İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Kartal Belediyesi ve birçok kuruluşun sponsorluğunda 5 Eylül-1 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 14. İstanbul Bienali'nin açılış töreni İstanbul Modern'de gerçekleştirildi. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, törene kızı Zeynep Öz ile birlikte katıldı. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ayrıca bienale katkılarından dolayı, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ e teşekkür plaketi takdim etti.

 

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un ev sahipliğini yaptığı törene iş ve sanat dünyasının ünlü isimlerinin yanı sıra; yabancı eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile çok sayıda konuk katıldı.

 

Kokteylin ardından İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer'in konuşmasıyla başlayan bienal; yazar, etkinlik-sergi düzenleyici, sanatsal pratikler, sanat tarihleri ve estetiğin politikası gibi alanlarda çalışan araştırmacı Carolyn Christov-Bakargiev’in konuşması ile devam etti.

 

Bienalin bu yılki teması “Tuzlu Su”

 

Törende konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, "İKSV tarafından 1987 yılında gerçekleştirilen ilk sergiden bu yana, İstanbul Bienali kendini hep yeniledi, gelişti ve uluslararası arenada gitgide önem kazandı. Bugün en prestijli güncel sanat etkinlikleriyle birlikte anılan, hem Türkiye hem de yurt dışında önemli tartışmalar açan İstanbul Bienali, dünya ölçeğinde bir kültür- sanat kenti olarak gelişimine de katkıda bulunuyor. İKSV, İstanbul Bienali ile güncel sanat alanında özgür bir üretim ve ifade olanağı yaratıyor. Bienalimizin bu yılki teması 'Tuzlu Su' Carolyn Christov-Bakargiev, bu yılın bienalini şekillendirirken, İstanbul ve Boğaz'dan ilham alıyor. Ve hayatın temel maddelerinden biri olan tuzlu sudan hareket ediyor. Düşünce biçimlerine, dalgalara, düğümlere, çizgilere ve bunların güncel sanatla, tarihle, bilimle ve insanlıkla ilişkisine odaklanıyor" dedi.

 

Bienale destek ve katkılarından dolayı Op. Dr. Altınok Öz’e Plaket

 

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ayrıca bienale katkılarından dolayı, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ e teşekkür plaketi takdim etti. Ayrıca geceye katkı sağlayan kuruluş temsilcilerine birer teşekkür plaketi sunuldu. Açılış töreninin ardından konuklar sergi mekânlarından İstanbul Modern'i gezdiler.

 

1500’e yakın eser farklı noktalarda gezilebilecek

 

İKSV tarafından düzenlenen 14. İstanbul Bienali, "TUZLU SU: Düşünce Biçimleri Üzerine Teori" başlığıyla 5 Eylül'de kapılarını açacak. Crolyn Christov Bakargiev tarafından bir dizi işbirliği içerisinde şekillenen bienalde; Afrika, Asya, Avusturalya, Avrupa, Ortadoğu Latin Amerika ve Kuzey Amerika'dan 80'in üzerinde katılımcısının 1500'e yakın eseri iki ay boyunca şehrin farklı noktalarında gezilebilecek.

 

1 Kasım’a kadar devam edecek

 

Bienal, Boğaz'ın Avrupa ve Anadolu yakasını içine alan 30'un üzerinde mekânda gezilebilecek. TUZLU SU, müzelerin yanı sıra tekneler, oteller, eski bankalar, otoparklar, bahçeler, okullar, dükkânlar ve özel konutlar gibi kara ve su üzerindeki yerleşim alanlarına yayılacak. Geçen bienalde olduğu gibi, bu sene de kapılarını ücretsiz açan İstanbul Bienali 1 Kasım tarihine kadar devam edecek.

 

Editör: TE Bilisim