İşte büyük torpilin iç yüzünü açıklıyoruz.

Zorlu Grubu’nun kendi internet sitesinde  yapacaksan en iyisini yap ilkesini Zorlu Center’ı yaparken hayata geçirdi. Bir zamanlar İBB genel sekreteri olan Mesut Pektaş  döneminde İBB den sağladığı imtiyazlarla Karayollarında satın alınan arazi üzerinde Zorlu Gayrtimenkul için yapacaksan en iyisini yap ilkesi gereği resmi yapılması gereken 230.000  m1 lik inşaata 7 kat yerin dibinde inşaat yapılıp emsal’e dahil etmediği iddiası ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük torpilini ortaya çıkardık. Bu yolsuzluğun iddiası o kadar büyük ki tam 402.000 m2 lik ihale dışı inşaat yapıldığı söyleniyor.                                                          

İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber                            

Zorlu kendi İnternet sitesinde bugüne kadar yapılmayanı yaptık diyor…

“Yapacaksan en iyisini yap” ilkesini benimseyerek, gayrimenkul alanında dünyaya örnek olacak projeler geliştirmekteyiz. Amacımız; daha önce yapılmamışı hayata geçirmek ve insanları yeni yaşam biçimleriyle tanıştırmak. Dileğimiz; ülkemize tüm dünyanın asırlar sonra bile anacağı eserler hediye etmek...

Büyük Gazeteler bu dev soygunun farkında değil mi ?

Türkiye’de ki bütün büyük gazeteler bu soygunun farkında ancak Vestel başta olmak üzere Zorlu Grup şirketlerinin verdiği  reklamları kaybetmemek için hepsi de bu soygunu haykırmaları gerekirken menfaatleri gereği susmaları  İstanbul Times yayın grubunun dikkatinden kaçmadı. Zorlu Gayrimenkulün tüm dünyanın asırlar sonra bile anacağı eserlere imza attığını söylemek zor olmasa gerek. Gece  kondu tarzında başını sokacağı 100 m2 lik evi olan Mehmet Amca evine bir çivi çakarsa onlarca zabıtanın kapısına dikildiği İstanbul’da Eski Beşiktaş BELEDİYE başkanı İsmail Ünal’ın ve İBB nin 402.000 m2 kaçak inşaata ses çıkarmaması bu kadar da olmaz dedirtiyor.

İşte Zorlu Center için 400  Bin M2 kıyak inşaat iddiası var 

CHP’li Sağ, AKP’li Topbaş’a sordu: “Zorlu Center 230.000 m2 inşaat alanı ile ihaleyi aldı, bodrum katı kılıfı ile inşaat alanı 628.000 m2 çıkarıldı ve 400 bin m2 artış olduğu iddiasına İBB ve Zorlu Grup cevap vermedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerine plan değişikliği başvurusu yapılmış mıdır ? 

CHP’li Sağ,ifadelerinde şunları söylüyor ”Yerinde yaptığım inceleme ve tarafıma gelen şikâyetlerde iskân edilmemesi gereken sözde bodrum katlarının iskân edildiği çeşitli amaçlarla kiraya verildiği ayrıca galeri boşluklarında mağazalara katıldığı açıkça görülmektedir. Anılan projedeki olumsuzluklar ile ilgili alınmış encümen kararı var mıdır ?

2009-2014 İBB Meclis çalışması döneminde CHP İBB Meclis Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam, Serdar Bayraktar ve Doğan Tekel  taraflarından onlarca kez yazılı-sözlü önergeler ve konuşmalarla gündeme getirtilen ve her defasından da CHP’li Meclis Üyelerine kaçamak ve net bilgiler verilmeyen ZORLU CENTER bir kez daha İBB Meclis gündemine getirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2014 yılı Mayıs ayı Meclis Toplantılarında Kadıköy Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Hüseyin Sağ hazırladığı yazılı soru önergesini Meclis Başkanlığına sundu. İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın yazılı cevaplanması isteği ile oy birliği ile Meclis Başkanlığına havale edilen yazılı soru önergesi şöyle;

Cumhuriyet tarihinin en büyük soygununu Ahmet Nazif Zorlu Harman dalı oynayarak kutladı   

 “Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığına; Beşiktaş 37 pafta 30 ada 165 parsel (eski 157 parselde) yapımı biten ve hizmete açılan Zorlu Center ile ilgili Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 230.000 metrekare inşaat alanı ile ihaleye çıktı. Ahmet Nazif Zorlu ihaleyi kazanınca sevinçten basının önünde harman dalı oynadı, nedeni daha sonra belli oldu, diğer katılımcılar ihale bedelini 230.000 metrekareye göre hesapladılar.

Bir şekilde bodrum katı kılıfı ile inşaat alanı 628.000 metrekareye çıkarıldı. 

Nazif bey boşuna oynamadı, 400 bin m2 inşaat alanı artışına takla bile atılır. Zorlu Yapı Yatırım A.Ş. ihaleyi kazandı. Projede metrekare satış değeri 15.000 dolar civarındadır. Önemli bir ayrıntı ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı planlar 5 yıl boyunca değiştirilemez. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan plan şartları kapsamında avan projeleri Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İstanbul 3 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. 

4708 sayılı yasa kapsamında her türlü yetki ve sorumluluğu Zirve Yapı Denetim aittir.

Tarafıma gelen bilgiler neticesinde söz konusu taşınmaz  ile ilgili onaylı projesinin aykırılıklarının giderilerek yasal hale getirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde plan tadilatı değişikliğine başvurulduğu ve Zorlu Center'in, Belediyesi'nce onaylanan projesine aykırı imal edildiği yönündedir.

Bu çerçevede; 

Zorlu Center Alışveriş Merkezinde Otel, Rezidans ve Ofis olarak kullanılan binalarla ilgili olumlu yada olumsuz itfaiye görüşü var mıdır ? Özelleştirme dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan imar planı değişikliği ile şu anda yapılmış olan inşaat alanı arasındaki fark ne kadardır ? 

Zorlu Center alışveriş merkezi ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerine plan değişikliği başvurusu yapılmış mıdır? Varsa teklif plan değişikliğinin neler içerdiğini yönündeki bilgilerin tarafıma verilmesini. İşlem dosyasında binanın kontur ve gabari raporu var mıdır ? Varsa örneğinin tarafıma verilmesini. 

Zorlu Center alışveriş merkezinde otel, rezidans, ofis binalarının dolayısı ile tüm inşaat alanının tamamının kontur ve gabarilerinin ölçülmesini terk alanlarının kamu eline geçip geçmediğinin Çatı piyeslerinin onaylı projesine uygun olup olmadığının tespit edilmesini talep ediyorum. 

Yerinde yaptığım inceleme ve tarafıma gelen şikâyetlerde iskân edilmemesi gereken sözde bodrum katlarının iskân edildiği çeşitli amaçlarla kiraya verildiği ayrıca galeri boşluklarında mağazalara katıldığı açıkça görülmektedir. 

Anılan projedeki olumsuzluklar ile ilgili alınmış encümen kararı var mıdır?
 

Netice olarak onaylı projesine aykırı olarak imal edildiği açık olan Zorlu Center İstanbul’un kısmi iskan izni dahil tüm izinlerinin iptal edilmesi gerekmektedir, ivedilikle gereğinin yapılmasını önergemin başkanlık makamına havalesini arz ederim” İBB'nin bu iddialara ne tür bir cevap vereceği merak konusu olmaya başladı.

İşin peşini bırakmayacağız

İstanbul Times yayın grubu olarak ne İBB.de,ne de ZORLU Grup ile hiçbir ekonomik yakınlığımız yoktur. Yapılan her türlü yolsuzluk iddialarını hiç kimseden çekinmeden yayınlamaya devam edeceğiz.

Garip Gureba halka hakkı olanı vermeyip Holding ve para babalarına da hakkı olmayanı vermek hiçbir dinde ve kitapta yeri yoktur.Zorlu Grup ile uzun süreli reklam bağlantısı olan Kartel medyası haksızlık karşında sussa da biz susmayacağız.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş tarafından 8 Kasım 2005 Salı günü Genel Sekreterliğe vekaleten atanan Mesut Pektaş, asaleten Genel Sekreterliğe atandı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Mesut Pektaş’ın bu göreve ‘asaleten’ atanmasını onayladı.

Mesut Pektaş  kimdir ?

1996 yılından bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan Mesut Pektaş, 1953’de Malatya’da doğdu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde “Ekonomi-istatistik” bölümünden mezun olan Pektaş, Boston’da Northeastern Üniversitesi’nde para, bankacılık ve finans konusunda master yaptı.
 
Çok iyi derecede İngilizce, iyi derecede Fransızca, orta derecede Arapça ve temel bilgiler seviyesinde de Almanca bilen Mesut Pektaş, 1979’un Şubat-Ekim ayları arasında Hazine Genel Sekreterliği’nde memur olarak çalıştı.
 
1979-1990 yılları  arasında Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu’nda Maliye Müfettişi, 1990-1992 arasında Petrol Ofisi A.Ş’de Genel Mürdür Yardımcısı, 1992-1993 arasında Sürücüler Holding’de Genel Koordinatör, 1993-1995 yılları arasında Türk Japon ortak yatırımı Avrupa’nın en büyük contanier üretim şirketi Med Union Containers A.Ş Genel Müdür Yardımcısı, 1995-1996 yıllara arasında Al-Baraka Türk A.Ş Proje ve Pazarlama Mürdürü görevi yapan Pektaş, 1996’dan beri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde mali işlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yapıyordu. Aynı zamanda Afet Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’nı (AKOM) da yürüten Pektaş, evli ve 2 çocuk babası.
 
Genel  Sekreter´in görev alanları
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreterliğe 4 Genel Sekreter Yardımcısı ile İSKİ, İETT, (İETT arazisi Zorlu Grup’a 230 Bin M2 inşaat yapılması kaydı ile satıldı.Ancak Ahbap çavuş ilişkisi sonucu bu yapı 630 Bin M2 lik oldu)  Teftiş Kurulu Başkanlığı, Başkanlık Savunma Sekreterliği ve Dünya Ticaret Merkezi bağlı. Genel Sekreterliğe atanan Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Pektaş’a daha önce Hesap İşleri, Satınalma, İtfaiye, APK ve Gelirler Daire Başkanlığı bağlıydı.

Uzun süre İBB Genel sektetereliği yapan ve şimdi de Zorlu Gayrimenkul’ün CEO’su olan  Mesut Pektaş’ın hem Zorlu Center’ın inşa edildiği yeri satan, hem de alan kişi oldu iddiası araştırılması gerekir ciddi bir iddia olarak karşımızda duruyor…

Bakın Sendika Org internet sitesi Mesut Pektaş ile alakalı neler yazmış ? Yorumsuz olarak dikkatlerinize sunuyoruz.

Pektaş, kısa bir süre sonra da Zorlu Gayrimenkul Yatırım’a transfer olmuş ve bu defa da Zorlu Grubu adına belediyeyi ikna turları atmıştı.

Pektaş’ın arazinin Zorlu’ya peşkeş çekilmesi için gösterdiği çaba, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından da “Zorlu bize güvendi, mahkemeler ve itiraza rağmen inşaata başladı” sözlerine mazhar olmuştu.

Mesut Pektaş’ın ikna yeteneği Karayolları arazisine dev bir inşaatın yapılma sürecinde de devreye girmişti. İnşaat için hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni, hem de Beşiktaş Belediyesi’ni ikna eden Pektaş, bu alanın da Zorlu Grubu’na tahsis edilmesini sağlamıştı.

Kim ne derse desin Mesut Pektaş İBB de genel sekreterlik yaptığı dönemde Zorlu Gayrimekul’ün Karayollarından satın aldığı Levent’teki arazisi için yüksek imar çıkarılması için canhıraş bir şekilde çaba sarf ettiği eldeki bilgi ve belgelerde mevcut.

Pektaş’ ın  İBB genel sekreterlik görevinden ayrılır ayrılmaz bu seferde ZORLU GRUP’a ait olan ZORLU Gayrimenkul’ün CEO’su olmanın ahlaki olduğunu kimse İDDİA edemez. Hele hele Karayolları arazisi ihaleye çıkarken yapılacak olan inşaatın 230.000 m2 olacağı ,ifade edilirken Zorlu arsayı satın aldıktan sonra 7 kat yerin altına yapılan İnşaatların bodurum sayılarak emsallere dahil edilmesi en basit tabiri ile bu kadar da KIYAK olmaz dedirten cinsten.

Türkiye Tarihinin en büyük imar yolsuzluğu oduğu iddia edilen ZORLU CENTER’ın,İBB desteği ile milletinin gözü içine baka baka yaptığı ve adil olduğunu söyleyen İBB yöneticilerine soruyoruz.  Laf ve rakamlara girmeden yapılan bu talana net bir şekilde halkın anlayacağı dilden özetler misiniz ?

Mesut Pektaş’a bazı sorularımız olacak ?

1-İBB genel Sekreteri iken Zorlu Grubun Karayolları’nın Levent’teki değerli arsasına 230.000  m2 lik inşaat yapılacak diyerek ihaleye açıldı.Arsa için istenen fiyat verilen inşaat metre karesine göre yüksek olduğu için çok kişi ihaleye katılmamış veya yüksek bedel    vermemişti.El altında ZORLU gruba 7 kat bodrum inşaatın emsal’e dahil edilmeyeceği arantisi verildiği İDDİASI var buna ne diyeceksiniz ? 

2-İBB de genel sekreter iken veya Zorlu Gayrimenkul’de CEO olurken daha önceki Kurumunuzdan bahse konu arsaya yüksek imar garantisi verdiğiniz iddia ediliyor bu idda doğrumu sizce ?  

3-Genel sekreteri olduğunuz İBB de çalışırken ticari ilişkiniz olan bir grup olan Zorlu Gayrimenkul’de CEO olmayı nasıl içinize sindiriyorsunuz ?

4-Sizin yardım ve destekleriniz ile Zorlu Center’ın tam 402.000 m2 lik fazla inşat yaptığı iddialarına karşı neler söyleyeceksiniz ? 

5-Kanunlarımıza göre bile aynı meslek kolunda çalışan kişiler aradan 2 yıl geçmedikçe aynı sektörde faaliyet gösteren bir yerde çalışamaz uyarısı başta olmak üzere hiçbir etik ve yasayı dikkate almadan Zorlu Geyrimenkul’de CEO olmanızı doğru buluyor musunuz ?

6-İBB deki kimliğiniz ile Zorlu Gruba sağladığınız ekonomik değerin parasal ifadesi nedir ?

İşte Karayolları Arazisi için Ahmet Akyıldız ve Bakan Erdoğan Bayraktar arasında geçen telefon konuşmalarının tapeleri ;

Yağma Hasan’ın böreği mi’

Tarih: 22 Eylül 2013

Saat: 14.48... Konuşma 8 dakika 18 saniye sürüyor. Bayraktar, Ayyıldız’la görüşüyor...

E.B: Bu şeyi sakın sokmayın, bu şeyin Ahmet Nazif ZORLU’nun gündeme almayın onu...

A.Y: Tamam tamam oldu...

E.B: Başbakan’a ben arz ettim...

A.Y: Tamam

E.B: Başbakan fena halde kızdı, ya adam diyo orda diyo 12 bin 500 metre mağaza kazanıyor diyo, yani böyle yağma Hasan’ın böreği mi var diyor, oraya ilave diyo bodrumlara bodrumlara ilave yapıyor.

A.Y: Evet

E.B: O bodruma ilave yaptığı için üstteki depoları bodruma indiriyor seni

A.Y: Tabii em..

E.B: Üstünü de imara açıyor

A.Y: Tabii emsale dahil değil diyor, 80 bin metrekareye yakın yerleri böyle yanlardan

E.B: Hı...

A.Y: Bodrumlara yapmış, emsale dahil olmayınca oralara ne varsa dolduruyor, ondan sonra indiriyor.

E.B: Hayır, sen şimdi ona gidip aslında, aslında şimdi ona ceza da vurma hakkın yok mu ya, para cezası yok muydu ama galiba.

A.Y: Yok...

E.B: Sadece yıkmak.

A.Y: Evet yıkmak var, şey var.

Bodrum da emsale dahil

E.B: Sen şimdi o.

A.Y: Yok para cezası da şey olur da, şimdi iskâna kadar gelmiş ya bilmiyorum yani şu anda ...

E.B: Hayır kardeşim, biz şey şimdi ama, 80 küsur bin metre ilave inşaat hakkı kazanmış her ne kadar tesisat alanı yapacak olsa da ilave inşaat yapmış, ayrıyeten de o tesisat alanlarını kullanmayacak mı, onları da kullanıyor, bina. Hep istifade için yapıyor onlar.

A.Y: Evet, tabii, evet evet...

E.B: Ayrıyetten 12 bin 500 metre de mağazaya katmış, onu da açmış bodrumu o da emsale dahil değil, onu da kazanmış yani adam, neyse dur bakalım, gitsin kendileri Başbakan’a söylesinler

A.Y: Evet, tabi tabi, zaten zaten şöyle bir şey var sayın bakanım, şimdi nasıl olsa onaylanmadı mı o açıkta kalıyor o noktası, o noktası açıkta nasıl olsa proje..

E.B: İskân iskân belediye veriyorsa versin ona göre iskân.

A.Y: Veremez veremez, o da veremez, çünkü fazlalık var, buna rağmen veremez VERDİ Mİ SUÇ OLUR YANİ, bunu onaylatmadığı sürece o şeyi açıkta kalır yani...

E.B: Bize sormadan o bize sormadan onaylatır belki...

A.Y: Yo, onaylatamaz ki, bizim Tabiat Varlıkları’ndan görüş alınmadan şey olmaz ki mümkün değil.

E.B: Bizim hani çakışan alanlarda yetki bizde, görüş kültür verecek

A.Y: Evet...

E.Y: Bizim inisiyatifimizde yetki.

A.Y: Evet.

A.Y: Tabii bizden yani onaylatmadan onu resmileşteremez yani mümkün değil o, şeyi var...

E.B: Öyle de ufak bi şey gösteriyorlar ki sanki böyle ... çok böyle virgül gibi bir şey gösteriyorlar orda...

A.Y: Evet evet, yani emsale dahil olmadığı için onlar için gözlerinde hiç bir değeri yok gibi gösteriyorlar, ama alan büyük çok büyük bi alan KOCA Bİ İŞYERİ SAYILIR YANİ bu alanların hepsine baktımı, yani siz ne derseniz ona göre bi şey yaparız

‘Ne yapacağımızı şaşırdık anasını satayım’

Tarih: 27 Ekim 2013

Saat: 20.00... Görüşme 5 dakika 53 saniye sürer. Ayyıldız’la görüşen Bayraktar, bu kez Başbakan Erdoğan’dan yana dertlidir...

E.B: Şimdi ya bu o gün orada bize bu adamın işini halledin demedi mi, ya toplantıda.

A.A: Hangi şeyin.

E.B: Ben de ... beraberdik Başbakan, sen, ben orada toplantıda olduğumuz zaman.

A.A: Evet, halledin dedi.

E.B: Şimdi de diyor ki, ya diyor niye onun işini diyor hallediyorsun diyor yav..

A.A: Aa..

E.B: Bitti mi her şey

A.A: Bitti, bizim komisyondan çıktı, hatta siz dediniz ya tamam dediniz şey yapınca.

E.B: Ben dedim canım, ben size dedim da..

A.A: He yani komisyondan o gün..

E.B: Yani her şey bitti mi, bizle hiçbir işi kalmadı mı?

A.A: Yo, bizden komisyondan çıkıyor zaten orada şeye gidiyor belediyede, belediyede herhalde bekliyordur belki iskânı miskânı bilmiyorum, bir de...

E.B: Hayır yani, komisyonu sen onaylamıyor musun?

A.A: Onaylıyoruz tabii. Hani çıkarın tamam dedi deyince biz onayladık, bizden gitti yani, bizde bir şeyi kalmadı yani, orada da öyle dedi halledin dedi, tamam dedi, böyle dedi. Bir problemleri var ama dedi, bunu dedi, bu haliyle dedi artık dedi olmuş dedi, halledin dedi, öyle de söyledi, yani siz hatta bütün şeyleri de kendisine ilettiniz.

E.B: Bugün de şimdi onu dedi, sordu bana

A.A: Allah Allah...

E.B: Yani

A.A: Yani he, biz çünkü orada siz problemleri hepsini ilettiniz, yani tek tek, tane tane..

E.B: Biz de ne yapacağımızı şaşırdık ya, anasını satayım (Gülüyor)...

A.A: Allah Allah, ben de yani şimdi...

E.B: Orada herhalde onun yüzüne karşı diyemedi bir şey, biz..

A.A: Keşke siz de giderken hani size bir şey deseydi, ona göre biz de hani daha sonra ... şey yapardık.

E.B: Yani sizinle en ufak bir işi kalmadı yani.

A.A: Tabii ya, imzaladık da, hatta salıya da çıksın, yani ilk şeye o iki gün sonra çıksın gibi yapıyordu da..

E.B: He...

A.A: Biz dedik, toplantı olduğu gün dedik, hani hemen dedik nasıl olur dedik, hani 26’sı diye belli bir tarih veriyordu, o devamlı iki gün sonra açılacağım şudur budur diyordu...(Zorlu’nun verdiği 26 Eylül 2013 tarihi kastediliyor)

E.B: Neyse hayırlısı (Gülüyor)...

A.A: Adamla ben de şey oldum ... fena oldum ha, çünkü orada öyle dedi yani ısrarla...

E.B: Hayır, senin yapacağın bir şey yok canım.

A.A: Evet tabii o şekilde söylendiği için biz mesela ne denilmişse ona şey yapalım dedik, biz onun dışına hiç çıkmadık, yani şeyleri de güzelce çalıştık da hatta..

E.B: Neyse hayırlısı olsun ... konuşup şey yaparım.


Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

Editör: TE Bilisim