"Öğrencilerimize İngilizce öğretemiyoruz" itirafına bir yenisi daha eklendi. Yeni Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Çocuklara okullarda 4. sınıftan başlayarak, üniversiteye gelene kadar 10 yıla yakın İngilizce öğretiyoruz. Ama tek cümle bilmeden mezun ediyoruz. "How old are you?" diyemiyorlar" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı görevinde Hasan Ali Yücel'den sonra en uzun süre görev yapan Bakan Hüseyin Çelik de 2004 yılında aynı itirafta bulunmuş, ''Herkese İngilizce dersi veriyoruz ama kimseye İngilizce öğretemiyoruz" demişti.

Bakan Dinçer'in İngilizce eğitimiyle ilgili sözleri geçen 7 yılda çözüm için adım atılmadığının itirafı oldu.

Bakan Dinçer Habertük gazetesine verdiği röportajda bakanlığı sürecinde yapacakları çalışmaları anlattı. Önceliği öğretmen sorununa vereceklerini söyleyen Bakan Dinçer, "Belirlemelerimize göre 230 bin genç atanmayı bekliyor. 20 öğrenciye bir öğretmen düşmesi istenirse acilen 72 bin öğretmen atamalıyız. Hedefimiz olan okul öncesi ilköğretimde yüzde 100, ortaöğretimde yüzde 90'ın üzerinde okullaşmayı gerçekleştirebilmek için ihtiyacımız olan öğretmen sayısı 205 bin" dedi.

ÖĞRETMEN ADAYLARINA YENİ SINAV

Bakan Dinçer'in bu sözleri atanmayı bekleyen öğretmenlerin hepsinin alınabileceği anlamına gelmiyor. Dinçer, norm kadro ihtiyacına göre 150 bin öğretmene ihtiyaçları olduğunu ancak atanmayı bekleyen öğretmenler ile ihtiyaç duyulan öğretmenler arasında farklar olduğunu söylüyor. Bakanlık daha çok anaokulu, rehberlik, sınıf ve özel eğitimle ilgili öğretmen atayacak.

Bu arada öğretmen adaylarını ilgilendiren önemli bir başka haber daha var. Bakan Dinçer'in açıklamasına göre KPSS sistemi problemli o nedenle öğretmenlerin alanlarıyla alakalı ek bir desteğe ya da seçme sistemine ihtiyaç var. Bu durumda öğretmen adayları için daha öncede de gündeme gelen ek bir sınav kararı verilebilir. Ayrıca görev yapan öğretmenler de en az 3 yılda bir mutlaka 2 aylık eğitim sürecinden geçecek.

12 YILDA BİR CÜMLE İNGİLİZCE ÖĞRETEMİYORUZ

Öğretmen sorununun yanı sıra eğitimin temel problemlerinden biri de kalite. Fen sorularına doğru cevap verme oranının 4 olduğuna dikkat çeken Bakan Dinçer İngilizce eğitiminde ki sıkıntıyı da paylaşıyor. Dinçer şunları söylüyor:

"Biz insanları 12-13 sene okutuyoruz sonra dershanelere gönderiyoruz. Çocuklara okullarda 4. sınıftan başlayarak, üniversiteye gelene kadar 10 yıla yakın İngilizce öğretiyoruz. Her yıl hiçbir şey yapmadan sadece 10 cümleyi ezberletsek, 100 cümle eder. 100 cümleyle çocuk derdini anlatabilir. Ama tek cümle bilmeden mezun ediyoruz. "How old are you?" diyemiyorlar. Biz öğretemiyoruz. Öğretmekte mi, öğrenmede mi, öğretmende mi, metodolojide mi kullandığımız kaynaklarda mı sorun var? Tek bildiğim sorun bizde. Çocuklarda değil. Çocuklar suçlu değil, biziz suçlu. Ne öğrencilerimizin ne de öğretmenlerimizin başarısızlıkta suçu olduğunu düşünüyorum. Bir yerde sorun varsa sorumluluk yöneticilerindir. Bizimdir."

Editör: TE Bilisim