Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi Diyetisyeni Aydan Külcü, teknoloji geliştikçe insanların daha hareketsizleştiklerini bu durumun kilo alınmasına yol açtığını söyledi. Sağlıksız gıdaların da başta kilo olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığına dikkat çeken Aydan Külcü, devletin bu konuda tedbir aldığını ancak vatandaşın da kendine dikkat etmesi gerektiğini ifade etti. Kilo vermenin almaktan daha zor olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Külcü, şöyle devam etti:

“Sadece zayıflamak için değil bir çok organımız için egzersiz yapmamız şart. Çünkü kilo sadece fiziksel anlamda hoş olmayan bir görüntüyle yetinmiyor, kalbimize, böbreğimize, kemiğimize kadar zarar veriyor. Bunun için mutlaka ama mutlaka herkesin önceliği kilo almamak olsun. Alan vatandaşlarımız ise kilolarından kurtulmak için uzmanların ‘kişiye özel’ önerdiği diyetlere disiplinli bir şekilde uysun.”

Verilen diyetlerin kişilere göre farklılık teşkili edeceğini hatırlatan Aydan Külcü, “Şekeri olan birine vereceğimiz diyet programı ile şekeri, tansiyonu olmayan birine ya da gece çalışan bir insana vereceğimiz program farklıdır. Dolayısıyla kulaktan dolma diyet uygulamaları sağlıklı değildir. Zayıflamak isteyenlerin bir uzmandan alacağı önerilerle daha sağlıklı şekilde amaçlarına ulaşabilirler” dedi.

ÇOK AÇ KALARAK KİLO VERİLMEZ

Bazı vatandaşların kafalarına göre takılıp kendilerini adeta açlığa mahkum ettiğini hatırlatan Aydan Külcü, şunları kaydetti:

“Ara öğün olmadan uzun süre aç kalmak kaslarımıza zarar verir. Vücudumuzun beslenmesi de önemli. Bunun için dengeli besleneceğiz ve kesinlikle ve kesinlikle hareketli olacağız. Aynı aileden aynı gıdalarla beslenen bir fert bakıyorsunuz tığ gibi bir diğeri fazla kilolu. İşte burada metabolizmanın önemi devreye giriyor. Metabolizmayı harekete geçirip yağları yakması için hem düzgün besleneceğiz hem de egzersiz yapacağız. Ayaklarımızda sorun yoksa her gün, hiç olmazsa haftanın 3 günü ortalama 10 bin adım atmayı prensip haline getireceğiz. “     

HAFTADA BİR KİLO İDEAL

Diyetisyen Aydan Külcü, hızlı kilo verenlerin göbeklerinde sarkıklar oluşabileceğini belirterek, sağlıklı kilo vermek isteyenlerin sabırlı olmalarını ve haftada bir kilo olmak üzere ayda 4 kilo vermelerinin en ideal ölçü sayıldığını anlattı. Külcü, yürüme problemi olanlar için yüzmenin de iyi bir seçenek olacağını sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim