Parçalanmış aile kötü bir ortam çıkamayı başaran Oktay Çetinkaya'nın yaşamı bir roman 

Oktay Çetinkaya, Adana'da alkolik ve kumarbaz bir baba ile dilencilik yapan annenin 4 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi.

İlkokulu bitirince kaportacının yanına çırak olarak verildi. Ancak hurdacılara satılabilecek kablo, kanalizasyon kapağı gibi malzemeler çalmaya başladı. Sonra hırsızlık yaparken tanıştığı kâğıt toplayıcılarına özendi ve "kâğıt hurdacısı" olmaya karar verdi. İstanbul'un yolunu tuttu.

İstanbul Times Haber Merkezi / Çağla Pekgüleç

Çöpte bulduğu kitap hayatını değiştirdi

En iyi dost kitaptır sözü gereği Oktay Çetinkaya’da bir gün çöpte bulduğu kitabı okumaya karar verdi. Bu karar onun tüm yaşantısını değiştirdi. Artık çöpte bulduğu kitapları okuyup biriktiriyordu. Önce kağıt toplayıcılığını bıraktı sonra bu iş için Beyoğlu’nda bir mekan tuttu kendisine kitap satıyor ve geçimini bununla sağlamaya başladı.

Açtığı Lamelif Sahaf’ın geniş koleksiyonunda eskiye dair kartpostallar, eski fotoğraflar, afişler, Osmanlıca el yazmaları, Fransızca, İngilizce, Almanca, Ermenice kitaplar yer alıyor. 50 bine yakın belge ve kitap bulunuyor.

Hatta hayatı belgesele bile konu olmuş!

Hatta hayatı "Çöpte Dostoyevski Buldum" adında bir belgesele bile konu olmuş! Oktay Çetinkaya'nın hayat  yönetmen Enis Rıza Sakızlı ele almış. Birçok uluslararası film festivallerinde de gösterilmiş

Editör: TE Bilisim