Simülatör Makine Prodüksiyon Türkiye’nin ilk ve alanında tek üreticisi konumunda bulunuyor. Şirket bünyesinde barındırdığı yönetici ve mühendisleriyle,  yüzde yüz yerli sermaye ve üretim kapasitesiyle varlığını sürdürüyor.


 

Üretimi uzun ve zorlu bir Ar-Ge sürecinin ardından elde edilen 5D sinema simülatörü tamamen yerli üretim olmakla kalmıyor ayrıca dünyada yaygın olarak satılan ürünler içinde teknolojisi en ileri ürün olarak da göze çarpıyor.

 

FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

 

Peki nedir bu 5D sinema?

 

3 boyutlu gözlüklerle izlenen bir ekranın önünde, sanal gerçekliği yaşatmak için ekrandaki filmlerle senkronize hareketli bir platform ve tüm bunlara ek olarak rüzgâr, kar, yağmur, sis, duman gibi efektler eşliğinde oluşturulan yeni nesil bir sinema sisteminden söz ediyoruz.

 

En ayırt edici özelliklerinden biri; sanal gerçekliği en üst düzeyde yaşatan hareket kabiliyeti.

Bu, hareketi daha inandırıcı, daha gerçekçi ve heyecan verici hissetmek demek… Bu hissi veren şey ise 6 eksenli robot mekanizması. Savunma sanayi ve bilim alanında ağırlıklı olarak kullanılmakta olan bu sistem simülasyon teknolojisinin ulaştığı son noktalardan biri.

 

Ürünün asıl sevindirici ve bizim için özel olan tarafı ise Türkiye’de, tamamen yerli ve seri üretim olarak üretilebiliyor olması. Evet, yanlış duymadınız. Türk mühendislerinin ve Türk sermayesinin bir başarısı daha…

 

Son yılların gözde yatırım araçlarından biri olan 5D cinema teknolojisinin üreticilerinden Mustafa Mertcan’la mini bir röportaj yaptık.

 

Süreci anlatabilir misiniz biraz?

 

Elbette. Üretim aşaması oldukça zorlu olan bu makine başlangıçta sadece bir fikirdi. Ben ve ortağım Yılmaz Yiğit, bunu nasıl geliştireceğimizi, yazılım konusunda yeterli tecrübe, donanım gibi eksiklileri nasıl çözeceğimizi, Türkiye’de bunun başarılıp başarılamayacağı gibi konuları oldukça detaylı bir araştırma sürecinden geçerek, olumsuz görüşlere rağmen üretmeye karar verdik.


 

Ar-Ge süreci düşündüğümüzden biraz daha uzun sürdü bunu kabul etmem gerekir. Bunun sebeplerinin başında ilk olarak yapmak istediğimiz ürünün yurtdışından Türkiye’ye getirilen ürünlerden teknolojik olarak hem üstün hem de bazı yenilikleri içinde barındırıyor olması.

 

Filmlerimizi kendimiz yapıyoruz ve 5D sinema platformlarımıza hızlı ve kolay entegre ediyoruz. Gerçeklik hissini en üst düzeyde yaşatabilmek için görüntü ile hareket senkronizasyonuna özel bir önem veriyoruz. Bu senkronizasyonu gerçekleştirebilmek için insan refleksleriyle çalışan bir hareket kontrol otomasyonu geliştirdik.

 

Üretim ve pazarlama sırasında ne tür sıkıntılarla karşılaştınız?

 

Karşılaştığımız güçlükler yalnızca makinenin üretimi sürecinde değil, üretimden sonraki aşamalarda da devam etti.

 

Ürünün ilk kez Türkiye’de üretiliyor olması ilk sorunumuzdu. Uygun ekipman tedariki bizim için oldukça sorun oldu diyebilirim. Örneğin 3D görüntüleme sistemleri ülkemizde yeterince bilinmeyen ve uygulanmasında güçlükler yaşanan bir sistem. Dolayısıyla sürecin yavaşlamasına ve Ar-Ge çalışmalarının uzamasına neden oldu.

 

Tamamen yerli olan bu ürünün yurtdışındaki benzerlerinden daha üstün olabileceği gerçeği bizim işletmecilerimiz tarafından oldukça göz ardı edildi.

 

Bunda, bazı basın-yayın organlarında çıkan haberlerdeki eksik bilgilerin de etkisi olduğunu düşünüyorum. Türk üreticilerine verilen desteğin ne kadar az olduğunu bizlere göstermesi açısından da düşündürücü buluyorum.


 

 

Buna benzer olayları yakın tarihimizde de görüyor olmamız hayli dikkat çekicidir. Devrim otomobilinin başına gelenleri hatırlayın… “Türkiye’de hiçbir başarı cezasız kalmaz” (Gülüyor)

 Maliyetler düşüyor, işletmeci de müşteri de kazanıyor

 

Ürünün Türkiye’de üretilmesi kime ne fayda sağlıyor?

 

Ürünün Türkiye’de tamamen yerli sermaye ve mühendislerce üretiliyor olmasının Türk İşletmecilere en büyük katkılarından biri tabii ki maliyetlerinin çok daha düşük olması. Müşteri için ise satın aldıkları eğlence biletinin daha ekonomik olması anlamına geliyor.

 

Yurtdışından getirilen ve 5D Cinema sloganıyla reklamları yapılan birçok ürünün aslında çok eski teknolojilere sahip olması bizim için üzüntü vericidir.

İthal edilip Türkiye’ye sanki son teknoloji ürünüymüş gibi sunulan bu eski ve Avrupa’da atıl vaziyette bulunan makineler, Türk İşletmecisine yeniymiş gibi sunuluyor.

Rafa kaldırılan ürünleri daha pahalıya almak kimin hoşuna gider ki?

 

Dünyada sadece eğlence sektörüne yönelik olarak kullanılıyor olsa da Yerli Simülatör’ün bambaşka fikirleri ve projeleri de var. Sadece eğlence sektörüne yönelik mi çalışmalarınız?

 

Elbette asıl çıkış noktamız eğlence sektörü ancak ürünün kullanım alanı o kadar geniş ki bambaşka fikirleri de beraberinde getirdi.  Senaryoları ekibimizce yazılan tanıtıcı filmler, belgeseller, eğlence, eğitim ve çeşitli sektörlere yönelik interaktif sunumlar bunlardan yalnızca birkaçı…

 

Biz insanlara İstanbul’u helikopter şeklinde -yine uzmanlarımızca tasarlanmış- 5D sanal gerçeklik ortamında, yerlerinden hiç kalkmadan, oturdukları koltuğun konforunda gezdirmek ve heyecanını yaşatmak istiyoruz.

 

Yada öğrencilerimize hiç görmedikleri bir dünyanın kapılarını açmak istiyoruz. Anatomi derslerine yeni bir boyut kazandırmak istiyoruz. 5D sanal gezilerle insan vücudunu daha iyi öğrenmeleri buna bir örnek. Bu görsel öğrenme sürecinin çok daha kolay ve kalıcı olduğu bilimsel gerçeğine de oldukça uygun.

 

Sizin çalışmalarınızla ilgilenenler sizlere nasıl ulaşabilecek ve bu zaman kadar yaptıklarınız nelerdir?

 

Bizim ürünlerimiz özellikle alışveriş merkezleri için artık birer vazgeçilmez. Onlar bizlere oldukça ilgi gösteriyor. Çünkü gençler için oldukça doyurucu bir ürün bizimkisi. Detaylı bir çok bilgiyi ve iletişim bilgilerini web sitelerinde de bulacaksınız. 

 

Projelerimizden bazıları da şunlar:

 

İstanbul Şehir Turu

İstanbul’un Fethi

Uludağ Kayak Turu

Fırat Rafting Turu

Zamanda Yolculuk

Safranbolu’da Zaman (Şehir Turu)

 

Editör: TE Bilisim