Bir zamanlar Öğretmenlerin, gazetecilerin, bürokratların gözdesi olan ve insanı güzel yazdırmaya özendiren bir kalem çeşidi olarak biliyoruz dolmakalemi. Sirkeci’de Büyük postanenin hemen yanında öyle bir dükkân var ki Dünyanın dört bir yanından dolmakalem tutkunları, tamir ve bakımı için kalemlerini İstanbul’da bilinen tek dolmakalem tamircisi Murat Sunmez’e getiriyorlar.

Murat Usta ile başlıyorum sohbete kendisi Erzincanlıymış, hemşerim olması da sevindiriyor beni,. Memleketi Erzincan’dan 1986 yılında İstanbul’a dayısının yanına çalışmak için gelmiş mesleği benimseyinceye de devam ettirmeye karar vermiş. 1996 yılında, dayısı vefat edince devralmış dükkânı. O gün bugündür tek başına idare ettiğini söylüyor.

Son dönemlerde dolmakalem kullanımının çoğalmaya başladığını ifade ediyor. Murat Usta en çokta mimarların, gazetecilerin, muhasebecilerin meraklı olduğunu belirtiyor.

İstanbul Times / Çağla Pekgüleç

Dolmakalem tamirinin bazen bir hafta sürdüğünü bazen de beş dakikada bitirdiğini söylüyor. Parçaları hep yurt dışından temin ediyormuş. Çırak olarak yetiştirdiğiniz biri var mı diye soruyorum Ustaya; Öyle bir arkadaşımız yok maalesef benden önce dayımın yanında 4-5 kişi çalışmış ama kimse mesleği benimsememiş bırakıp gitmişler işi severek yapmanın önemli olduğunu söylüyor.

Murat Usta dükkanında bulunan dolma kalemlerden birkaç tanesini gösteriyor. 1936 yılında yapılan dolmakalem dikkatimi çekiyor ve İyi bir dolmakalemin mürekkebi ve ucu çok önemli olduğunu ve Kalem kağıtla birleştiği anda kayıp gitmesi gerektiğini ifade ediyor.

İstanbul Times Haber Merkezi 

Editör: TE Bilisim