Zeytinburnu Belediyesi ve Esnafın Kavgası Büyüyecek
 
Zeytinburnu(Seyitnizam)Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi yönetimi ile Zeytinburnu belediyesi adı konmamış bir savaş içinde.
 
Kooperatifin Avukatı Ayşegül Bölük ile yaptığımız yüz yüze görüşmede Belediyenin hukuksuz ve ben yaptım oldu şeklindeki yıkımların kesinlikle mahkeme kararına dayanmadan yapıldığını iddia etti.

Zeytinburnu Belediyesi ise Vakıf arazisi üzerinde kaçak yapılan yapılaşmayı yıkmak için mahkeme kararı olmadan da meclis kararı ile yıkabileceğini iddia ederek esnafın haksız olduğunu iddia ediyor.

İstanbul Times Gazetesi olarak Sanayi Sitesi Avukatının gazetemize gönderdiği basın açıklamasını yorumsuz olarak okurlarımızın dikkatine sunuyoruz.


İŞTE SANAYİ SİTESİNİN AVUKATI AYŞE BÖLÜK’ün gazetemize gönderdiği basın açıklamasını aynen yayınlıyoruz.
 
 
BASIN AÇIKLAMASIDIR.
 
Konu               : Zeytinburnu Belediye Başkanlığı’ nın Bakırköy (7.) Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 19/09/2011 tarihli “3305 ada 29 parsel”le ilgili taşınmaza dair müdahalenin - men’i tedbir kararını” tanımayarak “Herhangi bir mahkeme kararına dayanmadan” 21.09.2011 tarihinde saat 06.00 da hukuka aykırı “yıkım” işlemi yapması ile ilgili olarak yaşanan olaylarla ilgili kamuoyunu bilgilendirme amaçlı basın açıklamasıdır.
 
Açıklamalar   :
1- Müvekkilim Sınırlı Sorumlu Zeytinburnu Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi, 115 üyesi ve içinde 140 dükkan / işyeri bulunan yaklaşık 9 dönüm ( 9.000 m2 ) yüzölçümüne sahip bir alanda 1990 yılından itibaren faaliyette bulunan ve yasal yükümlülüklerini ifa eden bir kooperatiftir.
 
2- Kooperatif,  “Zeytinburnu İlçesi, Merkez Efendi Mahallesi, Balıklı Çırpıcı Sokağında ( Eski 2980 Ada), 29-30 Parsel de kain ve Haremeyn Vakfı adına kayıtlı taşınmazın kiracısıdır. Kooperatifin kiracılık sıfatı halen devam etmekte olup, Kooperatif “3305 Ada 29 Parsel”deki taşınmazda işgalci değildir. Fuzuli şagil değildir. Bütün vergilerini Belediye Başkanlığına ödeyen, kendisi ve üyeleri vergi mükellefi olan,  işyeri açma ve çalışma ruhsatları Zeytinburnu Belediye Başkanlığı tarafından üyelerine verilen ve üyelerine ait aktif faaliyeti olan işyerlerine sahip bir kooperatiftir.
 
3- Kiracılık sıfatımızın İstanbul Vakıflar ( 1.)  Bölge Müdürlüğü ve Zeytinburnu Belediye Başkanlığı tarafından tartışmalı hale getirilmesi sebebi ile Bakırköy (7.) Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, ihtiyati tedbir talepli olarak muarazanın giderilmesi davası açılmıştır. Mahkeme tarafından, talebimiz kabul edilerek, 19.09.2011 tarihinde, Zeytinburnu Belediye Başkanlığı’nın taşınmaza müdahalesinin önlenmesine dair ihtiyati tedbir kararı verilmiş,  bu karar 20.09.2011 tarihinde ve saat 16.50 de Zeytinburnu Belediye Başkanlığı’na tebliğ edilmiştir.  
 
4-Akabinde aynı gün saat 17.50 de mesai saati bitiminden sonra “41 adet işyerinin yıkımına dair “ 20/09/2011 tarihli encümen kararı ve tarafımıza daha önceden tebliğ edilmeyen 15.09.2011 tarihli (1) no.lu Yapı Tatil Tutanağı Kooperatife tebliğ edilmiştir. Gerek yazılı gerek görsel gerekse de internet basının da yayınladığı üzere “Yıkım”’a dair karar bir mahkeme kararına dayanmamaktadır.


Tam aksine mahkemeden alınan ihtiyati tedbir kararına rağmen e tebliğden itibaren 12 saat içinde 21/09/2011 tarihinde sabah saat 06.00 da yıkım işlemine başlanmış, yasal yollara anılan mahkeme kararı yok farz edilmiştir. ve 41 adet işyerini 21.09.2011 tarihinde çarşamba sabahı saat 06.00 ‘da herhangi bir idari mercide yasal başvurularımız ve itirazlarımız için tarafımıza süre dahi verilmeden başlanmış, tarafımdan aynı gün sabahleyin yürütülmesinin durdurulmasına dair İstanbul (1.) İdare Mahkemesi’nde dava açılmış, aynı gün sabah saat 11.45’te yürütmenin durdurulması kararı alınmış, ancak karar verilme anına kadar 6 adet işyeri yıkılmıştır. Geriye kalan 35 adet   işyeri de yıkılma korkusu ve tehdidi ile yaşadıkları şok içinde işyerlerini zarar göreceğini bilerek boşaltmıştır.

Yasal olmayan “yıkım “ işleminin üzerine mahkeme kararına “kasten “ uymayarak “ yıkım “işlemini gerçekleştiren kişiler hakkında TCK.nın görevi süistimal ve görevi ihmal suçlarını işleyecekleri ve anayasanın 138'inci maddesindeki, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu hükmü de dikkate alınarak mahkeme kararına uymayan tüm ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı, maddi ve manevi tüm zararların kendilerinden talep etme haklarımız saklıdır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Av. Ayşegül BÖLÜK
Editör: TE Bilisim