Bundan birkaç sene önce Başbakan Erdoğan ve bazı bakanlar vatandaşın sıkıntı çektiği oligarşik bürokrasiden şikayet ederek bu ayıbı bitireceğiz dedikleri zaman sevinmiştim.

Benim de ortağı olduğum iki tane firma var. Birisini Vergi dairesi işlem yapmadığı ve adresinde olmadığı için 2008 yılında resen kapattı. Bu gayet güzel. Ancak vergi dairesinin kapattığı ve artık ticari faaliyeti olmayan firma halen İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) açık görünüyor.

İTO.yetkilisine firma vergi dairesi tarafından kapanmış artık  iş yapmıyor sizde kaydımızı silin bu sayfa kapansın dedim. Memur dur bakalım dedi bu iş öyle kolay değil. Sen bir şirketi 1 günde kurarsın ama kapatmak için bir yıl uğraşacaksın dedi.

Şaka yapıyorlar sandım ama biraz uğraşınca vergi dairesinin 5 yıl önce kapattığı firma için her yıl için aidatları faizleri ile birlikte ödememizi istediler. Karar alacaksınız  NOTER’den tasdik olacak. Tekrar tasfiye harcı ödeyeceksiniz bir yıl  süre ile Tasfiye beyannamesi vereceksiniz Şansınız yaver giderse bir sene sonra belki şirketiniz kapanır dediler.

VAY BE Bir de oligarşik bürokrasi kalkacaktı demişlerdir 

Yeni TTK. Firma tabelası asmayanlara ceza artışını % 1.825 olarak belirtmiş  

Yeni TTK.kolaylık yerine zorluk getiriyor. 

Şirket kapatılmasında kolaylık yapılmamış…

İternet sitesi açma mecburiyeti getiriliyor…

Kısaca tüccarın lehine olan çok şey yok… Bürokrasi artık almış başını gitmiş…

Vergi dairesi RESEN şirketi kapatmış Ortaklar karar almış TİCARET odasının beş yıldır kapalı olan firmadan aidat istemesi,tasfiye harcı istemesinin neresinde adalet var. Yeni TTK.ya bir madde ilave edilerek Vergi dairesinin RESEN kapattığı firmaları Ticaret odaları da kapatacaktır denilseydi yüz binlerce kişinin mağduriyeti giderilecekti.

Kısaca yeni TTK. Esnafı ezen bir mantık üzerine bina edilmiş…

Yazık kalkacak denilen bürokrasi her nasıl oluyorsa en acımasız şekilde gelmişte başbakan ve bakanların haberi yokmuş….

Bu yazdıklarım Ali söyledi Mehmet anlattı değil kendi ortak olduğumu iki firmadan dolayı yaşadığımız sorunun minik bir kısmıdır.  Diyelim ki siz evinizi aynı zamanda firmanızın merkezi gösterdiniz ve komşularınız rahatsız olmasın diye tabela asmadınız işte o zaman yandınız demek.

Şuan ki yasaya göre 46 lira olan cezai müeyyide % 1.825 olarak arttırılmış.

Bu yasa sanki uzayda yaşayanlar tarafından hazırlanmış. İş yapamayan firmamı kapatacağım zaman neden bir sene tasfiye beyannamesi vereyim ?

Neden bir sürü harç vereyim ?  Zaten kuruluş yapılırken alınıyor. Bir de kapatırken almak neyin nesi oluyor mantığını anlayabilmiş değilim.

Bu kadar zorluk olduğu sürece ne kadar firmanın faal ne kadarının gayri faal olduğunu anlamak hiçbir zaman mümkün olamayacak. Benim ortağı olduğum iki firma beş yıldır tek bir iş yapmadıkları halde boş beyanname veriyoruz.

Bu yasayı yapanlar 10 gün alanda gezerek esnaf ile konuşsunlar o zaman pratik ve uygulanabilir bir yasa çalışması yaparlar.  

İnternet sitemin olması devleti ne ilgilendirir. Bu kanun zaten başta ölü bir kanun değil de nedir ?

Velhasılı kelam derdim çoktur hangisine yanayım….


İstanbul Times / Hüseyin Çetiner 18 Mayıs 2012