Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Türkiye’de Kaligrafi ve yazı kültürü alanında en geniş kapsamlı etkinlik olan ‘Kaligrafist- Bir Yazı Kültürü Etkinliği’ Türkiye ve dünyadan duayen sanatçılar, akademisyenler ve genç kaligrafları bir araya getirdi.

Sergi açılışı öncesi gerçekleştirilen konferansta,  akademisyenler Onur Yazıcıgil, Mehtap Uygungöz, Namık Kemal Sarıkavak ve Kaligrafi Sanatçısı Erhan Olcay, ‘16. yy’a Kadar Batı Kaligrafisinin Değişimi, Kaligrafi Ve Kaligrafik Hat Ayrımı, Font Tasarımı Ve Kaligrafide Teknik Analiz’ konularında katılımcıları bilgilendirdi.

 

“KALİGRAFİ EĞİTİMİ ALMAK ŞART”

 

Kaligrafi yapmak isteyenlerin işin eğitimini alması gerektiğine dikkat çeken Mehtap Uygungöz, “ Kaligrafi yazmak, tamamen kuralları yıkıp hızlı bir yazı yazarken karalama yapmak değildir. Malzememiz harftir. Anatomik kurallarına dikkat etmek gerekir. Ön bilgi olmadan kimse eline malzeme almamalı. Kaligrafiyi bilmeden internette paylaşım yapılıp kalabalık yapılmamalı” diye konuştu.

 

Konferansın ardından gerçekleşen sergi açılışına; Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu, Kaligrafi üstadı Etem Çalışkan ve Abdullah Taşçı, sanatçılar, akademisyenler ve sanatseverler katıldı.

 

“GELENEKTEN GELECEĞE KÖPRÜ OLMAYA DEVAM EDİYORUZ”

 

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu, “Geleneksel sanatlarda 400 öğrenciyle sanat hayatına katkı sağlamaya devam ederken, farklı etkinlikleri sizlerle buluşturmaya da devam ediyoruz. Küçükçekmece Belediyesi olarak gelenekten geleceğe köprü kurmaya devam edeceğiz”diye konuştu.

Kaligrafi üstadı Etem Çalışkan ise Başkan Karadeniz’e teşekkür ettiği konuşmasında sergide bulunan eserlerdeki renk ve çizgilerin geleceğin ölçüleri olacağına dikkat çekti.

 

20 NİSAN’A DEK İZLENEBİLİR

 

Sergide, Hermann Zapf, Denis Brown, Yukimi Annand, Gemma Black, James Fazz Farrell, Betina Naab, Emin Barın, Etem Çalışkan ve Yılmaz Özbek’in de aralarında bulunduğu yerli ve yabancı 36 sanatçıdan 70 adet eser yer alıyor. Workshop çalışmalarının da yapılacak etkinlik kapsamında kaligrafi ve yazı kültürüne katkı sağlanarak, katılımcılara kaligrafiye dair yeni teknikler anlatılacak.

Sergi, 20 Nisan’a dek SKSM’ de izlenebilir. 

Editör: TE Bilisim