Zana GÜMÜŞ, 31 Mart 2001 tarihinde Diyarbakır'da doğdu. 4 yaşında ailesi ile birlikte İstanbul'a taşınarak ilkokula burada başladı. 28 Ekim 2016 tarihinde, 15 yaşında ilk kitabı AVAMPEREST'i yayımlayarak Türkiye'nin en genç yazarları arasına girdi.

Çeşitli internet sitelerinde yazılar yazan Gümüş, aynı zamanda 14. Dönem Sarıyer İlçe Öğrenci Meclis Başkanı ve İstanbul İl Öğrenci Meclisi Kültürel ve Sanatsal Çalışmalar Komisyonu başkanıdır.
Haziran ayında ikinci kitabı olan DARMADUMAN'ı yayınladı. İçerisinde 80 adet şiir bulunan kitapta, yaklaşık yarısını oluşturan hece ölçüsüyle yazılmış şiirler de bulunmaktadır.

Avamperest nedir ?

Avamperest, Osmanlıca "bilgisiz, halktan olan, halktan yana, cahil" gibi anlamlara sahiptir. Kitapta maddi sıkıntılarla boğuşan fakat çevresi zengin arkadaşlarla dolu genç bir yazar ve bu yazarın çevresinin yeni bir düzen için kralı indirme serüveni anlatılıyor. 107 sayfalık ilk baskıdaki bu kitap, topluma, toplumsal düzene, bencilliğe, açgözlülüğe ve umursamazlığa karşı bir eleştiri içeriyor.

Yazarın ikinci kitabı olan Darmaduman ise, şiirlerin kutsiyeti üzerinde durarak bir kültürü oluşturan en önemli unsurlardan biri olduğu bilinciyle hareket ediliyor.

Kendi kültürümüzden olan ve halkın hoşuna giden kafiyelerle, hece ölçüleriyle süslenmiş bu kitapta şiirler genel duygular üzerinde duruyor.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
Editör: TE Bilisim