Başbakan Küçükçekmece de Üniversite Açtı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2010 yılında kurulan Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin ilk akademik yılı açılışı töreni ve "Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Milli Birlik ve Bütünlük Sempozyumu"na katıldı. Açılışta konuşan Başbakan Erdoğan, hayatını ülkesine adamış iki sembol ismi bir araya getiren bu üniversitenin, öğrenciler için büyük bir şans olduğunu belirtti.

Küçükçekmece’de bulunan eski Ziraat Mektebi yerleşkesine 2010 yılında kurulan Sabahattin Zaim Üniversitesi ilk akademik yılı törenle açıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı açılışta, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Sabahattin Zaim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ramazan Evran, Rektör Adem Esen, öğretim görevlileri ve öğrenciler de hazır bulundu.

SABAHATTİN ZAİM HOCA’NIN HATIRASI YAŞAYACAK 

Başbakan Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada, eğitim hayatına yeni başlayan Sabahattin Zaim Üniversitesinin, Türkiye'ye ve millete hayırlı olması dileğinde bulundu. İlim ve aksiyon adamı merhum Profesör Sabahattin Zaim'in adını taşıyan üniversitenin ilk açılış töreninde bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Hocaların Hocası Sabahattin Zaim iftiharla söylemeliyim ki bizim de hocamızdır. Onun hocalığı sadece fakülte derslikleriyle sınırlı değildi. Bu yüzden 81 yaşına kadar emekli olmadı. Biz de öğrenme sürecimizi sadece okul sıralarıyla sınırlı tutmamayı o büyüklerimizden öğrendik. Binlerce öğrenci ve ilim adamı yetiştiren Zaim Hoca'nın adını, hatırasını ve ideallerini yaşatacak olan bu üniversite, inşallah adına layık olacaktır" diye konuştu. Rektörlük binasını ve çevresini gezerken iftihar ettiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, restorasyonuyla bu büyük hizmeti hayata geçiren İlim Yayma Vakfı’na teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.

MEHMET AKİF, İSTİKLAL RUHUNU İLİKLERİMİZE HİSSETTİRDİ

Kendisini heyecanlandıran diğer bir yanın da tarihi hüviyeti bulunan özel bir mekanda bulunmak olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, “Bu binanın Ziraat Mektebi Alisi olduğu günlerde büyük şair, iman ve aksiyon adamı Mehmet Akif Ersoy bu mektepte okudu ve burada öğretmenlik yaptı. Mehmet Akif büyük medeniyetimizin çığlığıdır, feryadıdır. O ki bülbülün feryadını, İstiklal ruhunu iliklerimize kadar hissettirendir. Gövdesinden büyük parçaların koptuğu büyük bir ülkede ruhunuzda, ruhumuzda büyük bir ateşin olması gerekir. Eğer bu ateş yoksa biz etten ve kemikten bir ceset oluruz' işte Akif et ve kemik olan o insana ruhu işleyen insan, büyüklüğünü yeniden hatırlatan ve ona istiklali yaşatandır. Doğu'yu, İslam'ın anıt eserlerini bildiği kadar, Batı'yı da felsefesi, edebiyatıyla bilen bir insan onun edebiyatında Hicaz'da vardır, Berlin'de vardır. Bu mekanın tarihi misyonuna ve merhum Akif'in hatırasına hürmeten bugün bir vakıf üniversitesi olarak açılmış olması önemli bir adımdır. Bu sıralarda okuyacak gençlerimizin bu hissiyatı bütün eğitim sürecinde hissetmelerini özellikle kendilerinden diliyorum” dedi.

İki sembol ismin de gençler tarafından bilinmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu iki rehber insan 'Evlad-ı Fatihan'dır. İkisi de kökleriyle Balkan coğrafyasındandır. İkisi de medeniyetimizin merkezi İstanbul'a hayrandır. İkisi de kökleriyle Balkan coğrafyasından ikisi de medeniyetin merkezi İstanbul'a aşıktır, İstanbul'a hayrandır. İkisi de istiklale, ilme, irfana, medeniyete aşıktır ve her ikisi de hayatlarını ideallerine adamış ve hayatlarını gençliğe adamıştır. Geleceği emanet edeceğimiz genç nesillerimiz için bu iki büyük insan birer numunedir"

AYDINLIK YARINLARA BERABER KOŞMALIYIZ

Ardından üniversite öğrencilerine seslenen Başbakan Erdoğan, “Hakikaten şurası, teneffüslerinize ayrılırken buradaki farklı havayı teneffüs etmeniz bile sizin büyük düşünmeniz için temeli atılmış bir mekandır. Siz burada dolaşırken aklınıza Akif'i getireceksiniz, buradan ‘Akif çıktı’ diyeceksiniz. Levhanızda Sabahattin Zaim hoca var onu düşüneceksiniz ve 'bizim hiç kimseden bir eksiğimiz yok, kimseye hayranlık duyacak değiliz' demeniz lazım. Kimsenin güdümünde olmadık, olmayacağız. Gençlerimiz tam bir özgüvenle yetişmeli ve aydınlık yarınlara beraber koşmalıyız, iz sürmeli aşk ve heyecanımızı birlikte sürmeliyiz” sözleriyle okuldaki tarihi atmosferin etkileyiciliğine dikkat çekti.

Konuşmasının sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Sabahattin Zaim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ramazan Evran, Rektör Adem Esen tarafından günün anısına Türkiye’nin ilk “İstiklal Marşı Murakkası”nı takdim etti.

 

Editör: TE Bilisim