Araştırmacı-yazar İlknur Bektaş yıllar süren çalışmalar sonucu Kara fatma’nın mezarını bulmuş,GenelKurmayBaşkanlığı ile Kızılay’ın işbirliği ile anıt mezarı yaptırılmıştır.Yayınladığı,Milli Mücadelede bir kadın üsteğmen Kara Fatma kitabı Beyoğlu Belediyesi tarafından törene katılanlara hediye edilmiştir.

İstanbul Times Haber Merkezi / Ahmet Salman

Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınlarını Anma Günü

Anma günü programında konuşma yapanlardan Araştırmacı Yazar İlknur Bektaş, şunları söyledi: “Kadın kahramanların önemli bir neferi olan Üsteğmen Kara Fatma hanımı ölüm yıldönümünde anmak için toplanmış bulunuyoruz.

Kim miydi onlar? Memleketin iç ve dış düşmanlarca yağma ve işgali karşısında canla başla yollara dökülen milletimizin cefakar ve emektar kadınlarıydı. Öyle uzun uzun dertlerini, hayatlarını anlatamadılar, ama asla el açmadılar. Küffarın Kaderine razı olmasını beklediğini bildikleri için yurdumuzun işgaline aslanlar gibi karşı çıktılar... Anadolu’nun analarıydı onlar... Namuslu, imanlı, vatanını milletini, ailesini seven kadınlardı.

Evladı cepheye gittiğinde yüreklendirip kınalar yakmış bu analar, ardından birçoğu geri dönmeyeceğini bilerek, kendileri de cepheye ve cephe gerisine hizmete koşmuşlardı, Kayıtları ve bilgileri kalmadı çoğunun ve birkaç siyah-beyaz fotoğrafın dışında hatırlanmayan, çoğu isimsiz, kefensiz, mezarsız kahramanlardı onlar...

Herkesi perişan eden bir savaş ve kadın-erkek diye ayırmayan kurşunlar vardı. Üzülerek söylemeliyim ki, Kurtuluş savasının üzerinden onca yıl geçti.Bizler kadın kahramanlarımızı daha iyi tanıyabilir ve neslimize, gençlerimize aktarabilirdik. İşte tam da bu yüzden Sizi Milletçe unuttuğumuz bir konuda vefa borcumuzu ödemeye tanıklık etmeye Tarih sayfaları arasında unutulmuş kahraman kadınları yeniden hayatın içine, başımız üzerine davet ediyorum.

Erkek ağırlıklı bir kahramanlık anlatısında, kadınlarımızın da büyük emeği olduğunu, “Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınlarını Anma Günü” etkinliğimizle bir kez daha vurgulamak istiyorum” dedi.

Buyurun, siz de onlarla tanışın…

Araştırmacı Yazar İlknur Bektaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Buyurun, siz de onlarla tanışın… Asker Münevver Saime Hanım. Asya. Aziziye Kahramanı Nene Hatun. Binbaşı Ayşe Hanım. Bitlis Defterdarı’nın Hanımı. Bodrumlu Ümmüşen. Cideli Rahime Kaptan. Çanakkale BigadiçliNazife Kadın. Efe Ayşe. Erzurumlu Topal Gülizar.

Gazze Cephesi’nde Bir Kadın Kahraman, Giresunlu “Penbe” İğneli Hatun, Gördesli Makbule. Gülendam. Halide Onbaşı. Halime Çavuş. Hatice Bacı. Hayriye. Karabattı Nine. Kılavuz Hatice. Kosova’nın Gönüllü Kahramanı Zeynep Mido Çavuş. Meryem. Mücahide Hatice Hanım, Nezahet Onbaşı. Ödemişli Fatma. Rahime Gören. Rahime Hatun. Safiye Hüseyin Elbi. Selime. Maraşlı Senem Ayşe. Süreyya Sülün Hanım. Şair Melek Hanım.

Şemsi Nene. Şerife Ali Kübra. Kastamonulu Şerife Bacı. Üsteğmen Kara Fatma bunlar hayatları hakkında bilgi bulabildiklerim kitabını yazabildiklerim. Ayrıca üzülerek söylemeliyim hayatları hakkında bilgi sahibi olamadıklarımız sadece adını bulabildiklerim var. Birde adı sanı bilinmeyen unutulanlar var. Son çalışmamda elimde uzun listeler halinde, kadın şehit ve gazilerimiz isimleri var.Kimin köyünden kim cepheye gitmiş, görüyor ve buruk bir gururla aile adını lakabını öğreniyorsunuz. Artık onları yaşarken terk edildikleri yalnızlıktan kurtarma zamanı” diye konuştu

7 yıl araştırdı, 36 kadın kahramanı bir kitapta ortaya koydu 

Yazar İlknur Bektaş, şunları kaydetti: “Tam 7 yıl boyunca araştırdım. Kara Fatma’nın yanında, 36 kadın kahramanı bir kitapla ortaya koyarken, kitabın arkasına bir de illere göre kadınlarımızın cepheye gidenlerinin listelerini ekledim. Bu envanter çalışması, bir kitapla ilk defa kamuoyu ile buluşuyor. İstedim ki, oralı buralı cepheye gitti mi? Gitmedi mi acaba? Diye aramıza nifak sokmaya çalışanlar, bu listede kendi köylerinin ve kadınlarının isimlerini de görsünler. Çünkü bir memleketin kadınları cepheye koşmuşsa; erkekleri neler yapmaz. Bizim, ersiz köylerimiz vardı. Vatan Millet aşkına, erlerini şehadete yollayan analar bacılar vardı” dedi.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim