Pasajın olduğu yer daha önce Naum Tiyatrosu olarak kullanılıyordu. Ancak 1870 senesinde çıkan büyük Beyoğlu yangınından sonra tiyatro yok oldu. Büyük olan arazinin yeniden değerlendirilmesi için Zografos Efendi tarafından satın alındı. Çarşı haline getirilen yapının günümüze kadar gelen şekli böylece oluşmuş oldu. Yıllar sonra özellikle 1940 senesinde pasaj içerisinde ilk meyhanenin açılmaya başlamasıyla beraber çiçekçilik ölmeye başlıyor. Çiçek tezgahlarının olduğu yere yeni yeni meyhaneler açılıyor. Çiçek sadece pasajın eski bir hatırası olarak adında kalıyor. Bugünde çiçek pasajı meyhaneleriyle özdeşleşen bir kimliğe bürünmüş bir yeri ifade ediyor.

Pasajı için dernek kuruldu: Çiçek pasajının tarihi özellikleri nedeniyle korunması için Çiçek Pasajı Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği kuruldu. Dernek sayesinde 1988 yılına kadar yıkılan ve yıkılmaya yüz tutan yapıların restore edilmesi sağlandı. Kısa zaman önce çiçek pasajı içerisinde bir tadilat daha yapıldı ve 2005 senesinde pasaj kullanıma açıldı. Şimdiki haliyle daha mükemmel ve tarihi dokuları ön plana çıkarılmış bir pasaj söz konusudur. Cephe saati Pasajın İstiklal Caddesi girişindeki kapısının üzerinde roma rakamlarının bulunduğu bir saat var. Tarihi değeri yüksek olan saat, çalışmasa da pasajın tarihi miras olduğunu anlamanıza yardımcı oluyor. Üç katlı olan bina çok geniş bir alana kuruludur. Binaya dışarıdan baktığınız zaman mükemmel bir mimariyi gözlemlersiniz. Binanın üst katlarında yer alan hayvan ve insan kafası objeleri binaya ayrı bir hava kazandırmış.

Gün içerisinde ziyaret edilir: Pasaj içerisinde birden fazla restoran var. Burada et ızgara çeşitleri, sulu yemekler, meyve tabakları ve istediğiniz meşrubatları bulmanız mümkündür. Ceneviz meyhanesi, Mahzen ve Manolya restorant, pasaj içerisinde bulunan mekanlardan sadece birkaçı. Mekanların çoğu sabah 11 gibi açılır ve gece 24 sularında kapanır. Çiçek pasajı içerisindeki meyhanelerde sıra geceleri de düzenlenmektedir. Her meyhane de olmasa da bazıları ziyaretçilerini eğlendirmek için canlı müziğe yer veriyor. Arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle beraber muhabbet yapılacak yerlerden birisidir.

Editör: TE Bilisim