Holdinglere dere yatağında inşaat cenneti 

 

Haber ihbar hattımıza gelen ihbarlarda Saruhan gibi güçlü bir kurumun 1988 de aldığı ruhsatın gereği olarak bina yapmaması ,2009 de ek bir ruhsat daha almasına rağmen aradan geçen 6 yılda binanın bitirilmiş olmamasında yeni katlar için için olabilir mi diye sorular soruluyor. Basın Ekspres yolunda yapılan bir çok binanın sahibin Holding olması bir çok şüpheli  durumu da beraberinde  getiriyor.

İstanbul Times Haber Merkezi

 

Dere yatağında olmaması gereken binaya extradan 4 kat inşaat izni nasıl verildi ?

 

Saruhan Plaza’nın inşa edildiği yerde Eylül 2009 sel felaketinde göl oluşmuş ve yeminli Mali Müşavir  merhum Hüsnü Birinci bu bölgede aracının içinde boğularak hayatını kaybetmişti. Buna rağmen inşaat izni  verilmiş olması zaten sorun olan binaya yakın bir gelecekte 4 kat daha inşaat yapılması bu kadar da olmaz dedirtti.

 

1-Saruhan group gibi mali durumu iyi olan bir firma ilk ruhsatını 1988 de aldığı halde neden inşaat yapmadı ? 2009 da alınan yeni ruhsata rağmen ek kat için neden yeniden izin verildi ?

 

2- Yarın sel felaketi olur alt katlarda olan insanlar hayatını kaybederse sorumlusu kim olacak ?

 

3-Bu arsa bir holdinge değil de sıradan garip bir yurttaşa ait olsaydı yine aynı imar verilir miydi ?

 

4-Ek kat inşaatı için neden izin verildi ?  Bina yapılırken temeli önceki katlara göre atılmamış mı  ?

 

Sorulacak çok soru vara ama şimdilik bu kadarı ile yetinelim.

  

Saruhan Şirketler Grubu hakkında kısa bir bilgi

Saruhan şirketler grubunun temeli, 1947 yılında baba Hakkı Saruhan’ın Rize’de tuhafiye mağazasını açması ile atılır.

 
O yıllarda naylon gömlek ve çoraplar yeni çıkmış ve Anadolu’da bulunamazdı.

 

Bu ürünleri Rize’ye ilk defa getirip halkla buluşturan baba Hakkı Saruhan’ın mağazası olur ve bu yüzden mağazası  halk arasında naylon mağazası olarak anılır.

 
Rize’de sağlam temeller üzerine kurulan bu ticaret, 1970 yıllarında  ikinci neslin İstanbul’da iş hayatına atılmasıyla daha kapsamlı bir hale gelir. Alçak ve yüksek gerilimli elektrik malzemeleri satışıyla başlayan ticaret,  Elektrikli ev aletleri, 
- Endüstriyel temizlik makineleri, 
- Her türlü toz ve sıvı deterjanların ithalatıyla devam eder. 

 

1985 yılına gelindiğinde, Saruhan şirketi Alman Fakir ve Nilco fabrikalarının Türkiye ve yakın coğrafyanın genel distribütörü olur.   Bu birliktelik bir süre sonra kurulacak ilk fabrikanın zeminini oluşturur.

 

1996 yılında Çorlu’da kendi makine fabrikasını kurarak, Alman mühendislerle ürettikleri,  sanayi tipi temizlik makinelerini dünyaya ihraç etmeye başlarlar. 

 

1999 yılında yine Çorlu’da Kimya Tesisleri inşa edilir. 
Bu tesislerde, yurt dışına ihraç ve yurt içine satılmak gayesi ile yılda, 15.000 ton deterjan ana hammaddesi Labsa, 55.000 ton toz deterjan, 25.000 ton sıvı deterjan üretilir. Bu alanda da yurt içi ve yurtdışında distribütörlük ağlarını kurarak sağlam bir dağıtım ağına sahip olur.

 

2007 yılına gelindiğinde,  
Almanya’da Saruhan Deutschland Holding firmasını kurarak, Almanya merkezli faaliyetler geliştirilir.  
Fakir Holdingle önce stratejik ortaklık, daha sonra ise hisse alımıyla tam ortaklık kurulur.

 

Bu ortaklık ile Saruhan Şirketler Grubu, 80 yıllık elektrikli ev aletlerinde Alman teknoloji birikimine sahip Fakir ve Nilco’nun tüm tecrübesinde de istifade ederek üretim yapan, dünya pazarlarına dağıtımını birlikte sürdüren sağlam bir beraberliğin de temelini atar.

 

Faaliyetleri üretimle sınırlı kalmayan Saruhan Şirketler Grubu;  
inşaat alanında da faaliyet göstermektedir. Fabrika, plaza, konut gibi çeşitli projelere imza atmış olmanın yanı sıra halen inşaatı devam eden İstanbul Güneşlide Plaza ve 300 Dairelik Etiler- Ulus Savoy projesiyle de sektörde kalitesiyle dikkat çekmektedir.

 

Saruhan Şirketler Grubu ülkesinden kazandığını ülkesiyle paylaşma düşüncesiyle, dün ithal ettiğini bugün üretip ihraç eden,  uluslar arası rekabette kaliteyi ön planda tutan ürün ve hizmet geliştiren, aynı zamanda müşteri memnuniyetine önem veren, yatırımlarında insan ve çevreyi dikkate alan bir misyon benimsemiştir.

 

Aldığı çevre ve tüketici ödülleri Saruhan grubunun bu misyona bağlı çalışma hassasiyetini göstermektedir. Eğitim alanında yapmış olduğu hizmetleri ve uluslar arası rekabette Türk insanını gururlandıran markalarıyla ülkemizin önde gelen grupları arasına girmiştir. 

 

Saruhan grubunun bugüne kadar ortaya koyduğu performans ve başarı, bundan sonrası için ne kadar büyük bir sorumluluk taşıyacağının göstergesidir. Bu bilinç grubumuzun değişmeyen başarı rotasını işaret etmektedir. 

 


 

Editör: TE Bilisim