Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı “Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Destek sayesinde yeni ve özgün edebiyat eserlerinin üretilmesi, yayımlanması ve yeni yazarların desteklenmesi hedefleniyor. Yeni yönetmelikle destek başvuruları yazarlarca değil yayınevleri üzerinden gerçekleştirilecek.

- Eser basıldıktan sonra destek: Sağlanacak destek, desteklenmesine karar verilen eserlerin yayımcı tarafından bütün yükümlülükler yerine getirildikten ve eserin basımı, teslim süreçleri tamamlandıktan sonra imzalanacak sözleşmeye dayanılarak ilgili sayman aracılığıyla ödenecek.

- Genç edebiyatçılara Teşvik: Yeni yönetmelikle Bakanlık, yazarların ilk eserlerine destek sağlayacak. Genç, yeni edebiyatçıların daha fazla desteklenmesinin önünü açacak bu düzenleme daha önceki yönetmelikte yer almıyordu.

- Yılda iki kez başvuru: Edebiyat eserleri ile ilgili başvurular daha önce yılda bir kez alınırken yönetmelikte yapılan düzenlemeyle yılda iki defaya çıkarıldı.

Buna göre, yayımcılar her yıl şubat ve ağustos aylarında başvurularını gerçekleştirebilecek. Başvurular, eserin bütün hazırlık aşamalarından geçmiş, baskıya hazır bir çıktısı ile yapılacak.

- Desteğin yüzde 35’i yazara: Yayımcılar, başvuru yapılacak dönem içinde en fazla üç eser için müracaat edebilecekken, sağlanan desteğin yüzde 35’ini yazara ödeyecek. Kurulca desteklenmesine karar verilmesine rağmen, yükümlülüklerini yerine getirmeyen yayımcıya yeni destek verilmeyecek.

Editör: TE Bilisim