Hayatın ilk fotoğraflarını o çekiyor

İstanbul Times Gazetesi olarak bugüne kadar daha çok siyasi ve ticari söyleşilere ağırlıklı olarak yer verdik. Bu sayımızdan sonra zaman zaman değişik konularda da  söyleşilere yer vermek istiyoruz.

İstanbul Times Haber Merkezi /Özel Haber

İşte Doğum ve Düğün fotoğrafçısı Beyza Sultan Durna ile yaptığımız keyifli söyleşiyi beğenilerinize sunuyoruz.

Beyza hanım öncelikle çalışmalarınızın İstanbul Times Gazetesinde yüz binlerce okura duyurulması için röportaj teklifimizi kırmadığınız için teşekkür ederiz.

Doğum ve düğün fotoğrafçısı demek neyi ifade eder ? Bu branşın diğer fotoğrafçılıkla farklılıkları nedir biraz bilgi verir misiniz ?

Doğum Fotoğrafı; (Doğum fotoğrafçılığı) Bebeğin doğduğu güne ait her anın (ilklerin) belgelenmesidir. İlk doğum anı, ilk muayesi, ilk ağlaması, bebeğin annesi ile ilk tanışması, (eğer baba da doğumhaneye veya ameliyathaneye girmiş ise ilk aile fotoğrafı) ilk banyosu, ilk emzirilmesi, hayatının 2,5 senesini birlikte geçireceği ilk bezinin bağlanması gibi. Doğum Fotoğrafına, ilk başta genellikle babalar biraz önyargılı yaklaşsalarda annenin herhangi bir şekilde mahremiyet görüntülerinin karelenmediğini öğrenince ilklerin belgelenmesine sıcak bakıyorlar.

Düğün Fotoğrafçılığı ise; Bundan birkaç sene önce düğün fotoğrafı deyince insanların akıllarına küçük bir stüdyoya kapanmış vaziyette klasik pozlar vermek gelirdi. Bu durumda mutluluğunuzu sadece 20 kareye sığdırmanız gerekiyordu. Beyaz bir fonda çekilen fotoğrafların photoshop ile sanki ormandaymışsınız, bir köşkün içindeymişsiniz veya paristeymişsiniz gibi tamamen doğallıktan uzak hava verilmeside cabasıydı ama artık düğün fotoğrafları stüdyoya esir kalmıyor yeni nesil başta olmak üzere birçok çift artık farklı düğün fotoğrafları çektirmek istiyor.

Belgesel Düğün Fotoğrafçılığı; Düğün günü, gelin ve damadın sabah kuaförden başlayarak düğün gecesi ilk dansa kadar geçen tüm sürecin fotoğraflanmasıdır. Düğün gününüzde her yaşadığınız anın kusursuzca bir şekilde karelenmesi de denebilir.

Bu iki branşın diğer branşlardan ayıran en önemli özelliği insanların ne mutlu dakikalarını (özel anlarını) kareliyor olmanız.

İnsanlar sizinle nasıl temasa geçiyor ve sizin çalışma süreciniz nerede başlıyor nerede bitiyor ?

İnsanlar bana genellikle web sitemden www.dogumdugunfotografcisi.com veya facebook sayfamdan www.facebook.com/beyzasultandurna  ulaşıyorlar.

Öncelikle kısa bir tanışmadan sonra çekim ve paketler hakkında kısa bilgi veriliyor. İsteklerine ve bütçelerine uygun paketi seçip eğer doğum ve düğün tarihi belli ise randevu alıyorlar.

Doğum çekimimiz, doğum anını çekmeden önce hastane odasında anne adayının gebelik görüntüleri ile çekime başlıyorum. Bu karelerde anne adayının ve ailenin diğer bireylerin heyecanını görmemek kaçınılmaz oluyor. Hastane görevlileri anne adayını doğumhaneye veya ameliyathane götürmeye geldiklerinde annenin ve aile bireylerin yaşadıkları o anları kareliyorum.

Doğum anı gerçekleşmeden önce hastane görevlileri beni ameliyathaneye uygun bir şekilde giydiriyor bu zaman diliminde görevliler anne adayını doğuma hazırlarlar.

Birçok anne adayı doktorunada danışarak doğumunu artık epidural sezeryandan yana kullanıyor doktorunda izni ile baba adayıda doğum sırasında eşine destek verebiliyor ve bebeğinin dünyaya gelişine tanık olabiliyor.

Çekimim eğer sezeryan ise bebek anne karnından çıkarılırken başlıyor. Normal doğum ise, doktorun bebeğin ayak bileklerinden tutup havaya kaldırdığı andan itibaren başlıyor. Daha öncede belirttiğim gibi annenin herhangi bir şekilde mahremiyeti görüntülenmiyor. Doktor bebek hemşiresine verdiği andan itibaren bebeğe yoğunlaşıyorum bebeğin ilk muayenesini görüntülüyorum ve daha sonra eğer anne doğumunu epidural sezeryan gerçekleştirmiş ise ilk karşılaşmalarını kareliyorum. Bu görüntüleri kareler iken duygusal anlarda yaşanabiliyor.

Bebek daha sonra bebek müdahele odasına götürüp ilk banyosu, boy ve kilosunun tartılması, ayak izinin alınması gibi işlemlerden geçiyor. Anne odaya çıkarıldıktan hemen sonra bebek hemşiresi tarafından bebeğimiz getiriliyor. İlk emzirme anını kareliyorum. Bu anlarda ailenin diğer bireyleride bebek ile tanışıyor. Anne ile bebeğin, Baba ile bebeğin, İlk aile fotoğrafı vb anları kareliyorum. Çekimlerim sırasında bebek ile detaylar almayı ihmal etmiyorum.

Bu çekimler gerçekleşir iken hiçbir şekilde flaşh kullanmıyorum. Sebebi ise; Yeni doğmuş bir bebeğin refleksleri tam olarak gelişmediği için, gelen ani ışığa tepkiside yeterli olmayacaktır. Flaşhın yaratacağı ani ve parlak ışığı göz kırpma hareketi ile süzemez bu sebeple yeni doğan bebeklerin, çekimlerinde flaşh kullanılmaması gerekiyor. Eğer hastane odası çok karanlık ise flaşhın tavana patlatılması ve flaşın önüne bazı koruyucuların olması gerekiyor.

Düğün fotoğraf çekimimiz ise, Çiftler düğün hikayesini tercih edebileceği gibi sadece mekan çekimide isteyebiliyorlar. Düğün Hikayesi tercih ederlerse tüm günümü çiftlere ayırıyorum fakat sadece mekan çekimi tercih edilirse maksimum 3 saat boyunca belirleyeceğimiz mekanda çekimimizi gerçekleştirebiliyoruz.

Fotoğrafları ne zaman ve kaç adet teslim ediyorsunuz, albüm veriyormusunuz?

Aileler hangi paketi tercih ederlerse etsinler fotoğrafların tümünü Cd/Dvd'ye kaydedilerek çiftlerimize teslim ediyorum. Stüdyo fotoğrafçılığın aksine poz sınırlamamız yok. Fotoğraflar ortalama üç hafta içerisinde ailelerimizin ellerine ulaşmış oluyor ve fotoğrafların hepsi photoshop işleminden geçiyor. (Işık, renk vb) Özellikle tasarım çok göreceli bir kavram olduğu için her fotoğrafı hem renkli hemde siyah beyaz yapıyorum. Eğer albüm istenirse şayet iki çeşit albüm mevcut. Biri el yapımı (kişiye özel tasarlanmış albüm) diğeri ise fabrika çıkışlı (kesinlikle çin malı değil, türk malıdır)

Aileler doğum fotoğrafı ve düğün fotoğraf çekimi için ne kadar bir bütçe ayırmalılar?

Aslında düşünüldüğü kadar pahalı değildir. Ailelerin isteklerine ve ihtiyaçlarına yönelik paketlerim mevcut. Sırf çekim yapıp DVD'de tüm fotoğrafları yüksek çözünürde teslim edebildiğim gibi, öncesinde gebelik fotoğrafları veya evde bebek fotoğrafları çekimi dahil olan bazı paketlerim mevcut. Doğum fotoğrafında En düşük paketler 400 Lira ile 1000 Lira arasında değişiyor. Ortalama yanlızca albümlü bir doğum fotoğrafı çekimi ve deneyimi yaşamak istenirse 500 Lira gibi bir maliyeti mevcut.

Düğün Fotoğrafı ise  En düşük paketler 750 Lira ile 2000 Lira arasında değişiyor. Ayrıca ünlü Tasarımcı Nilüfer Durna tarafından, yeni evlenen çiftlere özel yatak odası, mutfak, banyo, oturma odası, salon tasarımı vb çizim ve tasarımlardan %20 indirim hakkına da sahip olabiliyor. Nilüfer Durna'nın çalışmalarına www.niluferdurna.com adresinden ulaşılabilir.

İstanbul Times gazetesi olarak bir çok sağlık kurumu ve hastane ile çalışıyoruz bu kurumlarda doğumhaneler de var bizimle çalışan sağlık kurumlarının idarecilerine her hangi bir şey söylemek ister misiniz ?

Tabiiki özellikle doğum fotoğrafçılığı son iki yılda ülkemizde özelliklede anne adayların doğum fotoğrafına sıcak bakması nedeni ile fotoğraf sanatına ve ekonomiye ayrı bir boyut kazandırdı. Söz konusu bazı önemli kurumlarla doğum fotoğraf çekimi konusunda anlaşmaya sıcak bakıyorum. Bu konuda benimle iletişime geçebilirler.   

Hayata ilk merhaba dedikleri anda sizin çektiğiniz fotoğraflarla büyüyen bebeklerden daha sonra karşılaştıklarınız oldu mu bugüne kadar ?

Evet, aileler ile bağlantımız kesinlikle kopmuyor. Hatta geçtiğimiz aylarda doğumuna şahit olduğum bebeğimin birinci yaş gününü kutladık. Diğer bebeklerimin ise facebook sayesinde büyümelerine şahit olabiliyorum.

Beyza hanım son olarak okurlarımıza iletmek istediğiniz herhangi bir şey var ise alabilir miyiz  ?

Ellerine geçecek fotoğrafın kalitesi çok önemli bu yüzden aileler çok iyi araştırmalılar.

Aileler bana www.dogumdugunfotografcisi.com internet sitesinden ulaşabilirler.

İstanbul Times Gazetesi’nin İstanbul da doldurduğu boşluğu çok iyi biliyorum.Sizler bu işi mükemmel bir şekilde yapıyorsunuz.Bu keyifli röportaj için çok teşekkür ederim.

İstanbul Times Haber Ajansı ( İTHA)

Editör: TE Bilisim