Kamu kuruluşlarına araç tahsisini neden belediye yapıyor ?

Halkın gelirlerinde azalma olurken Zeytinburnu Belediyesinin geçen yıl Emlak vergilerini enflasyonun % 10 olduğu bir ülkede acımasızca % 150  artırıp halkın sırtına yeni yükler bindirmelerinin sebebi anlaşıldı.Kamudaki 110.000 Araç'a yenilerini ilave etmek için.   

İstanbul Times Haber Merkezi / ÖZEL HABER

Halkın Vergileri ile otomobil keyfi olur mu ? 

Halka hiç bir şey sormadan ve halkın geliri artmamışken emlak vergilerini % 150 artıran belediye bu artışları kamu kurum ve kuruluşlarına araç tahsisi yapmak için mi yaptı ?

Zeytinburnu Belediye meclis üyeleri Aralık ayı 2.birleşiminde komisyonlara havale edilen karar gereği  İlçe Kaymakamlığına,İlçe Milli Eğitim müdürlüğüne,ilçe Emniyet müdürülüğüne, ilçe Müftülüğüne, üstüne üstlük ilçemizde adliye olmadığı halde Bakırköy Cumhuriyet savcılığına araç tahsisi yapılmasının  bir çok tartışmayı da beraberinde getireceği konuşuluyor.

İsmini açıklamak istemeyen bir okurumuz ise şunları söyeldi "Yıllar önce araç tahsisi suçlularla etkin mücadele etmesi için sadece ilçe emniyet müdürlüğüne yapılmıştı. Bu gün ise tüm kamu kurumlar dahil edilerek bu haksız uygulamanın halkası genişletiliyor.Öyle umuyorum ki yarın bu iş derneklere de araç tahsisi yapıyoruz'a kadar gidecek.Birilerinin bu haksızlığa dur demesi gerekir diyerek tepkisini ortaya koydu".

Aynı okurumuz konuşmasını şu sözlerle tamamaladı. "İlçede yaşayan ve ilçe siyasetini takip etmeye çalışan bir kişiyim.Muhtarlarda çalışan ve asgari ücretini belediyenin ödedği kişiler  tassarruf tedbirleri kapsamında işlerine son verilmişti.Aynı belediye bu kez de daha yüksek bedeller tutacak araç tahsisi yapıyor.Hiç bir geliri olmayan muhtardan tasarruf yaparak devasa bütçeli bakanlıkların personellerine araç tahsisi yapmak en basit ifadesi ile adaletsizliktir diyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Ak Parti Lojman ve araç saltanatını aza indireceğiz demişti ama yerel yönetimler bunu arttırıyor

Ak Parti hükümeti iktidara geldiği günden beri lojman ve kamudaki araç israfına karşı sert bir muhalefet güdüyor. Ak partili bir belediyenin hükümetin bu çalışmasına destek olacakken ilçedeki tüm kurumlara araç tahsis ettirmesi ve her türlü masrafını ödemeyi kabul etmesi düşünülemez. Halkın parası ile böyle bir tasarruf yapılacaksa bu iyiden iyiye tartışılsın. Kamu kurumlarının bağlı oldukları bakanlıklar neden araç tahsisi yapmıyor gerekçeleri ile halka anlatılsın,eğer kamu vicdanını yaralamayacak gerekçeler kabul görse bile araç tahsisi yapılacaksa bunun hangi şartlarda yapılacağı,hangi marka araç tahsis edileceği,ne kadar süre devam edeceği net olarak belirtilmesi gerekir.Aylık yakıt gideri somutlaştırılmalı(Her türlü masraf ibaresi somut tartılır,ölçülür ve sayılır bir  durum değildir.Bunu tespit etmek de zor değildir.Aracın mesai saatleri içinde hiç durmadan çalışacağı varsayılarak yakıt miktarı 8 saat ile çarpılarak aylık bedel bulunur ve o miktar yazılmalı)

Mahkeme Yürütmeyi Durdurur

Her şey den önce araçların ne için tashis edileceği belli değil,kiralanacak ise bedelin ne olacağı belli değil,işin en garip yanı da her türlü bakım ve onarım masarfları belediyemize ait olacak denilerek ölçülüp tartılması ve belli bir değerin tespit edilme imkanı olmayan bir konu hakkında mecliste karar çıkar ve uygulanırsa bu karar için yürütmeyi durdurma davası açılır ve mahkemenin böyle bir işleme izin vermeyeceği iddia ediliyor.  Çünkü her türlü masraf tanımı muğlak ve istismara açık bir konudur.  

Kamudaki araç fazlalığı her zaman tartışma konusu olmuştur.Farz edelim ki ilçede bulunan tüm  kurumlarn acil araç ihtiyacı varsa bile bağlı oldukları bakanlıkların karşılaması gerekirken yerel bir belediyenin vazifeleri içinde olmayan bir konu için araç tahsisi yapması ne kadar doğru,ne kadar ahlaki ve ne kadar kanunidir bunun irdelenmesi gerekir. Halktan aldığı vergileri daha acil işlerde kullanması gereken Zeytinburnu belediyesinin yüksek bir borcu varken  zaten fazla olan kamu araçlarına yenilerini ilave etmesi de tartışma götüren diğer bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Mehmet Ç. isimli vatandaş şunları söyledi

Gazetemize açıklamada bulunan Mehmet Ç.isimli vatandaş şunları söyledi "Ben küçük bir esnafım. Üç yıldır işim iyi gitmedi.Borçlarım vardı tek dairemi satmak zorunda kaldım. 7 yıldır emlak vergisi borçlarımı ödememiştim.Belediye ye gidince geçen sene emsal bedeli 70 bin TL olan dairemin % 110 arttırılarak bu sefer  142 bin TL emsal bedele çıkatıldığını gördüm. Dairemi 135 bin TL ye sattığım halde bana bizdeki emsal bedeli 142 bin TL en az verginizi bunun üzerinde ödeyeceksiniz dediler ve tam 2.500 TL  vergi ödedim.(Bu iş 40 gün önce oldu belgeler bende mevcuttur)

İradem dışında arttırılan emlak vergilerinde alınan para ile araç saltanatı

Zorla haberim olmadan dairemin bedelini iki misli artıran belediye  benden aldığı vergi ile bakanlıkları olan kamu kurumlarına araç tasisi yapamaz..Muhalefet ve iktidar partisine mensup meclis üyeleri bu işi mecliste engellemeleri gerekir.Eğer bunu başaramazlarsada bu kez muhalefet meclis üyeleri bu işi mahkemeye taşıyarak halkın haklarını korumaları gerekir.

Bu taleplerde bulunurken de hiç bir kamu kurumuna karşı ön yargım ve art niyetim yoktur.Araç ihtiyaçları varsa kendi kaynakları ile alıp kullansınlar.Benim vergilerimle tahsis edilecek araçları kullanmaları doğru ve ahlaki değil dedi. 

Araç almak yetmez her türlü masraflarını belediye ödeyecek

Zeytinburnu  belediye meclis üyeleri ucu açık bu tür bir karara imza atıp araç alırlarsa ve her türlü masrafını da biz karşılayacağız derlerse kendilerini seçen halka ihanet etmiş olurlar.Komisyon'a sevk edilen bu teklif hemen geri çekilmelidir.Hiç kimsenin Zeytinburnu halkına harcanması  gereken  bir para ile araç saltanatı filosuna yeni araçlar eklemeye hakkı yoktur.

Zeytinburnu kamuoyu bu işin sonucunu merak ediyor.İstanbul Times Gazetesi olarak bu konuda her türlü bilgilendirme haberlerine yer vereceğiz.

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

Editör: TE Bilisim