Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılışı yapılacak olan Tekne Başında Geçen Bir Ömür ‘Mustafa Düzgünman Retrospektifi” başlıklı sergi ve konser ile Düzgünman’ın çok yönlü sanat hayatı ele alınacak.

 

Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi’nin hayata geçirdiği proje kapsamında sanatçının bestelerinden oluşan konser ve Mustafa Düzgünman’ın Ebru, Musiki ve Fotoğraf gibi alanlarda yapmış olduğu çalışmaları sanatseverlerle buluşacak. Bu özel proje kapsamında gerçekleşen sergide, ebru, cilt ve fotoğraf örneklerinin yanı sıra sanatçının özel eşyaları ve hayatından kesitlerde izleyicilere sunulacak.

 

Mustafa Düzgünman Kimdir?

 

Son devrin tanınmış ebru ve cilt sanatkârı, dinî mûsiki icracısı.  9 Şubat 1920’de İstanbul Üsküdar’da Sultantepe’de doğdu. Babası, aynı semtteki Abdülbâki Efendi ve Aziz Mahmud Hüdâyî camilerinin imamlığını yapan Sâim Efendi’dir. İlk tahsilini tamamladıktan sonra babasının Üsküdar çarşısındaki aktar dükkânında çalışmaya başladı. Bu sırada annesinin dayısı hattat Necmeddin Okyay onu, hocalık yaptığı Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin Türk Tezyinî Sanatları Bölümü’ne kaydettirdi (1938). Burada Necmeddin Okyay’dan eski tarz cilt ve ebru öğrenerek kısa zamanda kabiliyetiyle dikkati çekti, diğer kıymetli hocalardan da faydalandı. Ancak hayat şartları sebebiyle bir müddet sonra okuldan ayrılarak tekrar baba mesleği olan aktarlığa döndü. Vefatına kadar titizlikle sürdürdüğü bu meslekte işinin ehli güvenilir bir esnaf olarak tanındı.

 

Editör: TE Bilisim