Mekke, Medine ve Kabe'nin yüz yıllık fotoğrafları Taksim Metrosu Sanat Galerisi'nde sergileniyor. Serginin en çarpıcı görüntüleri arasında Topkapı Sarayı'ndaki kutsal emanetleri getiren son Hicaz Demiryolu Seferi'nin ve en son gerçekleştirilen Surre Alayı fotoğrafları var. Sultan II. Abdülhamid'in Yıldız albümleri ve Medine Müdafii Fahreddin Paşa'nın koleksiyonundan oluşan sergi, 10 Ağustos'a kadar ziyarete açık.

İstanbul Times Haber Merkezi


Sergide Kâbe ve Medine'deki imar faaliyeleri ve Hicaz Demiryolu fotoğrafları yer alıyor. Sergi, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve İBB Kültür A.Ş. işbirliğiyle hazırlandı. 70 fotoğrafın sunulduğu sergide Fahreddin Paşa tarafından Babü's- Selâm Meydanı'ndan Menaha Meydanı'na açılan hatta işleyen ve Medine İstasyonu yoluyla 14 Mayıs 1917'de İstanbul'a ulaşan son tren seferinin fotoğrafı yer alıyor. Topkapı Sarayı'ndaki kutsal emanetlerin yer aldığı son tren, iki bin askerle birlikte İstanbul'a gönderildi. Trende devlet adamlarının yer aldığı kalabalık bir heyetten başka, yerli ve yabancı pek çok gazeteci bulunuyordu. Trenin bir büyük salon-vagonu, bir lokantası, bir mescid vagonu ve üç de yolcu vagonu vardı.


Hicaz Demiryolu hattının ilk seferi ise 1908 yılında açıldıktan sonra, Hayfa ile Şam arasında her gün, Şam ile Medine arasında haftada üç gün karşılıklı yolcu ve ticari eşya katarları çalışmaya başladı. Hicaz Demiryolu'nun ilk seferi 27 Ağustos Perşembe günü, İstanbul'dan gelen misafirlerle beraber, Şam şehrinden Medine-i Münevvere istikametine hareket etti.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim