Programa, geleneksel sanatların usta isimleri Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, öğretim görevlisi Davut Bektaş konuşmacı olarak katıldı. Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu’nun katıldığı söyleşiye, GSA öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.
“HARFLER KENDİLİĞİNDEN SANAT OLMUYOR”
Geleneksel sanatların ruhunu İslam kültüründen aldığını ifade eden Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Kuran-ı Kerim'in yazıldığı hat sanatının tekniğini besleyen bir ruhun olduğunu belirterek, “O ruhu besleyen felsefedir. Harfler kendiliğinden sanat olmuyor, güzelliği kendi kendine bulmuyorlar. Uykusuz gecelerin, 'nasıl geçti' dediğimiz saatlerin, günlerin, ayların, yılların birikimidir” diye konuştu.
“SANATÇILAR SEVGİ İÇİN VAR”
Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, emek yoksa beşeri sanatlarda hiçbir şeyin kendiliğinden güzel olmadığını  ifade ederek, “Allah'ın eserlerine baktığımızda her şey güzel. Güzel şeyler resmeden bir ressam, minyatürcü, ebrucu veya hattat aslında aynı güzellikleri sadece farklı ifade biçimleriyle tercüme etmektedir. Sanatçılar sevgi için var. Yunus Emrelerin, Mevlanaların tercüme ettiği, sevgiyi, birliği ve beraberliği, dünyanın yaşanabilirliğini ve kardeşliği yaymak için sanat bir anlamda vasıtadır. Kalemlerimiz bunun için, insanları güzelliklerle tanıştırmak için çalışmalı” diye konuştu.
“HER YAZININ KENDİNE HAS KURALLARI VAR”
Hat sanatının geniş kapsamlı bir sanat olduğunun ve bu yüzden hat sanatları denilmesinin daha doğru olacağının altını çizen Subaşı, şöyle konuştu:
'Hat sanatında çok farklı yazı çeşitleri var. Bunların kağıda uygulananı veya ahşap, çini ve benzeri sert zeminlere uygulananları var. İç mimaride levha boyutunda veya zemin üzerinde, cami gibi iç mekanlarda uygulanması var. Her birinin de kendine mahsus, kendi içinde kuralları var. Tamamına dair de genel kurallar var. Bu manada Rika yazısı kişinin 6 ayda altyapısını alacağı yazıdır. Osmanlı'nın en son geliştirdiği en pratik yazıdır. Nesih yazı için 2, Sülüs için 2,5 yıl vermeniz gereklidir. Bu rakamlar 'iş bitti' manasında değildir. Sadece alt yapı içindir'
Söyleşide, öğretim görevlisi Davut Bektaş da slaytlar eşliğinde hat sanatındaki örneklemeleri anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Söyleşi sonunda Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu, konuklara teşekkür ederek, çiçek takdim etti. 
Editör: TE Bilisim