı altında makaleler yazdı. 1991-1992 yılları arasında Yörünge Dergisi'nde haftalık yazılar yazdı. 1991-1993 yılları arasında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yazarlık dersleri veren Doğan, 1994-1996 yılları arasında ise Vakit Gazetesi'nde günlük yazılar yazdı.

Birlik Medya A.Ş.'nin Genel müdürlüğü görevini yürüttü. 1996 yılında TBMM tarafından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeliğine seçilen Doğan'ın, Hareket, Türk Edebiyatı, Mavera, İslam, İlim ve Sanat, İzlenim ve Nehir dergilerinde de yazıları yayınlandı. Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi ile Türk Aile Ansiklopedisi'nin yayınlarını yönetti. Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın kurucularından olan Doğan, uzun bir süre Türkiye Yazarlar Birliği'nin Genel Başkanlık görevini de yürüttü. Kaleme aldığı binlerce makalesi ve Türk Diliyle ilgili ortaya koyduğu önemli eserleri nedeniyle büyük takdir toplayan ve “Duayen” olarak nitelenen Doğan, 1996-2005 arasında RTÜK üyesi olarak görev yaptı. 

İRTİBAT İÇİN:

Adres:

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi

Zeytinburnu Meydanı, Semiha Şakir Cad.

Zeytinburnu/İSTANBUL

Tel:              0 212 415 58 58

Web:           www.zeytinburnukultursanat.com

Blog:           zeytinburnukultursanatmerkezi.blogspot.com

E-mail:        [email protected] 

Editör: TE Bilisim