Zeytinburnu için önemli projelerden biri olan Zeytinburnu Yat Limanı Projesi hala yargı engelinde. 2006 yılında ihaleye açılan ve ihaleyi kazanan firma yargı engelinden dolayı projeyi başlatamıyor. Üç yıldır hala dava devam ederken, davanın ne zaman sonuçlanacağı ise bilinmiyor. İhaleyi alan firma ise, dava sonuçlansa dahi şevklerinin bittiğini kaydettiler.

İSTANBUL TIMES-ÖZEL HABER

Zeytinburnu için önemli projelerden biri olan Zeytinburnu Yat Limanı Projesi hala yargı engelinde. 2006 yılında ihaleye açılan ve ihaleyi kazanan firma yargı engelinden dolayı projeyi başlatamıyor. Üç yıldır hala dava devam ederken, davanın ne zaman sonuçlanacağı ise bilinmiyor. Danıştay 6’ncı Dairesi, Rönesans-Koçhan girişiminin inşa edeceği Zeytinburnu yat limanı hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

ÜÇ BUÇUK YILDIR BEKLEMEDE

İstanbul’un en büyük prestij projelerinden biri olarak gösterilen İstanbul Zeytinburnu Yat Limanı Projesi yargı engeline takılması nedeni ile  üç buçuk yıldan bu yana gerçekleştirilemiyor.  İstanbul Defterdarlığı, Zeytinburnu Kazlıçeşme Mahallesi’nde çoğunluğu denizin doldurulması ile elde edilen 1.4 milyon metrekare alana bir yat limanı yapılması için 2006 yılı Aralık ayında ihale açtı. İmar planı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan projede ihaleyi Rönesans-Koçhan ortaklığı kazandı. İnşaata başlamak için gerekli olan imar iznini 5 Ağustos 2007’de bakanlıktan alan firma limanın kullanım hakkını 49 yıllığına elde ettiğini gösteren anlaşmayı imzaladı.

ÇİFTE DAVA AÇILDI

Bunun üzerine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, imar planlarının yasaya aykırı olduğunu ileri sürerek Danıştay’a dava açtı. Tuna Örkmes isimli bir vatandaş da, 12 Ekim 2007’de Danıştay’a açtığı davada imar izninin iptalini istedi. Örkmes, inşaatın yapılacağı alanın bir bölümünün Yedikule tarihi surlarını kapsadığını, buna rağmen imar izninin tarihi surlar gözetilmeden, düzenlendiğini öne sürdü. Danıştay 6. Dairesi iki davada da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, imar planlarını yapan bakanlığın savunmasını istedi. Savunmanın ardından Danıştay, planların iptal edilip edilmeyeceğine karar verecek.

3 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

3 milyar dolar yatırımla hayata geçireceği açıklanan projenin 2011’-de faaliyete geçtiğinde, yılda 6 milyon yolcuya hizmet vereceği belirtiliyor. Proje bünyesinde 2020’deki ihtiyaçlara cevap verecek gemi yanaşma rıhtımı, parmak iskeleler, 95 bin metrekare alanlı alışveriş merkezi yapılacak. Projede ayrıca kruvaziyer ve yat turizmine yönelik 70 bin metrekarelik bir fuar alanı bulunacak.

ZEYTİNBURNU YAT LİMANI PROJESİ RÜZGARINI YİTİRDİ

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız Erman Ilıcak, mahkeme sürecini beklediklerini kaydetti. Zeytinburnu Yat Limanı Projesi’nde yatırım için mimar ve şehir planlamacılarının açtığı dava nedeniyle Danıştay’ın vereceği karar beklediklerini söyleyen Erman Ilıcak, “Danıştay’daki dava sürecini de eklediğimizde, yaklaşık 2.5 yıldır yatırım yapmak için bekliyoruz. Danıştay bundan sonra onay verse de, projenin bu konjonktürde hayata geçmesi mümkün görünmüyor. 70 bin kişiye yeni istihdam yaratacak olan projeyi, ihaleyi aldığımız dönemde finanse edecek kuruluşlar hazırdı. O dönemde bize kredi verecek firmalar, şu anda piyasada bile yok. Danıştay’dan bugün yatırıma vize çıksa bile proje için gerekli finansmanı bulmakta zorlanırız. Diyelim bulduk. Yat limanı, oteller, kurvaziyer turizm ve gayrimenkul yatırımlarını da kapsayan 1.5 milyar dolar büyüklüğündeki bu yatırıma, ilgi gösterecek yatırımcı bulamayız” dedi.

DANIŞTAY’IN VERECEĞİ KARAR BEKLENİYOR

Hatırlanacağı üzere Zeytinburnu Yat Limanı ön ihalesi Aralık 2006’da yapılmış, 49 yıllığına kiralanması öngörülen limana en yüksek teklifi 6.5 milyon TL ile Rönesans-Koçhan ortaklığı vermişti. Söz konusu proje için mimar ve şehir planlamacılarının açtığı dava nedeniyle Danıştay’ın vereceği karar  bekleniyor.

 

Editör: TE Bilisim