Uluslararası proje yürütmek ise okullarımıza yüksek bir itibar sağlıyor. Bu projeler konusunda iddialı olan okullarımızdan biri de Zeytinburnu’nun en köklü lisesi olan İhsan Mermerci Anadolu Lisesi.

İstanbul Times Haber Merkezi

İhsan Mermerci Anadolu Lisesi son yıllarda pek çok Avrupa okuluyla ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarla gündeme geliyor. Okulda eTwinning kulübü kuruldu. 2013 yılında eTwinning aracılığıyla Yunanistan Selanik’te bulunan bir okulla Culture And Kitchen (Kültür ve Mutfak) isimli proje yapıldı. 2014 yılında yine başka bir AB projesi kapsamında İskoçya’ya iletişim kursu için öğretmen gönderildi.

My Future In Europe-Avrupa’daki Geleceğim: Okulda yürütülen en önemli proje ise kuşkusuz Erasmus+ kapsamında Almanya ve İtalya’dan birer okulla başvurduğu  "My Future in Europe" isimli proje. Bu proje 1 Eylül 2014’te kabul edildi. İki yıldır (2014-2016) devam ediyor. Projenin genel amacı ortak okullar arasında işbirliğini sağlamak ve Avrupa okullarındaki iyi uygulamaları transfer etmek. Özel amacı ise Avrupa genelinde mevcut iş ve eğitim imkânları hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Proje kapsamında çeşitli etkinlikler yapılıyor. Kısa süreli öğrenci grubu değişimleri, film çekimi çalışmaları, üniversite hocalarıyla ve öğrencileriyle röportajlar, şirket ve işyeri ziyaretleri, üniversite ziyaretleri, CV hazırlama ve iş başvurusu yapma, web sitesi kurulumu, meslekler hakkında araştırmalar, dil kursları, seminerler, sunumlar yapılan çalışmalardan sadece bazıları.

AB Projeleri Okulumuzun Çehresini Değiştirdi:

Okul Müdürü Yeşim KUYUMCU “AB projeleri okulumuzun çehresini değiştirdi. Bu projeler sayesinde öğrenci ve öğretmenlerimiz yurtdışı tecrübesi kazandı. Farklı okul sistemlerini yerinde gözlemlediler. Öğrenci ve öğretmenlerimizin yabancı dil konuşma becerisi gelişti. Yaratıcılıkları gelişti. Takım çalışması yapmaya daha yatkın oldular. Zaman yönetimi becerileri gelişti. Özgüvenleri gelişti. Önyargıları azaldı, yanlış algıları düzeldi. Bilgisayar ve internet becerileri gelişti. Araştırma becerileri arttı. Sunum becerileri gelişti.” Dedi. 

Her 200 Okuldan Biri AB Projesi Yapabiliyor

Okul Müdürü Yeşim KUYUMCU: “Türkiye’de ortalama her 200 okuldan bir okulun AB projesi var. Dolayısıyla bu bizim için çok sevindirici ve çok büyük bir başarı. Okul olarak başvuru aşamasında da çok çalıştık ve Zeytinburnu’nda Erasmus+ programı kapsamında öğrenci değişimi yapan ilk lise olduk.” Proje kapsamında 4’ü Almanya’da 2’si İtalya’da olmak üzere toplam 6 yurtdışı toplantısı gerçekleştirildi. Bu faaliyetlere okulumuzdan toplan 18 öğrenci ve 10 öğretmen katıldı. Ayrıca 2 defa da yabancı öğrenci ve öğretmenler okulumuzda ağırlandı. “ Dedi.

Projenin Diğer Ortak Okulları: Almanya-Hamburg’dan EUROPASCHULE GYMNASIUM HAMM ve Italya-Roma’dan I.I.S.P. "Via Pedemontana"

Erasmus+ Nedir?

Erasmus+ 2014-2020 yılları arasında sürecek olan Avrupa eğitim, gençlik ve spor programının adıdır. Üniversite öğrencilerinden derneklere kadar her türlü işbirliği projeleri için uygun destekler sunmaktadır. Erasmus+ kapsamındaki projelerin bütçesi Avrupa Birliği Bakanlığı'na bağlı olan Türk Ulusal Ajansı aracılığıyla Avrupa Birliği fonlarından karşılanıyor. Yani böyle bir proje yapmak isteyen okul veya diğer kurumların Türk Ulusal Ajansı’nın web sitesinden bilgi edinmeleri gerekiyor. 

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim