Akif ölümün 74.yılında anılıyor

İstiklal marşı şairi Mehmet Akif Ersoy ölümünün 74.yılında  İstanbul’da bir çok ilçe belediyesi tarafından değişik panel,ve etkinliklerle anılıyor.

İstanbul Times Haber Merkezi

Başakşehir Belediyesi de merhum Mehmet Akif Ersoy’u Çınar Koleji konferans salonunda yazarlar birliği onursal başkanı Mehmet Doğan’ın konuşmacı olarak katıldığı bir program ile anıldı.

Mehmet Doğan konuşmasında şunları söyledi “ Akif gibi şairler sadece şiir yazmazlar.Onlar aynı zamanda yazdıkları şiirleri hayatında yaşarlar.Akif 1923 yılına kadar aranılan ve kıymeti bilinen bir düşünür ve şairdi.Ancak bu tarih’ten sonra Milletvekili yapılmadığı gibi sanki cumhuriyet  için bir tehlikeymiş gibi peşine ajanlar takıldığından Akif bu şekilde yaşamaktansa mecburen 11 yıl sürecek bir Mısır yolculuğuna çıkmıştır. Hastalığı iyice artınca 1936 yılında İstanbul’a dönmüş ve kısa süre sonrada vefat etmiştir.

Dönemin hükümeti İstanbul Üniversitesi rektörüne telgraf çekerek sakın üniversite gençliği Akif’in ölümünden haberdar olmadan defin işlemini yapılmasını istenişse de bir üniversite talebesi Beyazıt camisinde kılınacak olan cenaze namazının Akif’e ait olduğunu arkadaşlarına duyurası ile gençler Akif’in tabutunu Beyazıt’tan Edirnekapı mezarlığına kadar omuzlarında taşımışlardı.

Dönemin matbuatı da bu ilgiyi görünce bir gün önce haberlerinde şair Mehmet Akif öldü şeklinde kısa haberler geçen gazeteler tam sayfa yayın yaparak Akif’i yere göğe sığdırmıyorlardı diyerek güzel bir sunup yapması katılımcıları mutu etti.  

Akif’in hayatını anlatan sinevizyon gösterimi ve okunan Şiilerle AKİF 74 sene sonra Başakşehir’ de de rahmetle yad edildi.

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

 

Editör: TE Bilisim