İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İstanbul'un tarihini bilmeden, İstanbul'u sevmenin, İstanbul üzerinden bir bilinç elde etmenin mümkün olmayacağını söyledi. 

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ve Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunca (TURİNG), İstanbul'daki üniversitelerde ''İstanbul Dersi''ni verecek öğretim görevlileri için düzenlenen ''İstanbul Dersi'' eğitim semineri sürüyor. 

Levent'teki TURİNG binasında düzenlenen ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce ''Şehir ve Kültür: İstanbul'' projesi kapsamında hazırlanan kitapta yazıları bulunan akademisyenlerin verdiği seminere, İstanbul'daki çeşitli üniversitelerden yaklaşık 47 öğretim üyesi katıldı. 

Seminer öncesi AA muhabirine açıklama yapan İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Bilgili, bu eğitim çalışmasının, geçen yıl İstanbul'daki üniversitelere İstanbul dersini koyma öneresi ve bu önerinin üniversitelerin büyük çoğunluğu tarafından kabul edilişi sonucunda ortaya çıktığını söyledi. 

Bilgili, ancak ''İstanbul Dersi'nde'', ders işleme yöntemi açısından sıkıntılar olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: 

''Bu derste şehrin mimarisi, sosyal tarihi, yemek kültürü, edebiyatı, sanatı, bir şehirde ne varsa hepsi var. Dolayısıyla üniversitedeki hocalarımızın bütün bu alanlarda uzman olma şansı yok. Eğer bu dersi bir tarihçi anlatıyorsa, mimariyi de, yemek kültürünü de anlatmak zorunda.

Bunun için de belki alanı değil ama, bu alana yönelik özel bir çalışma yapması gerekiyor. Dersin uygulanması esnasında bu tür sorunlar çıktı. 'Bu tür sorunları acaba nasıl çözebiliriz' diye kafa yorduk ve üniversitelerde bu dersi veren hocalara hem bir hizmet içi eğitim sunmak, hem de görüşlerini paylaşmak için 3 haftalık bir eğitim hazırladık. Bu kapsamda İstanbul'daki çeşitli üniversitelere yazı yazdık. Onlar da bu alanla ilgili görevlendirmeler yaptı.
 
Biz de şimdi eğitimin 2. haftasına geldik. Yani biz bu dersi yavaş yavaş inşa ediyoruz. Belki bu dersin sonunda yeni bir proje ortaya çıkacak.'' 
     
''Ders mutlaka uygulamalı anlatılmalı'' 

Dersin, mutlaka teorinin dışına çıkılarak, uygulamalı anlatılması gerektiğini ifade eden Bilgili, ''Ama İstanbul'un ve üniversitelerin bu durum için bazı zorlukları var. Bu tür sorunları hep beraber konuşacağız. Bu dersi daha iyi noktalara götürmeyi ve kendi içerisinde bir bütünlük sağlamasına çalışacağız'' dedi. 

Ahmet Emre Bilgili, hizmet içi eğitimde, çeşitli üniversitelerden 47 öğretim görevlisinin eğitim aldığını belirterek, bu yılki eğitimde Hava ve Deniz Harp Okullarından görevli hocaların da eğitim aldığını söyledi. 

Hazırlanan ders kitabının içeriği üzerine de bir bilim kurulu oluşturduklarını ifade eden Bilgili, ''Yazar kadromuza hiç kimsenin diyebileceği bir şey yok. Alanının en iyilerinden oluşuyor. Tabii ki İstanbul'un tarihini bilmeden, İstanbul'u sevmemiz, İstanbul üzerinden bir bilinç elde etmemiz mümkün değil.

Bunun yanında tarihi süreç içerisinde mimarinin oluşumu, edebiyatın, sanatın oluşumu, gündelik hayatın oluşumunu anlayamayız. İstanbul ile ilgili tüm bunların bilinmesi lazım. Çünkü İstanbul'u tanımayan öğrencilere bir kültür ve şehir bilinci kazandıramayız.'' 

TURİNG 1. Başkan Vekili Doç. Dr. Haluk Dursun da, ''İstanbul Dersi''nin, İstanbul'daki üniversitelerde okuyan gençlere, burada bulunduklarının ne anlama geldiğini ve İstanbul'un farkına varmalarını sağlamak amacıyla hazırlanmış bir şehir ve kültür dersi olduğunu kaydetti. 
 
YÖK tarafından da desteklenen proje kapsamında düzenlenen seminer, 19 Aralık Pazartesi günü sona erecek. 
(HTC-NER-SBR)
Kaynak: aa