Türkiye’nin kalkınma ve sanayileşmesinde önemli bir payı bulunan cam sanayinin kuruluşundan bu güne kadarki serüveninin cam objeler, filmler, fotoğraflar ve metinlerle gözler önüne serildiği “1935’ten Günümüze Camla Yazılan Tarih” Sergisi bir neslin hafızasını tazelerken yeni nesilleri de bilgilendiriyor. 

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Sergide, Osmanlı cam koleksiyonu ve Şişecam’a ait antik cam koleksiyonu ile camın hammaddeleri olan kristal parçaları, kuvars, kum ve soda, günümüz el işçiliğinde kullanılan çeşitli aletler, sanayi üretiminde kullanılan kalıplar, cam fabrikasına ait bir maketin yanı sıra fabrikanın “Bahardalı” gibi klasikleşen serileri, kavanoz, şişe ve bardak örnekleri yer alıyor. 

Sabır, Ustalık ve Emeğin Adı: Çeşm-i Bülbül

Beykoz’daki fabrikanın kapanmasından sonra Denizli’de el işi tezgâhlarda üretime devam edilen çeşm-i bülbülün bir kor parçasından başlayarak vazo, şekerlik, bardak olarak vücuda gelişi özel bir köşede adım adım video eşliğinde ziyaretçilere sunuluyor. Yine burada çeşm-i bülbül yapımında kullanılan cam çubuklar, pipo, metal kalıplar ve çeşm-i bülbül tezgâhı sergileniyor. 

Prof. Dr. Önder Küçükerman’ın küratörlüğünde el işi camcılık ve sanayi tipi camcılık olmak üzere iki ana eksende ele alınarak hazırlanan sergide Paşabahçe Şişecam Fabrikası’nın Başbakan İsmet İnönü’nün katılımıyla düzenlenen temel atma töreninde kullanılan mala ve açılışa ait film ve fotoğraflar serginin ilginç parçaları arasında yer alıyor.

Fabrika ortamının da yansıtılmaya çalışıldığı sergide üretim alanlarında gerçekleştirilmiş güçlü ses kayıtları, izleyiciyi müze ortamından fabrikaların zor, dinamik ama bir o kadar da büyülü dünyasına götürüyor.

Sergide yetişkinler ve farklı yaş gruplarından çocuklar için eğlenceli ve eğitici cam atölye çalışmaları da gerçekleştiriliyor. Çocuklara cam üretimi ve geri dönüşüm ile ilgili film gösterimi yapılıyor. Ayrıca tüm ziyaretçilere açık, etkileşimli bir animasyon sergide yer alıyor.

“1935’ten Günümüze Camla Yazılan Tarih” Sergisi 29 Nisan 2012 tarihine kadar Pazartesi günü hariç her gün İş Bankası Müzesi’nde ücretsiz olarak gezilebilir.

Türkiye İş Bankası Müzesi: Hobyar Mahallesi Bankacılar Caddesi No:2 Bahçekapı/Eminönü

Telefon:0 212 511 13 31

Sergi Küratörü Hakkında

Prof. Önder Küçükerman 
1939 yılında Trabzon’da doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdi. 1971’de Akademi’ye bağlı Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu’nda ilk Endüstri Tasarımı Bölümü’nü kurdu, 1971-2005 arasında Bölüm Başkanlığı yaptı. Akademi’nin 1982’de Mimar Sinan Üniversitesi olarak örgütlenmesinden sonra iki dönem Mimarlık Fakültesi Dekanlığı yaptı. Üniversitelerle büyük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarının işbirliğine önem verdi ve bu konuda öncü çalışmalar yürüttü. 60’ı aşkın kitap, çok sayıda bilimsel ve sanatsal makale yazdı, belgesel filmler yaptı. Küçükerman, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi, Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Endüstri Tasarımı Bölümü Başkanıdır.

 

Editör: TE Bilisim