Açılışta konuşan Erdoğan, "İslam kültürü yanlış anlaşılıyor.Bunda İslamın değil onun mensuplarının bir özeleştiri yapması gerekiyor." diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sevgiyle bilgi üzerine kurulmuş İslam medeniyetinin kitaplardan bilgiden ve okumaktan niye bu kadar uzak düştüğünün, hoşgörü, barış ve kardeşlikle arasına niye bu kadar mesafe koyduğunun etraflıca tartışılması gerektiğini söyledi.

Erdoğan şöyle konuştu: "Barış anlamına gelen İslam kavramı, tarih boyunca olduğu gibi, bilgi ve sevgiyle değil de terörle çatışmayla geri kalmışlıkla yoksullukla anılıyorsa, bunda İslamın değil onun mensuplarının bir özeleştiri yapması gerekiyor. Bu noktada, batıda kimi zaman önyargılı kampanyalar yürütüldüğünü biliyoruz. Medeniyetleri birbiriyle çarpıştırma gayreti içinde olanları görüyorum. Böyle kitapları böyle kütüphaneleri böyle eserleri bulunan bir medeniyetin arz etmesi gereken manzara onların iddia ettiği gibi bir terör olamaz."

"400 bin materyallik" kütüphane

Yerleşim dolayısıyla kütüphanede büyük çaplı genişletme programı uygulandı. Ayrıca kütüphane, elektronik yollarla tüm dünyadan erişim imkanı sağlayacak teknoloji ile donatıldı. Dünyanın her yerinden ulaşılabilen sayısal kütüphanesi ile İslam tarihinde bilgiye ve bilime verilen öneme gönderme yapan kütüphane, araştırmacılara açık olarak kurulmuş "Hizanat El-hikme"lerin günümüz dünyasına hizmet eden en modern uygulamasını gözler önüne seriyor.

İslam medeniyetinin eserlerini, ilgili incelemeleri, dünya toplumlarının dil ve kültür coğrafyasını belgeleyen kaynak kitapları bünyesinde barındıran kütüphanede, 75 ülkeden 582 kişi ve kurumla yayın değişimi yapılabilecek.

IRCICA Kütüphanesi, aralarında Kur'an-ı Kerim'in ilk Latince tercümeleri, İbrahim Müteferrika baskıları ve Batı dillerinde yazılmış nadir eserler olmak üzere, binlerce kitap ve eseri dünya ile paylaşıyor.

5 kilometreyi aşan kütüphane raflarında İslam medeniyeti ile ilgili bilhassa tarih, coğrafya, bilim, sanat, din, edebiyat, felsefe gibi konularda yoğunlaşmış 130 farklı dilde 400 binden fazla materyal yer alıyor.

Editör: TE Bilisim