Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi (GSM), yeni eğitim döneminde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin çalışmalarına ev sahipliği yapacak.

Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü, 15 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6639 sayılı Kanunla, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne adıyla hizmet vermek üzere tahsis edilmişti. Kararla birlikte Haydarpaşa Kampüsündeki bazı bölümlerin üniversitenin Göztepe ve Başıbüyük kampüsüne taşınması için çalışmalar başlamıştı. Göztepe ve Başıbüyük'teki yerleşkeye yapılan inşaat bittiğinde fakülteler yeni yerlerine taşınacaktı. Fakat Haydarpaşa Kampüsünde restorasyona başlaması ve geçtiğimiz temmuz ayında yaşanan fırtınayla alanın eğitim yapılamaz bir hale gelmesi müzik bölümü öğrencilerinin Haydarpaşa’dan erken ayrılmasına neden oldu. Eğitim yapacak yer sıkıntısı çeken öğrencilere Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi (GSM) kapılarını açtı. Müzik bölümünün 60 öğrencisi eğitimlerine Gençlik Sanat Merkezi’nde devam ediyor.

Eğitimler tarihi binada sürüyor

Öğrencilerin yeni eğitim mekanının Gençlik Sanat Merkezi (GSM) olma sürecini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve aynı fakültede Müzik Bölüm Başkan Vekili olan Prof. Dr. İnci Deniz Ilgın şöyle anlattı: “Temmuz sonu itibariyle bölüm olarak birlikte yeni bir yer arayışına girdik. 60 öğrenciye bir şekilde belki yer sunabilirdik ama 18 adet de kuyruklu piyanomuz var. Bu süreçte dekan yardımcım Doç Dr. Erkut Eryarar ile ne yapabiliriz diye bir toplantı yaptık. Erkut hocam GSM'yi ortaklaşa kullanma önerisini dile getirdi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'nun da projeyi onaylamasının ardından rektörümüzle konuştuk. Rektörümüzün de proje sıcak yaklaşmasının ardından taşınma işlemlerine başladık.”

Akademik eğitimin bire bir olarak GSM'de devam edeceğini belirten Ilgın, “Eğitimlerimiz geçtiğimiz hafta resmi olarak başladı. Merkezi, 08.30 - 14.00 saatleri arası biz kullanıyoruz. 14.00'ten sonra ise GSM'nin kendi kursları başlıyor. Öğrencilerimiz burayı çok sevdiklerini ve burada kalmak istediklerini söylüyor." dedi.

''Çözüm üretildiği için mutluyuz''

Müzik bölümü ve öğrenciler için çözüm üretildiğine mutlu olduğunu belirten Ilgın, “Çözüm üretildiği için çok mutluyuz. Yerel yönetimin işbirliği çok değerli bir şey. Hele ki beklenmedik bir durumda Kadıköy Belediyesi'nin bize destek olması çok değerli. Bu güzel mekanı da cömertçe sunmaları ayrı bir değer katıyor. Kadıköy Belediyesi, sanatı destekleyen bir yerel yönetim. Bundan 3 yıl önce yine üniversitemiz ve Kadıköy Belediyesi arasında başlattığımız işbirliğinde öğrencilerin yaptığı sanat çalışmalarını görünür kılmak için çeşitli çalışmalarda öğrencilere fırsat tanındı. Bu bizim için çok önemli ve güzel bir başlangıçtı. GSM fazlasıyla değerli bir proje. Yediden yetmişe herkesin hayallerinin ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor olması çok önemli bir faaliyet. ” diye konuştu.

''Birlikte var oluyoruz''

Merkezde sosyalliğin artacağını da dile getiren Ilgın, “GSM'ye enstrümanlarımızı da getirdik. GSM'nin öğrencileri de bu enstrümanları kullanabilirler. Bizim öğrencilerimiz de GSM'nin öğrencileri enstrümanları kullanmadıkları zaman boştaki enstrümanlarla çalışma yapabilirler. Hiç kimse birbirinin sınırını ihlal etmeden, ortak kullanımın olduğu bir merkez hayal ediyoruz. Her iki grup arasında da etkileşimler, güzel diyaloglar ve ortak çalışmalar olacak. Bizler birlikte var oluyoruz. Şu an bile müzik sesleri yükseliyor. Buradan taşındıktan sonra bile öğrencilerimizin bir ayağı burada olacak.” şeklinde konuştu.

''Buradan memnunuz''

Marmara Üniversitesi Müzik Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hyun Sook Tekin ise yeni mekanlarından memnun olduğunu söyleyerek, “Eğitimlerimizin Haydarpaşa'da olduğu gibi bire bir devam etmesine büyük özen gösteriyoruz. GSM'de piyano, keman, viyola, viyolonsel, kontrbas, flüt, obua, korno ve kompozisyon derslerini öğrencilerimizi veriyoruz.” dedi.

Öğrenciler ne düşünüyor?

GSM'de çalışmalarını sürdüren müzik bölümü öğrencileri ise yeni mekanlarından oldukça memnun. Öğrencilerden bazılarının görüşleri şöyle:

Berra Meşe / 4. sınıf: Haydarpaşa'da bütün üniversiteyle birlikteydik. Oradan ayrılmak biraz üzdü ama buraya gelmekten de mutluyuz. Tarihi ve eski bir bina olması da sanat okunan bölümler için hoş olduğunu düşünüyorum. Sadece bizim bölümümüze ayrılmış derslikler var. Adapte olma konusunda bir sıkıntı çekildiğini düşünmüyorum.

Eylül Su Çuha / 2. sınıf: İlk başta zordu. Nereye gideceğimizi ne yapacağımızı bilmiyorduk. Fakat gelip gördükten sonra burayı çok sevdik ve memnunuz. Biz gerçekten ortada kalan bir bölümüz. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Üniversite için Antalya'dan geliyorum. Haydarpaşa Kampüsü'ne göre kendimi ayarlayıp apart tuttum. Eğer GSM ayarlanamamış olsaydı ya da karşı tarafta bir yer olsaydı çok zor olacaktı.

Şevval Elaltuntaş / 2. sınıf: Burayı daha evvelden ilanlarda görmüş- tüm ama nerededir, nasıl çalışmalar yapar hakkında bilgim yoktu. Taşınma vesilesiyle buradan haberdar oldum. Burayı sevdik ama elbette biz de bir yere kesin olarak ait olmak istiyoruz. Üniversitemizin kampüsünde kendimize ait bir yeri arıyoruz

Kadıköy Belediyesi Gençlik Merkezi

Kadıköy Belediyesi, Acıbadem’de bulunan bir asırlık tarihi köşkü aslına uygun restore ederek Gençlik Sanat Merkezi’ne dönüştürmüştü. Geçtiğimiz yılın ekim ayında açılışını yapan Gençlik Sanat Merkezi, bir yıllık eğitim dönemini geride bıraktı.

Kadıköy Gençlik Sanat Merkezi’nde 6 derslik, Çalgı Bakım ve Onarım Atölyesi, Sergi Salonu, 90 izleyici kapasiteli performans salonu, müzik dinleme ve film izleme odası, konferans alanları bulunuyor.

Pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü açık olan Gençlik Sanat Merkezi’nde müzik, yaratıcı drama ve dans dersleri veriliyor.

Editör: TE Bilisim