Kapalıçarşı’nın 550. yıldönümü 2011 süresince kutlanacak…

Tarihi Kapalıçarşı’nın kuruluşunun 550. yıldönümü 2011 yılı boyunca düzenlenecek birçok etkinlikle kutlanacak. Başkan Mustafa Demir, ''Kapalıçarşı’nın, hem biriktirdiği tarihi kültürel kimliği, hem de ekonomik anlamda kattıklarının yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için bir dizi etkinlikler yapacağız.” dedi.

Kutlamalarla ilgili Kapalıçarşı Takkeciler Sokak Ay Kafe önünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kapalıçarşı’nın İstanbul’u İstanbul yapan değerlerin yoğunlukla mevcut olduğu bir yer olduğunu, dünyanın ortak mirası olarak kabul edilen sur içi bölgesinin de tam ortasında yer aldığını söyledi.

İstanbul 2011 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinin sona ermesinin hemen ardından, 2011 yılı boyunca Kapalıçarşı’nın 550. yıldönümünün çeşitli etkinliklerle kutlanacağını belirten Demir, etkinliklerin 26 Aralık Pazar günü dünyaca ünlü sanatçımız piyanist Tuluyhan Uğurlu’nun Kapalıçarşı’da vereceği ve Fatih Belediyesi Mehteran Takımı’nın da eşlik edeceği konseriyle başlayacağını söyledi.

550. yıl kutlamaları çerçevesinde 18 Mart 2011’de başlayacak ve 40 gün gece gündüz sürecek alışveriş festivali “Shopping Fest”in de önemli mekanlarından birinin Kapalıçarşı olacağını anlatan Başkan Demir, ayrıca İş Bankası Müzesi’nde açılan ‘10 Adımda Kapalıçarşı’ sergisinin de devam ettiğini, modacı Faruk Saraç’ın hazırladığı ‘Osmanlı Kıyafetleri’ konulu defile ile Cemil İpekçi’nin defilesinin de yıl içerisinde gerçekleştirileceği bilgisini verdi. 

Başkan Demir, “Kapalıçarşı’nın, hem biriktirdiği tarihi kültürel kimliği, hem ekonomi anlamında kattıklarının yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için bir dizi etkinlikler yapacağız. Dünyanın en eski alışveriş merkezinin içindeyiz. Ayrıca, 40 bin metrekarelik alanı kapsayan Kapalıçarşı’ya  dünyanın en büyük alışveriş merkezi de demek mümkün.” dedi.

Kapalıçarşı’da röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri çalışmalarını devam ettiğini belirten Başkan Demir, bu iş için Fatih Belediyesi ve İl Özel İdaresi bütçesinden 14 milyon 800 bin TL kaynak sağlandığını, “Hepimizin bildiği gibi restorasyon çok uzun ve çok masraflı bir süreçtir. Ancak Kapalıçarşı için restorasyon kaçınılmaz hale geldi.” dedi. Proje çerçevesinde çarşının altyapı ve fiziksel özellikleriyle ilgili rölevesinin tamamlandığını, birinci etap çatı rölövesinin raporlama aşamasında olduğunu, restitüsyon ve restorasyon projelerinin de hızla çalışıldığını belirtti.  

Restorasyon kapsamında Fatih Belediyesi’nin elektrik hatlarının yenilenmesi, altyapı çalışmaları gibi işleri üstleneceğini, Kapalıçarşı’nın yüzde 98’nin şahıs mülkiyetinde olduğu için projenin hayata geçirilmesine  esnafın da destek vermesi gerektiğini anlatan Demir, “Çarşı ve etrafındaki 40 han da dahil rölöve ve restorasyon projesi bu yıl sonunda bitmiş olacak. Ama hayata geçirmenin maliyeti tahmin ediyorum 150 milyon TL’den fazla tutacak.” dedi.

Restorasyon konusunda önlerine çıkan engellere de değinen Mustafa Demir, ''Mülkiyet esnafa ait olduğu için mevcut tapu sistemiyle kat irtifakı sorununu geçemiyoruz. Bunun için bir yasa tasarımız var ve bunu ilgili bakanlık vasıtasıyla TBMM'ye sunduk. Projemiz tamamlanana kadar bu yasa da geçerse o zaman Kapalıçarşı’yı hayata döndürmüş oluruz” şeklinde konuştu.

                 

                                                               

  T.C.

                                                                İSTANBUL İLİ

                                                  FATİH BELEDİYE BAŞKANLIĞI

                                                               (Basın Danışmanlığı)

 

Piyanist Tuluyhan Uğurlu, tarihi mekanları konser mekanı olarak seçmesinin bir kendisi için felsefesi olduğunu, bu önemli değerlerin insanlık için güzelliklerini tekrar gündeme getirmek ve insanların dikkatini buralara çekmek için tarihi mekanlarda konserler verdiğini söyledi.

 

Kapalıçarşı’nın önemine de vurgu yapan Uğurlu, “Hepimizden bir parça Kapalıçarşı, hepimizin anılarının bulunduğu bir değer. Binlerce yıllık bir değeri, altın işlemeciliğini yaşatıyor” dedi.

 

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Hasan Fırat’ın da katıldığı basın toplantısının ardından Uğurlu,  son albümü ‘Sonsuza Kadar İstanbul’da yer alan ‘Kapalıçarşı’ adlı eserini Kapalıçarşı’nın Takkeciler sokağının üzerine konulan piyanosunun başına geçerek seslendirdi.

 

Kapalıçarşı'nın 550. yılı kutlama etkinlikleri 26 Aralık Pazar günü saat 15.00’de piyanist Tuluyhan Uğurlu’nun ‘Sonsuza Kadar İstanbul’ albümünün ilk konserini Kapalıçarşı’da icrası ile  başlayacak.

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim